www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prenosljivi disk

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 05, 2006 6:44 pm    Naslov sporočila:  Prenosljivi disk Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Vem da smo to temo enkrat že obravnavali, a vse eno me nekaj zanima. Doma imam prenosni disk s kapaciteto 200 Gb. Imam ga v ohišju brez ventilatorja. Če je ta disk priklopljen recimo dan ali dva je ohišje vroče ko radiator Laughing . Zdaj pa me zanima kaj pravite vi ali jo to za disk dobro ali ne.

Hvala za odgovore!

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 05, 2006 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temperaturni ekstremi seveda nikoli niso dobri za mehanske komponente, ampak po drugi strani se pa moras vprasati kako "dobro" bi bilo za podatke dodatno rotirajoce magnetno polje neposredno v blizini. Ze tako imajo novi diski neverjetne tezave s hranjenjem podatkov (obcutek imam, da se vsaj nekaj % vsebine na leto pokvari, ker pride do spremembe enega ali vecih bitov) ... kaj je bolj skodljivo ?

Morda sem le nostalgicen, ampak se mi zdi, da starejsi diski (pod par GB) takih traparij niso poceli, ali pa napake vsaj niso bile tako ocitne. Moj prvi disk, ki je pocel take stvari, je bil en 9.1 GB Seagate (prvi 7200 rpm ATA modeli) Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 05, 2006 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja.. samo ohije je pa svobodno, okrog njega se giblje relativno hladen zrak. Precej huje je disku v ohišju računalnika, ki ga segreva še vsa elektonika ( MB, grafična, CD/DVD) ali pa še kak drug disk pod njim.

Precej stvari v račumalništvu nam tajvanci uspešno podtaknejo in mi to veselo kupujemo. Največja potegavščina prejšnjega stoletja so bile nedvomno PC-ključavnice v milionskih serijah z popolnoma enakim ključem.

Sicer pa tako kot pravi sokrat, odločiti se bo treba med življensko dobo diska in med življensko dobo podatkov.

trobida
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 05, 2006 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja čisto se strinjam z vama. Disk bom pustil prižgan noč in dan, potem pa bom videl kaj se bo zgodilo. Mimogrede; garancija še ni potekla Wink

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
dj robee
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Okt 2003 20:34
Aktiv.: 0.29

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 7:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali si disk sam montiral v ohišje (torej veš da ni ventilatorja) ali samo predvidevaš da ga ni... Imel sem namreč opravka z ohišji ki so imela tako skrite in tanke ventilatorje da je že kar neverjetno... Ciljam namreč na zaprašen ali pokvarjen ventilator...
Nazaj na vrh
trobida
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 15, 2006 8:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne disk je star mogoče 3 mesece. Kupil sem ga v Comshopu. Če imam prižganega recimo pol dneva, je kot radiator. Drugače pa sem ta disk odprl, pregledal za ventilatorje, pa jih ni. Disk sem namreč imel namen porabiti za server, potem pa sem problem rešil tako da sem nabavil kar nov disk in ga ugradil v računalnik. Ta prenosljivi disk pa res uporabljam samo za izmenjavo podatkov Very Happy

Hvala za nasvete!

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni