www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava elektromotorja iz pralnega stroja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Hrenowsky
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2008 23:53
Aktiv.: 0.01
Kraj: Dob

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 2:34 pm    Naslov sporočila:  Vezava elektromotorja iz pralnega stroja Odgovori s citatom

Imam projekt v katerem potrebujem elektromotor. Doma sem nasel dva stara motorja iz razlicnih pralnih strojev (najverjetneje gorenje), vendar ju ne znam priklopit.

Pri kolegu pa sem nasel enega ki je ze "predelan" v brusilko z dvema stopnjama obratov in menjavo smeri. Po pregledu vezja sem ugotovil da je prikljucni konektor na vseh treh motorjih enak (moja dva + brusilka), pravtako da moja dva normalno delujeta na ta vezje.

Sedaj bi rad kopiral to vezavo da bi usposobil vsaj enega od mojih motorjev, samo mi par stvari ni ravno jasno:

Ta vezje uporablja dva kondenzatorja, en je malo vecji, podatki na njem so:
KPM 1017 16uF+-5%
320V~DB-25/85'C HPFM
500V~AB 25%ED/SD120min HPFA
560-8 NF ISKRA

na drugem ne pise nic razen made in italy

Zanima pa me ali sta za delovanje res potrebna oba in pa ce sta oba enakih vrednosti?

Me pa tudi zanima, ker jaz pri mojemu motorju ne potrebujem menjave smeri ampak samo regulacijo obratov, kako bi naredil (ce je sploh mozno) vezje s katerim bi lahko kontroliral vrtljaje motorja, ker ti dve stopnji ki piseta na motorju ena je premalo(300rpm), druga pa prevec (2700rpm)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za starejše motorje, torej asinhronske, potem, sta za dve prestavi potrebna dva kondenzatorja, če rabiš pa samo eno je pa dovolj eden.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na moje izjušnje zadostuje 1 kondenzator. Vrtljaji motorja so določeni z navitji. 300 obr/minuto za pranje, 2700 obr/minuto za centrifugo. z obračanjem priključkov na motorju in z različnimi priklopi kondenzatorja pa spreminjaš smer vrtenja motorja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.79
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je en kondenzator 16uF je drugi 10uF. Prvi je za centrifugo drugi za levo-desno.
Regulacija za asinhronske motorje ni tako enostavna razen če kupiš frekvenčnik-to pa tudi nekaj stane.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je na forum napisano
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.79
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor vem so barve:
bela skupna
rumena levo
zelena desno
modra glavno navitje centrifuge
rdeča pomožno navitje centrifuge

ugorazd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2010 9:44
Aktiv.: 1.44
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 13, 2013 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.napravi-sam.com/CMS/0091/Rep/alat_od_motora_ves_masine.pdf
VIR:ELEK. INSTAL. Ravnikar - MERITVE Ravnikar - SIST. BREZPREKINITVENEGA NAPAJANJA Agencija Poti - PRENAP. ZAŠČ. Hermi - ELEKTRONIKA ZA ZAČETNIKE Arsoski - ŠTUDENTSKE STRANI Fakulteta za elektrotehniko - eOET Ministrstvo za Šolstvo,EU
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 503 dni