|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cliodynamic Neznanec

Pridružen-a: Čet 28 Mar 2013 10:55 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Mar 30, 2013 11:30 pm Naslov sporočila: Menjava polaritete. |
|
|
Lep pozdrav.Verjamem,da se bo tukaj našel kak stručko,ki bo vedel kako menjat polariteto.Rad bi na svojem avtu,ki ima original el. zapiranje in odpiranje stekel prek stikala ,naredil,da bi okna zapiral in odpiral prek daljinca.Imam namreč daljinski modul ,samo ne vem kako oz. kaj bi naredil,da bi menjaval polariteto na motorčku.
Ima kdo kakšno idejo?
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Buick Član

Pridružen-a: Sob 24 Nov 2012 12:50 Prispevkov: 179 Aktiv.: 1.17 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo več podatkov daj o avtomobilu in povej za katero verzijo gre  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cliodynamic Neznanec

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 2:08 pm Naslov sporočila: Menjava polaritete |
|
|
Gre za avto clio 2005 letnik 3 vraten,original el. dvig stekel.Sem videl,da se da neki prek relejev,pa sem neki probal pa mi ni šlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti tako osnovna stvar ne gre, je boljše, da to naredi kdo, ki zna. Da ne bo potem joka, ko bo povzročena škoda merljiva v €.
LP Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cliodynamic Neznanec

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 2:43 pm Naslov sporočila: Menjava polaritete |
|
|
Hvala za odgovor,čeprav takega nisem pričakoval.Bom poizkusil na drugih forumih,kjer se bo komu dalo in bo imel voljo pomagat oz. svetovat takim,ki niso strokovnjaki na teh področjih.
Pa hvala za tvojo izčrpno informacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.70 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Polariteto obračajo stikala ki jih imaš v avtomobilu.
Še želiš narediti sam to, potrebuješ štiri releje ali tranzistorje za vsak pogon.
Nekateri renoji (odvisno od opreme) imajo narejeno tako, da z gumbom zakleneš vozilo, nato z 2kratnim hitrim pritiskom na gumb zaklep zapreš stekla. Vsaj na našem meganu tako deluje.
Mislim, da bi se dalo tudi na cliotu (če imaš dva gumba na daljincu).
V samo elektroniko bo težko posegat, ker mora merit tok, da ti ne odščipne prsta, če ga imaš noter.
Meganu moraš ob odklopu akumulatorja "sprogramirat" pozicijo stelek, da jih sam odpre/zapre do konca (drugi klik na stikalu). To pa narediš tako, da steklo zapelješ v zgornji položaj (premika se sprva po par cm), nato držiš za par sekund stikalo "gor", nato isto narediš za spodnji položaj. Takrat ko maš to inicializirano, ti komaj deluje daljinsko odpiranje/zapiranje.
Poizkusi naslednje:
stekla spusti za polovico, zakleni vozilo z daljincem. Nato pritisni na hitro (v roku 2 sekund) gumb "zaklepanje". Če se ne zgodi nič, drži gumb "zaklepanje" vsaj 3 sekunde. Če se stekla ne zaprejo, ti clio ne omogoča tega.
Ko boš poizkusil to, bomo lahko dalje podebatirali.
Poročaj.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5531 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Informacija sploh ni napačna ...
Sem svoj čas delal za enega kolega (Volvo) in dviganje in spuščanje šip sploh ni tako trivialno ... Imaš še tokovne zaščite itd.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni prav nobene potrebe po užaljenosti.
Ne gre za pripravljenost pomagati kot si žal razlagaš, le večina tu se nas predobro zaveda, kako hitro lahko avto z(a)gori.
Zadeva glede menjave polaritete je rešljiva zgolj z dvema, najbolje kar avtomobilskima relejema z izmeničnim kontaktom (pravzaprav: dobesedna menjava gre z enim relejem, ki ima 2 izmenična kontakta), verjemi pa, da ni lahko v par vrsticah napisat navodilo "zveži releje za telebane", sploh če ne poznaš prav nobenih osnov.
Sploh pa nekako dvomim, da ima tvoj reno čisto navadne mehanizme in stikala. Pri avtomatskem dvigu/spustu pa zadeve sploh več niso tako enostavne.
Ali se boš priklopil na original elektroniko, ali boš motorčke direkt krmilil? V drugem primeru rabiš še vezje, ki bo zaznalo, da je šipa odprta/zaprta do konca, če ne želiš upepelit motorčka. To prav tako rabiš v primeru popolnoma enostavnih mehanizmov brez avtomatike.
No, zdaj se pa le pridno loti iskanja forumov, kjer ti bodo zadevo s pomočjo kristalne krogle, telepatije in telekineze rešili v parih minutah.
/edit: sta tudi že predhodnika napisala veliko, medtem ko sem jaz počasi tipkal...
Nazadnje urejal/a MadMax Ned Mar 31, 2013 3:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Mar 31, 2013 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sem preizkusil na meganu 2005. Na način, ki sem ga opisal deluje samo za zaklepanje. In to zaradi vzroka, če pozabiš stekla spuščena, kadar zakleneš vozilo. Ne rabiš odklepat+kontakt+steklo gor+kontakt off+zaklepanje.
Na ford focus 2011 je delovalo oboje.
LP
edit: sklopke ne rabiš pri kontaktu (sem bil malo prehiter) _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
caareks Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 20:30 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.24 Kraj: Maribor - Ljutomer
|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa mora nujno bit daljinec na original ključu? Naj lažje ti bo, da prek ebaya nabaviš dvokanalni RF modul, in imaš na ključu ekstra obesek- daljinec, releje na sprejemniku pa vežeš na tipke z kontakti NO.. Tako dejansko ločeno od tvojega modula za zaklepanje krmiliš stekla od zunaj. (od zunaj pritisneš notranjo tipko preko releja)
Rešitev se zdi sicer na prvi pogled neelegantna.. Vendar je dejansko minimalni poseg v elektroniko na vozilu.. _________________ Življenje je lepo dokler se kaj ne zasmodi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
caareks je napisal/a: |
...Rešitev se zdi sicer na prvi pogled neelegantna.. |
...in nevarna!
Vse takšne "homemade" nadgradnje so lahko nevarne. Že na stari opelici (vectra 1) si lahko dal roko brez skrbi vmes in je zaznalo oviro.
Kdo bo pa odgovarjal, kadar bo radovednemu (naj bo) sosedovemu Nejcu stisnilo prste?
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Apr 08, 2013 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če z RF modulom krmiliš samo tipke, ki so že obstoječe, potem vse zaščite delujejo tako kot pred predelavo. Težava je le, da je pri tem potreben aktiven +ACC, ki pa ga, ko si zunaj avta, ni
Tudi jaz sem prepričan, da iz postavljenega vprašanja izhaja, da generator te teme ne bo sam sposoben take predelave. Še posebej ne, na varen način. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni