|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Apr 11, 2013 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdi se mi, da ti rabiš imeti rele vklopljen precej kratek čas, kakšno sekundo ali še manj? če to drži, potem Conrad kar pozabi, bo prišlo veliko ceneje z zelo preprosto vezavo. Napiši, koliko je predviden čas vklopa releja, oziroma motorja.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anzoanzo77 Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Apr 2013 10:17 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Čet Apr 11, 2013 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rele mora biti vklopljen okoli 3 sek
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Čet Apr 11, 2013 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi 3s bo šlo na enostaven način. Potrebuješ le tipko za vklop, rele se bo izklopil sam, zato tipke za izklop ne rabiš. Vzporedno s tuljavo releja poveži kondenzator precej velike kapacitete (nekje med 2200uF in 10000uF), da s tem dobiš funkcijo zakasnjenega izklopa. Ker ima rele zelo veliko magnetno histerezo, bo rele izklopil šele, ko bo napetost na kondenzatorju padla precej pod 5V, seveda se vsi 12V releji ne obnašajo enako. Kapaciteta kondenzatorja je odvisna od vrste releja, kakšen tok potrebuje tuljavica. Lahko uporabiš en mali rele s čim manjšo porabo, ta rele ti potem vklaplja en večji rele, pa si zmagal za nizko ceno. Čas, ki ga potrebuješ, verjetno ni treba da je zelo natančen in je najbrž lahko tudi kakšno sekundo več, nikakor pa ne sme biti prekratek.
Bi predlagal, kje kupi ali poišči material, ampak okolice Butal ne poznam.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anzoanzo77 Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem te razumel? Dela pravilno pa si narobe zvezal?
P.S: Kondl veži vzporedno s tuljavo releja ne zaporedno...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anzoanzo77 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Apr 16, 2013 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Opa pardon. Ne dela pravilno
Hvala bom tako poskusil
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sre Apr 17, 2013 1:12 am Naslov sporočila: |
|
|
anzoanzo77 je napisal/a: |
Zdravo, se spet javljam
torej poskusil sem z kondenzatorjem (4700) in očitno sem nekaj narobe zvezal, saj mi dela pravilno. Shema je pa taka kot je na sliki. Nekaj sem očitno naredil narobe, mi lahko kdo pove kaj? |
HAHAHA, narobe zvezal in pravilno deluje, to je možno samo v Butalah.
Šalo na stran, smo že ugotovili, da si narobe napisal, ampak ni mi dalo miru, da se ne bi res na glas smejal.
reber je napisal/a: |
Vzporedno s tuljavo releja poveži kondenzator precej velike kapacitete |
Ja, ja, tukaj bo napaka, tvoja shema je narisana tako, da je kondenzator zaporedno s tuljavo releja, sam kontakt releja je pa pravilno povezan.
Popravi vezavo, da bo vzporedno in imel boš zakasnjen izklop
Nekaj si pisal, da nimaš pojma, ampak če upoštevam tvoje ideje, tvojo sicer malce čudno shemo, te bom kar ocenil, da se ti sanja več kot ti misliš... kar tako naprej, se boš že naučil.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni