|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
king25 Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06 Prispevkov: 579 Aktiv.: 2.44 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 7:42 am Naslov sporočila: Obračanje faze |
|
|
Zanima me, če obstaja elektronika,ki avtomatsko obrača faze na 3 faznem elek. motorju 3kW ??
Se pravi elektronika poskrbi, da se motor vedno vrti v pravo smer kljub temu, da smo narobe obrnali faze. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Obstajajo kontrolniki faznega zaporedja. Za "avtomatsko" delovanje boš potreboval še dva kontaktorja. Sicer vse naprave kot so mehek zagon, frekvenčni pretvornih ohranijo smer ne glede kako so priključeni. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, za mehek zagon jaz tega nebi trdil, frekvenčni pretvornik pa v vsakem primeru. Drugače pa tako kot je rekel Silvo, kontrolnik zaporedja in dva kontaktorja, kar verjetno ni ravno poceni rešitev, vendar se mogoče glede na škodo, ki bi lahko nastala vseeno izplača.
LP, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede mehkega zagona se strinjam. V podjetju smo imeli dve verziji. Ena "low cost" varianta je bila izvedena s tiristorji. Ta ni omogočala menjave smeri drugače kot fizično. Druga dražja varianta je delala zelo podobno kot frekvenčni. Možno je bilo menjati smer z digitalnimi vhodi. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je šlo za malo močnejši pogon, kajti pri majhnih močeh je frekvenčni pretvornik sigurno racionalnejša rešitev. Pri pogonu 3kW bi se jaz raje odločil za slednjega.
Mi imamo v podjetju večinoma te low-cost izvedenke, največ take, ki krmilijo tiristorsko le eno fazo, le na kompresorju, kjer je pogon malo čez 100kW imamo tak mehki zagon, kot ga omenjaš.
V podjetju imamo en preizkuševalnik zaporedja faz, tak na dve lučki in tri priključne vrvice, ki kaže smer vrtenja levo ali desno ( CW, CCW ) ima pa tudi opcijo, da ga priklopiš na sponke motorja in zavrtiš os, pa ti tudi pokaže smer zaporedja faz. Cena ni bila ravno pretirana. Če koga zanima, lahko napišem več podatkov.
LP, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
O samogradni detektorja faznega zaporedja je bilo govora tudi na forumu. Nekje sem pripel tiskanino. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni