www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Alternator - vezava tuljav

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gab2500
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Jan 2010 21:27
Aktiv.: 0.15
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2013 1:37 pm    Naslov sporočila:  Alternator - vezava tuljav Odgovori s citatom

Zdravo

Mi lahko kdo po "kmečko" nariše in opiše, kako naj povežem tuljave tega alternatorja.

Kot se vidi na skici, je na statorju 22 tuljav. Rotor ima 20 magnetov, ki pa niso sinhronizirani tako, da bi lahko vezal tuljave v "star" tri fazni obliki oz...

Lahko kdo to nariše kar na mojo skico in objavi post, če bo v bodoče tudi kakšen drug gost foruma kdaj želel sestaviti kaj podobnega.

Hvala.

shema 22 tuljav na statorju.jpg
 Opis:
Stator ima 22 tuljav, rotor pa samo 20 magnetov
 Velikost datoteke:  153.1 KB
 Pogledana:  1 krat

shema 22 tuljav na statorju.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zamot1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11
Aktiv.: 0.66

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2013 1:53 pm    Naslov sporočila:  Magneti? Odgovori s citatom

Nariši še kako magneti pokrivajo tuljave, dve ali tri! Tisto o "sinhronizaciji" magnetov mi ni čisto jasno. Od mehanike je precej odvisno kaj sploh imaš!
LP Tomaž
Nazaj na vrh
gab2500
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2013 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prilagam še skico pokrivanja magnetov.

S to "sinhronizacijo" sem mislil ravno to - pokrivanje tuljav.
Skratka, magneti in tuljave ne pokrivajo na tak način, kakor vidim pri nekaterih designih, ki zadevo na koncu zvežejo v "star" tri faze.

Najbrž se sploh nisem pravilno izrazil s to sinhronizacijo.

shema 22 tuljav na statorju in pokrivanje magnetov (rdeče).jpg
 Opis:
skica pokrivanja tuljav z magneti.
 Velikost datoteke:  420.64 KB
 Pogledana:  0 krat

shema 22 tuljav na statorju in pokrivanje magnetov (rdeče).jpg

Nazaj na vrh
zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 28, 2013 5:51 pm    Naslov sporočila:  Še pole Odgovori s citatom

Še pole označi N ali S, Ali je to po videnem AFPM (aksial fluks permanent magnet) generator. Na tujih spletnih straneh je veliko napisanega o tem, tudi vezave.Malo poguglaj!
Nazaj na vrh
gab2500
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2013 1:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Magneti so S, N, S, N itd. Alternator stil - za proizvajat AC štrom.

So pa permanentni magneti, ja.

(kar sem iskal na netu, je blo videti, da so tuljave zvezane kar zaporedno. Bo to OK ali bi bil še kak drug način boljši?)
Nazaj na vrh
zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2013 6:25 am    Naslov sporočila:  Večvariant. Odgovori s citatom

Kakšen je pa premer generatorja, presek žice in premer magnetov?
Jaz sem naredil nekaj podobnega z 16 magneti in 8 špulami in sem jih vezal zaporedno v prvi stopnji ko se je pa hitrost vrtenja povečala sem pa navitje prepolovil in ga vezal paralelno, zmanjšanje napetosti in možnost povečanja toka, in nato še enkrat. Po domače: v začetku sem imel štiri generatorje vezane zaporedno, po dveh preklopih pa štiri generatorje vezane vzporedno, v začetku vrtenja malo toka in sorazmerno dovolj napetosti za polnenje akusov, z naraščanjem pa se tok lahko poveča za štirikrat napetost pa manjša. Za poizkus je bilo ok za trajno uporabo pa slabo narejeno.
LP Tomaž

Foto.060.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  897.4 KB
 Pogledana:  2 krat

Foto.060.jpg

Foto.073.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  779.7 KB
 Pogledana:  4 krat

Foto.073.jpg

Foto.075.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  919.69 KB
 Pogledana:  5 krat

Foto.075.jpg

Foto.080.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  850.6 KB
 Pogledana:  8 krat

Foto.080.jpg

Nazaj na vrh
gab2500
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2013 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rotor na generatorju je velik fi 50cm. Magneti so okrogli - fi 60mm/debelina 30mm.

Tuljave pa so ravno tako okrogle in skoraj pašejo pod magnet. Podatki tuljave: 290 ovojev, debelina žice 1.12mm, višina tuljave 40mm, notranji premer fi 30mm (air core) , zunanji premer vključno z navitjem pa je ca. 56mm. Se pravi da je samo navitje debelo ca. 8mm "mesa".

Predvidena hitrost sukanja bo tam nekje med 300-400 RPM.
Nazaj na vrh
zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2013 12:56 pm    Naslov sporočila:  Slika če ni skrivnost? Odgovori s citatom

Imaš kar oreng zverino. Je to kupljena ali doma narejena zadeva. Ali vsaj malo smrdiš po štromarju, če ne boš imel kar nekaj težav. Moje špule so bile preveč golomazne - preveč bakra izven področja magneta zato sem imel popačen sinus. Važno je kako navitje vstopa in izstopa iz magnetnega polja.
Če imaš možnost priklopiti osciloskop in zavrteti generator boš dobil sliko oblike napetosti in na podlagi tega lahko potem eksperimentalno določiš način povezave posameznih navitij. Ni mi še čisto jasno ali je lahko tudi tri ali več? fazni generator ali samo enofazni. Mogoče se bo našel še kdo ki bo iz rokava stresel te podatke. Bo treba po guglu pogledat bolj detajlno.
LP tomaž

AFPM 1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.85 MB
 Pogledana:  10 krat

AFPM 1.jpg

Nazaj na vrh
gab2500
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2013 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva je doma narejena, ni kupljena.

In ker nisem štromar, pričakujem težave Sad
Zato pa kar tu in tam malo "pofehtam" za nasvete.

Siguren sem, da trifazno ne morem priklopit, ker se magneti in tuljave ne pokrivajo na tak način kot bi se za to morali. Še največji problem je, da je tuljav 22 magnetov pa samo 20 in ko priklopim na osciloskop se mi pokaže odstopanje valovov na vsaki 7,8 tuljavi in se vidi da je linija zamaknjena (pri testno zaporedno vezanih tuljavah).

Mislim, da se bom odločil kar za malce izgube, ter bom na vsako tuljavo dal kar po en gretz, vse skupaj pretvoril v DC in potem dal vse pluse skupaj. Malo več dela bom imel s kablovjem ampak bom bo že...

Tudi stric google pravi da bo tako najbolje.

Pač ne bom imel direktnega izhoda AC napetosti, v končni fazi pa je tudi ne rabim, ker mob napajal le DC uporabnike.

-------------------------------------------------

Če ma kdorkoli še kakšne druge ideje bi prosil, da kar na dan z njimi.

Nazadnje urejal/a gab2500 Sre Maj 29, 2013 9:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 29, 2013 8:04 pm    Naslov sporočila:  Širina med magneti? Odgovori s citatom

Bolje da greš v navitje novih tuljav ki bojo geometrijsko usklajene z magneti. Važna je tudi razdalja med magneti, toliko kolikor je polja mora biti tudi prostora brez polja vsaj pri enofaznem, če se ne motim, je tako, pri tofaznem je pa še malo bolj zakomplicirano, so pa slike na googlu! pri tvojem generatorju mi žal nekaj "smrdi"! Po usmerjanju jih veži zaporedno ne vzporedno, bo večja napetost, lahko pa preizkusiš obe vezavi!
LP Tomaž
Nazaj na vrh
zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 30, 2013 4:30 am    Naslov sporočila:  Probaj to! Odgovori s citatom

Poveži tistih prvih šest tuljav, do tam ko se ti slika sinusa popači, v serijo, ostale spreglej in pusti odprte sponke ne veži jih nikamor. Zčetek druge tuljave na konec prve in tako naprej. Dobiš tri grupe po šest tuljav z kotom približno 120° kar je pogoj za trifazni generator. Začetke tuljav zvežeš skupaj, zvezdišče trifaznega sistema , konci pa ti predstavljajo faze RST. Za usmernike vzami tri 25A kocke (gretzove pri Conradu, kataloška številka; 501158- preveri) in za 400 V. Na usmerniškem mostičku povežeš oba izmenična priključka skupaj in nanj priprlješ eno fazo, se pravi na vsako fazo po en mostiček, pluse povežes kupaj, minuse pa skupaj in imaš trifazni usmernik.
S kom pa misliš vrteti to zadevo?
Srečno pa brez dima.
LP Tomaž
Nazaj na vrh
gab2500
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 30, 2013 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za testiranje sem izdelal kar ročni "kurbl".

Kasneje pa gre lahko na veter al pa vodo...
Nazaj na vrh
zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 30, 2013 10:49 am    Naslov sporočila:  ? Odgovori s citatom

Nekam malo komentarjev.
Za veter je primerna ker nima magnetnega zaviranja ob štartu kot BLDC ali PMA.
Za mojo Savoniusko z dvema nasproti si vrtečima rotorjema bon na Alibabi.com nabavil nekaj podobnega samo manjše moči. Tam sem dobil 400W?? klasično vetrno za 350€ z carino in poštnino vred.

LP Tomaž
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 Ur