|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2748 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Halogenke ne smeš prijemati zaradi mastnih prstov, ker potem se tam, kjer si jo prijel se drugače razteguje steklo, kot tam, kjer ni masti prstov. Zato lahko steklo poči.
Ah, IR imaš lahko na vseh stenah okoli sebe, pa te bo še vedno nekam zeblo. Toplo je že, oziroma kar vroče, če direktno nabija, vendar ni udobja.
Bistveno pri NAČRTOVANJU OGREANJA je udobje in ne temperatura.
Pri dobro izolirani hiši bo 18-20 stopninj Celzija še vedno bolj prijetno, kot v slabo izolirani hiši 22-24 stopinj Celzija, zaradi razlik temperatur med stenami. Toliko o načrtovanju oziroma sanaciji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nimam praktičnih izkušenj z njimi, po pripovedovanju pa naj bi sistem ogreval stene, ne direktno zraka. stene pa potem ogrevajo zrak. Kaj je res, bimoral povedati kdo, ki to ima narejeno s strani profesionalcev, ne v samogradnji.
Mislil sem da je bistveno načrtovanje zato, ker je menda zelo pomembno, KAM se montira ta IR panel. To ne gre tako da ga kupiš in priviješ tja, kjer imaš pač prostor ali napeljavo.
Halogenka v nekaterih avtih prerano pregoreva zaradi pregretja, zato mislim da bo življenje zaprte halogenke bolj kratko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
V avtu ti prehitro pregori zaradi slabe kakovosti halogenke. Nekatere poceni so čisto na meji in jih recimo malenkost višja napetost hitro uniči. Boljše imajo več tolerance pri napetosti. Se mi zdi, da se vse enako grejejo, pri isti nazivni moči. Po moje tudi vibracije prinesejo k ŽD žarnice.
Enkrat smo izračunali, se mi zdi, da 10 % nižja napajalna napetost podaljša življensko dobo za 30 %. Govorim iz glave, seveda je to teorija, vendar malenkost tudi drži.
Je pa zanimivo, da so v zgodovini navadne žarnice imele ŽD 2000 h, nato so se veliki trije dobili v Švici, kjer so se dogovorili, da bodo kartelno znižali ŽD na 1000 h. Seveda so jih dobili in kaznovali, vendar še danes imamo 1000 h žarnice. Banda. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm... Nečakinja ima recimo cliota - žarnica od kitajske - pol evra za kos do najdražje za 15 evrov po kosu umre po 3-6 mesecih. Bivši sodelavec v fordu enako - je ni firme, da je še ne bi imel notri, pa vse crkujejo. Zamenjal je tudi celo luč, pa ni nič bolje (in ne, ni kriv alternator, ker je bil tudi menjan). Torej slaba kvaliteta tukaj ne igra vloge.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je tudi kurilo H7, sedaj imamo ene malo boljše in že nekaj časa je mir. Hm, ne vem, lahko so tudi žarnice za vzhod in jug pri nas. Če je možnost naj nabavi v severnih ali zahodnih državah, za poskusit je. Nekje sem prebral, da je dobro zamenjati obe naenkrat... Naj poskusi še to, čeprav jaz temu ne verjamem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, jaz sem imel prvo notri cca 5-6 let, ko sem jo vzel ven zato, ker sem dal notri Xenon. Po mesecu, dveh sem ga vrgel ven in dal notri osramovo night breaker, katera je notri še danes (po 6 letih). Kdo ve, kaj je finta, ni pa osamljen primer. Nekateri avti kar imajo te probleme, pa ni kaj naredit...
LED je prihodnost, bi rekel....pa sta mi že dve LED parkirni pregoreli (no, res sta bili kitajski ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5533 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Nekateri avti kar imajo te probleme, pa ni kaj naredit...) |
K vsaki žarnici en graetz in peljat napajanje čez, da bo napetost na žarnici nižja, ko uporabljaš dnevne luči, ko pa luči dejansko prižgeš pa z relejem brickaš graetz. Dela tako že kar nekaj kolegom bp več let.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko smo ravno pri žarnicah ... jaz sem skoraj 3 leta nazaj kupil TAK KOMPLET žarnic in mi v avtu služijo še danes. Uporabljam jih za dolge luči (sicer jih ne uporabljam velikokrat) delujejo pa še vedno in zelo dobro. Ne vem kaj je fora ker realno bi morala crkniti vsaj 2x prej.
Lahko pa jo naročite in testirate kaj se zgodi če jo daš v piksno  _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi oziroma skoraj vedno je dolga žarnica cela, kratka pa prekinjena, kar je seveda logično.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.97 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ahhh, ja,....
qwertz je napisal/a: |
ElGrigon je napisal/a: |
Energija se nikoli ne bo pretvorila ampak se bo potrošila. Nastala energija pa je iz IR valovanja.
Kar se tiče toplote je vse IR. Tudi mrzlo se vidi v IR spektru. |
Energije ni mogoče ustvariti iz nič. Niti je ne moreš "uničiti" oziroma potrošiti. Lahko se samo pretvarja v druge oblike energije, kot sem prej napisal. |
No pa dajmo,.... iz nič torej ne gre. Kaj pa ? Iz česa? E=m*c2
Kaj pa je to IR ?
Elektromagnetno valovanje. Vsa svetloba je elektromagnetno valovanje. In tako kot za vsa valovanja velja tudi za to, da ima neke lastnosti. Ena takih je čas periode, torej posledično frekvenca. Kaj vse spada pod IR ?
In če smo že pri udobju: Kateri del frekvenčnega spektra je "udobnejši"?
Zakaj rečemo, da je toplota iz zidane peči, kamina,... prijetnejša od toplote, ki jo dajejo radiatorji, žarnice,.....
Za tiste najbolj zagrizene pa še eno malo težje vprašanje: Kako polarizacija svetlobe vpliva na občutek dojemanja toplote ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
flomaster Član

Pridružen-a: Pet 31 Maj 2013 19:49 Prispevkov: 141 Aktiv.: 0.96
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Protoncek, prav lepo te prosim, če za tvoje težave s parabolami in halogenkami ki crkujejo, odpreš svojo temo, enako prosim tudi tiste, ki bi se v tej temi radi IR ogrevali, naj se prav tako ogrevajo v svoji temi. Vljudno prosim moderatorje da razdelijo temo in se vnaprej oproščam za mojo predrznost, ampak ne morem si kaj, protoncek je s svojimi težavnimi parabolami in halogenkami zasvinjal tukaj tole temo in že prej tole temo. Moje vprašanje je predvsem teoretične narave in me na tej stopnji čisto nič ne briga kakšna bo življenska doba halogenke zaprte v piksno. Ko bomo prišli na praktični del, pa tako že vem, da se bo žarnica zaprta v piksno bolj precej bolj grela kot če se nahaja lepo na zraku in se hladi z naravno konverzijo zraka. Temperatura okolice v piksni bo seveda bistveno višja, zato bo tudi temperatura žarnice višja, ker se žarnica v obeh primerih enako greje, razlika v temperaturi žarnice je posledica razlike temperature okolice za oba primera. Protoncek zate extra pa mogoče primerjava piksne in parabole: nekaj podobnosti sicer obstaja, ampak iz lampe uhaja svetlobna energija, otežen je kvečjemu pretok zraka, to pa je kolikor je meni znano v vseh avtomobilskih lučeh, tako da bi rekel, da so ga nekaj posrali pri načrtovanju in bi se pridružil mnenju, da crkuje zaradi vibracij. Pa še to, kupi 2 enaki halogenki in ju za nas testiraj eno zaprto in eno na zraku, da ji ne bo vroče, vidim da si strokovnjak in verjamem, da boš eksperiment dosledno izpeljal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD, čestitam, očitno delujoč perpetum mobile končno obstaja. Domnevam, da v Kačičah. Iz nič bomo imeli energijo!
Energetski problemi človeštva so rešeni.
Udobna je tista hiša ali prostor, kjer ni razlik v temperaturi sten. Če ni razlike, ne tečejo zračni tokovi, ni premikov mas zraka. Če ne "piha", potem je udobje zagotovljeno.
Analogija z napetostnimi potenciali v elektro stroki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Flormaster --> tako nepregledno si napisal da sploh ne bom bral. Najprej se nauči pregledno pisat. Kakšen nov odstavek itd...
Kar se tiče MOJIH problemov --- kakšnih problemov? Kje sem pa napisal da imam JAZ probleme? HA? Kje sem že napisal da se imel 6 let prvo žarnico notri? Znaš brat?
OK; bom nehal. Kar menite se naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Udobna je tista hiša ali prostor, kjer ni razlik v temperaturi sten. Če ni razlike, ne tečejo zračni tokovi, ni premikov mas zraka. Če ne "piha", potem je udobje zagotovljeno.
Analogija z napetostnimi potenciali v elektro stroki. |
Eeem, a potem je prazna baterija, kjer med poloma ni potencialne razlike bolj udobna, kot polna?
Pih, udobna bajta, kjer se zrak ne premika. Jaz ravno zato povsod odpiram okna, da vsaj malo piha. Tudi polne baterije so mi ljubše, kot prazne  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 Ur