www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

povezava navitij v zvezdo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 05, 2013 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali lahko ta sistem uporabim, da določim začetke in konce špul? Opisano je za vezavo v trikot, jaz pa bi enako izvedel, da dobim začetke in konce za v zvezdo.
Take one winding (lets call this one 1), this is your reference. Spin motor (drill press ?) and measure AC voltage accross this
winding using normal multimeter (in the AC setting !!!!).

Take another winding (2 ?) and connect it to the first one in series. Measure the total series AC voltage. I know it sounds a bit
strange but the total series AC voltage should be equal to the AC voltage of a single winding. If you measure around 1.7 times the
voltage of a single winding then reverse the connections of winding 2 to end up with an AC voltage equal to that of a single winding.

Now connect the third winding (3) in series with 1 and 2 and measure the AC voltage again. If you measure 2 times the voltage
of a single winding, reverse the connections of winding 3. If the total AC voltage of the three series connected windings is 0 then
you've connected everything in the correct order. You can now short the start of winding 1 with the end of winding 3 (remember,
the voltage was 0 so this is no problem).

Now you got your 3 windings connected in delta.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.65
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 05, 2013 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi
to je važno samo pri trikotu, kjer mora biti vsota nič, sicer imaš kratek stik.
Pri zvezdi je popolnoma vseeno, saj so navitja staknjena samo v eni točki in ni možnosti kratkega stika.
Če boš eno tuljavo okrog obrnil, se ti bo sistem električno vrtel v drugo smer. Če boš imel 3f usmernik (6 diod) je popolnoma vseeno kako zvežeš tuljave.

transalp
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08
Aktiv.: 2.14
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 06, 2013 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
ro-bi
Pri zvezdi je popolnoma vseeno, saj so navitja staknjena samo v eni točki in ni možnosti kratkega stika.
Če boš eno tuljavo okrog obrnil, se ti bo sistem električno vrtel v drugo smer. Če boš imel 3f usmernik (6 diod) je popolnoma vseeno kako zvežeš tuljave.

Nisem prepričan, če tole povsem drži... Če vzamem trifazni generator, ki je pravilno zvezan v zvezdo (kar se tiče začetkov in koncev navitij), se z zamenjavo dveh zunanjih priključkov sistem električno res vrti v drugo smer.

Drugače je, če na enem od treh navitij, vezanih v zvezdo, zamenjam med seboj začetek in konec enega (poljubno izbranega) navitja. Tisti konec, ki je bil prej izvod, je torej sedaj vezan na zvezdišče in obratno - kar je bilo priključeno v zvezdišče, postane izvod. V kazalčnem diagramu je torej le ena od faz obrnjena na glavo, ostalo ostane enako. Kazalci sedaj niso več simetrično porazdeljeni v zvezdo s 120 stopinjskimi koti, temveč dobimo "kazalčno pokveko" s koti 60, 60 in 240 stopinj.

Če se motim, me pa prosim popravite ... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.65
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 06, 2013 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmmm... mogoče imaš pa prav. (pozna ura je bila)
Če se zamenja konca enega navitja, se faza tega izvoda obrne za 180°. Ampak na drugi strani ni navitja, ki bi "skompenziral" obrnjeno fazo.
Jaz si lažje predstavljam v časovnem poteku kot fazni diagram. In tudi napetosti bi šel preverjat z osciloskopom.

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 06, 2013 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem določil začetke in konce navitij ter povezal v zvezdo. Napetost AC je narasla iz 10,4V na 18,4V pri 2000 rpm.
Sedaj mi je previsoka za drekt in bom moral MPPT regulator gor priklopit.

Ali bi bilo izvedljivo, da navijem trofazni trafo da znižam napetost?
Frekvence ne vem, je pa motor 14 polni in ima 2000 rpm.
Tok bo okrog 10A.
Kako jedro bi moralo biti?

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 06, 2013 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprobal sem z motociklističnim reglatorjem in ne dela dobro, ker višek izgleda veže v kratek stik in generator "cuka" in trza.

Ali kdo pozna shemo PWM vezja, ki bi ob vhodni napetosti od 20 do 50V DC , na izhodu vedno imelo 14,4V, max. tok, ki bi ga moralo preživet je okrog 12A?

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 06, 2013 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa frekvence enostavno ne pomeriš, saj ima večina današnjih multimetrov vgrajeno to funkcijo in za ta namen bo več kot dovolj?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na mojem multimetru ni frekvence.
Je pa verjetno enostavneje narediti step down ali step up, ki ju potem lahko še zreguliram, da ven dobim največ.
Za step up bi bilo dovolj, če prenese 30v vhoda max., za step down pa 50v.
Dajte mi prosim kako shemo prilepit Pray

zamot1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11
Aktiv.: 0.66

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 3:50 pm    Naslov sporočila:  REgulator? Odgovori s citatom

Ali si imel pri motociklističnem regulatorju priklopljen tudi akus?
Ali boš polnil akumulator, ali direktno kuril štrom, ker tu se stvari zakomplicirajo pri regulaciji.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem priklopljen tudi akumulator. Tudi kasneje bo ves čas 150Ah akumulator priklopljen
zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 7:55 pm    Naslov sporočila:  Ne kompliciraj. Odgovori s citatom

Imam isti problem pri vetrnem generatorju-kitajcu 400W da pri 40 km/h in sem ga direktno priklopil na akus, zaenkrat imam za omejitev toka kar varovalko, ko napetost generatorja preseže akumulatorsko začne teči tok v akumulator. Pri tem je treba samo paziti na prenapolnjenost in prevelik tok, to se da pa ešit z enostavno poceni elektroniko kupljeno pri Conradu. MPPT regulator ne dela najbolje, prepozno začne polniti, nivo za prenapolnjenost in varovanje za pregloboko izpraznitev niso najbolje nastavljeni. Ko bo čas se bom pozabaval tudi s tem. Vsaka dodana "črna škatla" samo slabša izkoristek in prazni akus.
Če boš poganjal generator z vodno turbino mu "pripaši" ravno prave obrate in ne rabiš nobenega regulatorja, ob polnem akusu izklopiš polnjenje, ob prevelikem toku ga pa omejiš z nekim poceni omejilcem toka.
Moje videnje tvojega problema
LP Tomaž
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2013 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrtljajev ne morem spreminjat- generator je na isti osi, kot tekač turbine in idealni vrtlaji so 2000 /min.
Tudi prevelikega toka ne morem imeti- jaz bi rad naredil dc-dc pretvornik, ki bi mu reguliral izhodno napetost. Potem bi lahko idealno obremenil turbino in jo držal na idealnih vrtljajih in toku, ki ga pač zmore.
Za prenapolnjenost bom že poskrbel, da ne bo šlo previsoko.
Turbina dela samo, ko sem jaz prisoten. Ko me ni,polni aku panel.

zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2013 10:42 am    Naslov sporočila:  Ne štekam! Odgovori s citatom

V prvem stavku govoriš da ne moreš spreminjati vrtljajev, kasneje pa o tem da boš dobil idealne vrtljaje? Sad
LP Tomaž
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2013 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri peltonovi turbini so idealni vrtljaji poznani- ti so okrog 1/2 vrtljajev prostega teka in pri meni je to 2000 rpm
Če bi imel dc-dc pretvornik, bi potem lahko z izhodno napetostjo bremenil turbino in gledal na izhodne watte. Ko bi dobil največ, bi tisto nastavitev pustil. In v tistem trenutku bi se turbina vrtela z 2000 rpm.
Razmišljam, da bi probal s tem:
http://www.aliexpress.com/item/600W-DC-10-60V-to-12-80V-Step-Up-Converter-Adjustable-Voltage-Regulator-Car-Notebook-Power/715326557.html

Potem generator povežem v trikot, kot je bilo original in na izhodu dvignem napetost iz 12,4V (pri 2000rpm) na , recimo, 14,4V. V tem primeru bi začel teči nek tok in to je vse, kar rabim.
Edino, kar me skrbi, je izkoristek dc-dc pretvornika. Tam bi sigurno kar nekaj izgubil, ampak ne vidim boljše alternative.
Edino morda 3 fazni transformator direkt na generator in potem malo višja izhodna napetost na usmernik.

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 08, 2013 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varijanta je še to:
http://www.aliexpress.com/item/20A-Tracer-2210RN-EP-MPPT-Solar-Controller-With-MT-5-Remote-Meter/549421452.html

Potem zvežem v zvezdo, regulator bi pa sam prilagajal izhodno napetost.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 Ur