www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CNC hitrost podajanja (feed rate), rpm

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dejko1
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21
Aktiv.: 1.29
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 11:45 am    Naslov sporočila:  CNC hitrost podajanja (feed rate), rpm Odgovori s citatom

Vidim da ima kar nekaj uporabnikov foruma razne CNC mašince. Sem si zdaj tudi jaz nekaj takega sestavil...

Me pa zanima kako določite feed rate obdelovanca in hitrost orodja... Obstaja kak online kalkulator?

Sam imam za rezkanje neko 25€ gravirno mašinco ki naj bi šla 8k-32k rpm, ampak uporabljam nekje srednjo nastavitev ker drugače vibrira in se pregreva.

PCB in les reže komot pri 12cm / min, je pa to nekako tudi najvišja hitrost ki jo moji stepperji zmorejo. Zaenkrat sem samo malo napise testiral, za bolj natančno delo ne vem če bo šlo tako hitro ker ima moj strojček malo bogo strukturo Whistle

Ali je o globjem graviranju in rezanju kovine (medenina, aluminij) sploh smiselno razmišljat če delaš "na suho" - brez zalivanja rezkarja z oljem?

IMG380.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  339.88 KB
 Pogledana:  1 krat

IMG380.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič lažjega
Vsak razkar ima podane rezklane metre za določen materjal ter koliko mm lahko odreže zob. Če ti podatki niso napisani na škatlici jih dobiš na proizvajalčevi strani.
Iz teh podatkov lahko zelo hitro izračunaš vrtljaje in pomik.
Primer (čista izmišljotina) 100m/min in 0.01mm. Premer je 3mm in ima dve rezili.
rpm = mm/min / PI / premir = 100.000 / 3.14 / 3 = 15915 obratov
pomik = mm * št. zob * rpm = 0.01 * 2 * 15915 = 318 mm/min

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Soap
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2010 8:48
Aktiv.: 0.23
Kraj: Vzhodna slo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam, da to ni oglaševanje a ta kalkulator bo ti pomagal z hitrostimi in pomiki.
Glede zalivanja pa je tako, odvisno kako dobro toploto odstranjuješ iz materiala in kam ga odstranjuješ če ga v opilke potem ne rabiš zalivanja če pa v rezkar pa bo treba mazat.
http://www.mapal.us/calculators/milling/CalculatorMilling.htm
Nazaj na vrh
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.26
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj če je konstrukcija tvoje mašine bolj "boga" ko si napisal, potem se boš
tudi bolj težko držal vrednosti iz kalkulatorjev.

LP, Dejan

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S(rpm)=(Vc*1000)/(D*Pi)

Vc = podana rezalna hitrost za vsak material posebej v m/min
D = Premer orodja
Pi = Ludolfovo število

Podajanje je določeno za vsako orodje posebej s strani proizvajalca, recimo 0.12mm na zob. Torej si pomik izračunaš iz števila zob in vrtljajev.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izkušnje lastnika "bolj boge" mašince: ko sveder odleti, to pomeni da si imel nastavljen prevelik pomik
Žal je res, kar pravi Dejan: pri bogi konstrukciji se ne moreš držati izračunov, še manj pa če uporabljaš bolj poceni rezkarje. Sistem preizkušanja je najboljši.
Glede mašince pa - če vibrira, je to prvi razlog, da bo rezkar zelo hitro odletel, ko boš kaj delal v tršem materialu. Dobra mašinca je nujna.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni