www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

digitalni termostatski ventili
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
maki
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Aktiv.: 1.50
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 9:13 am    Naslov sporočila:  digitalni termostatski ventili Odgovori s citatom

Po enem letu zafrkavanja z brezžičnim sobnim termostatom za plinsko peč, iščem drugo rešitev. Predvsem delujočo. Trenutno imam nek digitalni sobni termostat, ki naj bi imel 50m dosega, vendar zadeva ne deluje niti 5m. Poznam probleme z raznimi težavami v obliki armatur v betonu itn. vendar hiša je stara 50+...
Smešno je ker na istem mestu enkrat deluje drugič ne. Ko nekje deluje ga tam pustim čez noč pa zjutraj ne vklopi peči.
Sprašujem za dva različna, predvsem me zanimajo izkušnje s temi dvemi:
eden je tale, drugi pa tale.
Hvala za vse odgovore.
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.59
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas tale odlično deluje. Edino tipke so, pač kot pri vsaki stvari s takimi tipkami problem, seveda če veliko tipkaš.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@maki, preden boš obupal z obstoječim termostatom, preveri, če ga lahko prestaviš na drug kanal. Oddajnik in sprejemnik. Morebiti ima sosed enakega in se medsebojno motita. Tak primer sem namreč jaz doživel... :bonk:

Aja, ta o katerem govorim, je zelo podoben pzufic-evemu.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah sem ga usral, sem dal povezavo do žičnega tale bo pravi.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
maki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema, nekaj podobnega imam sedaj za praktično enak denar in mislim da ravno tako deluje na 800+.

Hiša je samostojna, tako da ni težava s sosedom ampak s termostatom.

Še vedno bi bil vesel kakšnega komentarja za tista dva v mojem linku, če kdo pozna.

lp
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kot ideja, kaj pa če bi s pomočjo cenenih 433MHz modulčkov naredil svoj termostat? Dodaš lahko antene in bo domet boljši. Vse ostalo poleg oddajnika in sprejemnika je pa en mikrokrmilnik, LCD in tipalo za temperaturo.

Pri nas drugače deluje normalno tudi skozi dve nadstropji. Po mojem mnenju imaš ti težave z motnjami. Imaš kakšno vremensko postajo na isti frekvenci ali kaj podobnega?

maki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne da bi vedel, vsaj v moji hiši ne. Ne razumem kako da ne dela borih 6m od obljubljenih 50.

Projekt z modulčki je zelo zanimiv, vendar ker tole ni moje področje (programiranje- projektiranje elektronike), mora biti za mene vse "trotel ziher" potem že zlotam in sprogramiram itn.

imaš kakšen tak projekt kjerkoli?
Nazaj na vrh
Xbolha
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Mar 2013 9:20
Aktiv.: 0.94
Kraj: Ljubljana- Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oblikovno enak temu na tvoji povezavi deluje že 4+ leta.
Je pa sprejemna enota v istem prostoru kot oddajna enota. Cca 6m narazen.
Težav tudi ni bilo, ko smo ga prenašali v zgornje ali spodnje nadstropje.
Edino baterijo smo menjali vsake toliko časa.
Nazaj na vrh
maki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni mora signal skozi eno betonsko ploščo. Če je termostat na isti steni (nad pečjo in malce zamaknjen) ne dela ... če ga dam ne nasprotno steno kjer je okno načeloma dela vendar so odstopanja enormna (zaradi bližine okna, zračenja itn.) skratka neuporabno. Če ga postavim na desno steno pa kakor mu paše... Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ista zgodba je bila pri meni, s točno takim kot ga navaja PZUFIC. Skozi eno ploščo(nadstropje) ni šlo. Na srečo so bili v steni kabli od starega žičnega in smo enoto, ki je bila prej pri peči prestavili v prvo nadstropje. Sedaj deluje, je pa termostat (prenosni) vedno v rangu manj kot 10 m, ampak v istem nadstropju!
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maki je napisal/a:
imaš kakšen tak projekt kjerkoli?

Žal ne.

Ste recimo poizkušali pod garancijo zamenjati zadevo, da ni bilo kakšnih defektov, ker to mi je silno čudno?

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tistih 50 m pozabi, oziroma deli z 10. Obstajajo brezžični zvonci, kjer obljubljajo domet do 300 m, pa včasih ne vleče na 10... Tisti domet je v najboljšem primeru, kar pomeni na odprtem po možnosti v faradayevi kletki, da ni motenj od zunaj. Realnost je žal precej bolj kruta...
Ali imaš motnje ali pa je modul zanič (razštelan). Za motnje ni nujno da imaš sosede. Na isti frekvenci deluje malo morje stvari : od termometrov, daljinskih vrat, PMR postaj, pa še bi lahko našteval. Če je zadeva cenena lahko vleče harmonske kompnente. Če nisi zamudil garancije nesi nazaj, sicer ga odpri in poglej, če ima kakšne trimerje za nastavitev frekvenc, čeprav boš nastavil težko brez ustrezne opreme ali če ti sprejemna enota ne kaže, ali ima povezavo ali ne.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
maki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

garancija je žal mimo, odpiral enote še nisem. Sprejemna enota ima indikator (LED) ko dobi ukaz gori in prižge peč, to je vse.

Pričakoval sem res vsaj 10m... Think
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2013 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za primerjavo: lani sem nabavil v slo trgovini(ne bi o imenih)oddajni in (poceni) sprejemni modul za 433 MHz. Ko sem testiral in zadeva ni delala dlje kot 1 m narazen sem na sprejemni del priklopi slušalke. Presenečenje je bilo precejšnje: šum, prasketanje in vse mogoče, med vsem tem pa potiho tudi signal iz oddajnika. Ko sem sprejemnik zamenjal z boljšim(beri dražjim), je bil domet takoj preko 10m.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
maki
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2013 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem preveril če deluje v istem nadstropju, vendar v drugem prostoru. Zanimivo, deluje odlično po celem prostoru.

Prilepil sem še ti dve sliki, mogoče bo kdo našel kakšno rešitev.

Hvala, lp

20131001_090907.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  72.02 KB
 Pogledana:  16 krat

20131001_090907.jpg

20131001_090914.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  508.04 KB
 Pogledana:  15 krat

20131001_090914.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 Ur