www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Plazma krogla

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Simči
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 02 Okt 2013 15:19
Aktiv.: 0.03
Kraj: Zlatoličje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 3:28 pm    Naslov sporočila:  Plazma krogla Odgovori s citatom

Lepo pozdravljeni!

Po forumu sem iskal, katerokoli odprto temo glede plazma krogle in je nisem zasledil zato odpiram novo temo.

Lotevam se gradnje plazmične krogle, in ker sem trenutno bol kot ne na ''suhem'' z informacijami, me zanima če se je jo že kdo lotil? Če ja kako si jo izgradil? Slike? Načrt?

Zelo bom vesel, kakršnekoli informacije glede na to temo.

Sem novi član zato se opravičujem za katerokoli napako katero sem ne zavedno storil!

Hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem s tem eksperimentiral pred mnogo leti, ko teh reči še ni bilo pri nas. Videl sem jo namreč v Londonu in se instant zaljubil vanjo.
Zatakne se pri plinih, s katerimi kontoliraš barvo in svetlost. Imel sem edino argon in precej ušivo vakuumsko črpalko tako, da zadeva ni bila kaj preveč spektakularna. Videlo se je razelektritve , če je bilo dovolj temno.
Uporabil sem kar okroglo stekleno bučko, z epoksijem pritrdil elektrodo in cev za vakumiranje. Za napajalnik se ne spomnim prav dobro kaj sem uporabil, najverjetneje kakšno improvizacijo s kaskado iz TV.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SolarPlazma
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47
Aktiv.: 1.08
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem v zadnjih desetih letih izdelal več krogel za Tehniški muzej in Hišo eksperimentov. Če želiš, da stvar funkcionira več let oziroma več tisoč ur, je izdelava precej zahtevna, brez znanja vakuumistike ne gre.
Na sliki iz mojega laboratorija je buča v fazi formiranja (umetnega staranja) in se vidi, koliko opreme je potrebno za resno delo.

IMG_0470a.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  267 KB
 Pogledana:  98 krat

IMG_0470a.jpg

Nazaj na vrh
Simči
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha ja torej bi vas prosil če mi lahko dogovorite na par vprašanj Smile

Kateri mat. uporabit za elektrodo?

Kako veliko napetost bi potreboval ter frekvenco? Verjetno tudi odvisno od prostornine krogle. Naprimer če bi bila prostornina 1l?

Se spreminja tlak glede plina v posodi? Npr. če bi moral biti 500-900 mbar?

Če se, imate mogoče kakšne izkušnje z različnimi plini pri katerem tlaku se najbolše ionizirajo delci?

Kaj je potrebno za, tako kot ste rekli da stvar deluje več tisoč ur?

Za odgovore vam zelo hvaležen!

Hvala in lep pozdrav

Simon
Nazaj na vrh
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mijem je tlak, ki si ga navedel, vsaj 100x prevelik, sicer vi rabil nekaj 100 kV.
Eno kroglo sem kupil za cca 20 eur v trgovini obi ali nekaj temu podobnega, ne spomnim se več točno v kateri. Elektroda ni zataljena v kroglo ampak ima krogla cev približno do sredine, v tej cevi pa je elektroda.

SolarPlazma
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 05, 2013 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sredinska elektroda je steklena od znotraj premazana s prevodno barvo ali naparjeno kovino.
Frekvenca je lahko poljubna, jaz sem delal s 17 do 20 kHz (nad slišno mejo), napetost je odvisna od plinske mešanice in tlaka, jaz sem delal z nekaj kV tipično 3 do 5 kV, gre seveda tudi z manj, če je tki. penningova mešanica, ki ima najboljšo prevodnost, vendar ni tako lepe barve. V komercialnih plazmah, sumim, sodeč po barvi (nisem preverjal s spektrometorm), da gre za mešanico neona in kriptona in deluje že pri 1-2 kV.

Tipično je pa tlak nekaj 100 mbar, z določenimi plini (helij, neon) gre gre tudi celo do atmosferskega tlaka, vendar je potrebna višja napetost in strimerji so bolj divji.

Moje recepture za pline, še posebej za zeleno barvo so poslovna skrivnost in je ne izdajam brezplačno. Delal sem z vsemi žlahtnimi plini razen kriptona, se pravi argon, helij, neon, ksenon, dušik.

Za dolgo delovanje mora biti zadeva izdelana po UVV standardih, ki veljajo za elektronke, se pravi "all-glass" - varjeno steklo brez lepljejnja z aralditi ali podobnimi packarijami, dolgotrajno visoko vakuumsko črpanje s pregrevanjem in končno forimiranje in preplakovanje s plini.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 05, 2013 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj sem pa ratal firbčen. Učke so začele govorit "meuuu, meuuu, meuuu"...

Nam zaupaš okvirne cene take "igrače"?
Verjetno je najbolj odvisno od premera krogle, nato celostne podobe (beri: ohišje oz. podstavek), barve (zaradi napetosti)...
Nazaj na vrh
Simči
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2013 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Solar plazma hvala za odg. Smile
Nazaj na vrh
Simči
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2013 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še imam par vprašanj:
- koliko l posodo uporabljaš?
- ali lahko za elektrodo uporabim kaj druga oz. kaj priporočaš?
- je velika razlika če se poleg žlahtnega plina v bučki/posodi znajdejo primesi preostalih plinov (zraka)?

Hvala
Nazaj na vrh
SolarPlazma
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2013 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Posoda je 6 litrska laboratorijska buča iz Pyrexa.
Verjetno lahko uporabiš kovinsko elektrodo, kako se bo obnesla ne vem, ker nisem niti poskušal, ker je steklena lažja za izdelavo, da ni treba kovinksega prevoda skozi Pyrex, ki nima neposredne vtalne kovine (razen volframa, ki je zelo zahteven za vtaljevanje):
Primesi zraka zmanjšajo prevodnost in je potrebna višja napetost, tudi barve niso tako izrazite.
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 12, 2013 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V zadnji številki revije Make Magazine je opisana gradnja podobne igrače.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni