www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

talno gretje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
skaleper
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Okt 2013 21:13
Aktiv.: 0.02
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 8:39 pm    Naslov sporočila:  talno gretje Odgovori s citatom

Električno talno gretje (kabli položeni na tla, čez pa keramika) je crknilo.
Če ga vklopim mi vn zabriše fid.
Ali se to lahko popravi (ne da bi se štemalo ploščice)?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.49
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ti je voda zalila kopalnico?
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.85
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bo pa težka. Če ni napake nekje v priključnih dozah vse do mesta kjer ge kabel v tla, je odprava napake brez odstranitve ploščic in povovne inštalacije nemogoča.

Voda ne sme imeti vpliva na kabel, saj je kabel vodoneprepusten. Poškodba je lahko nastala zaradi slabe inštalacije ali poškodovanja kabla ob polaganju keramike.

Če je okvara na grelnem kablu v tleh, ti ne preostane drugega kot ponovna inštalacija.

Mogoče, če najdeš rešitev v odstranjevanju fug in namestitev novega grelnega kabla globoko med fuge. Starega pač odklopiš.

skaleper
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Okt 2013 21:13
Aktiv.: 0.02
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jerjur je napisal/a:
Ali ti je voda zalila kopalnico?

ne, ni zalilo. Kopalnica je nova, zato mislim da se je kabel poškodoval med polaganjem ploščic.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh, koji peh.... ravno te dni moram preizkusiti, če sta moja dva kabla preživela...

Drugače pa (bolj v teoriji kot v praksi), če imaš poslikano, kako potekajo kabli, z uporabo TDR-a najdeš mesto napake, pol pa štemat.

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pri moji kopalnici točno zrisal in poslikal potek kabla pred polaganjem keramike.
Ali v takem primeru ( kot ga je opisal skaleper ) smeš uporabiti ločilni trafo za napajanje grelnega kabla ? Vprašanje za strokovnjake s področja inštalacij.

LP

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.85
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer je to bolj vprašanje za varnostnega inžinerja.

Pa veš kakšen trafo bi to bil? Kvadratni meter talnega gretja je okoli 150W. 2×3 gretja si na skoraj 1kW.

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.08
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni je v kopalnici ca 2x3m vgrajen grelni kabel moči 500W, pod tuš kabino ga ni. S temperaturo tal sem povsem zadovoljen.

LP

freshman
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16
Aktiv.: 0.80
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Jaz sem pri moji kopalnici točno zrisal in poslikal potek kabla pred polaganjem keramike.
Ali v takem primeru ( kot ga je opisal skaleper ) smeš uporabiti ločilni trafo za napajanje grelnega kabla ? Vprašanje za strokovnjake s področja inštalacij.

LP

Zakaj ločilni trafo ? Varnost ?
Tudi jaz imam el. talno gretje. Skupaj ga je za 100W ker imam pač tako razporeditev sanitarne opreme (lijak,bide,tuš in kotna banja) in pokriva ves prostor kjer hodim bos.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2013 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dober instrument za iskanje vodnikov v stenah bi moral zlahka zaznati kabel talnega gretja, ki je pod napetostjo.

Torej se grelec odklopi in do njega pripelje napajanje po podaljšku, ki ni varovan s FID-om. Nato se na eno žico preko žarnice pripelje fazo in z instrumentom ter flomastrom sledi vodniku. Nato se ponovi postopek še za drugo žico.
Če bo vse po sreči, bo signal iz obeh strani izginil v isti točki, ki ni na presečišču štirih ploščic.

Spajanje prekinjenega grelnega kabla je še bolj zanimivo početje. Združljivost materialov, temperaturnih raztezkov, redoks potencialov, ... Ni vsaka sponka dobra. Kabel se vsaj dvakrat upogne nazaj, da dobi štirikratni presek in se tam manj greje. Upognjen del se po možnosti ovije z žico iz enakega materiala. Nato se gor s kakovostnimi kleščami stisne spojno cev. Ker se to naredi na obeh vodnikih, je treba vmes dodati kos vodnika (ne grelnega).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 13 Ur