www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Indukcijska plošča Gorenje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
danger_zone
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Okt 2011 10:14
Aktiv.: 0.36
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:42 am    Naslov sporočila:  Indukcijska plošča Gorenje Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Pred kratkim smo doma zamenjali kuhalno ploščo. Namestili smo novo od Gorenja, pa me zanima kako je z priklopom na omrežje. Plošča ima nameščen navaden vtikač, za priklop na vtičnico. Sedaj pa me zanima če pride lahko do kake težave če recimo obrneš fazo in nulo pri vklopu v vtičnico? Pri drugih zadevah to vem da ni pomembno, zaradi cene plošče pa me zanima kako je s to zadevo ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nima veze.
Imajo pa ponavadi močnejše indukcije tudi možnost 3F priklopa ...

LP, g

danger_zone
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Okt 2011 10:14
Aktiv.: 0.36
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi ta plošča ima nameščen priklop za trofazno napetost. Vendar je električar ki je delal napeljavo pustil navadno vtičnico z eno fazo(na svoji varovalki seveda). tako da smo mi na ploščo namontirali navadadno eno faznim vtikačem.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolje kot uporaba vtičnice je uporaba doze za stalno priklopljene porabnike.
Nazaj na vrh
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:51 pm    Naslov sporočila:  Re: Indukcijska plošča Gorenje Odgovori s citatom

danger_zone je napisal/a:
me zanima če pride lahko do kake težave če recimo obrneš fazo in nulo pri vklopu v vtičnico? Pri drugih zadevah to vem da ni pomembno, zaradi cene plošče pa me zanima kako je s to zadevo ?
Če je vtikač pravilno zmontiran ni problema. Vendar raje naredi kot ti je predhodnik svetoval.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaka čast tistemu ki ti je potegnil eno samo fazo za štedilnik. Jaz bi mu javno odvzel naziv "električar". Kako si je zamislil uporabljati električno ploščo in še kaksno pečico na eni sami vtičnici...?
Glede na situacijo pa je vse, kar lahko predlagam je to, da se izogibate kuhanju na vseh štirih ploščah istočano pri večji moči, ker bo varovalko metalo ven kot za stavo.
Recimo da vzamemo najslabšo situacijo: 4x booster po 3kW pride skupaj 12, če bi vse "žgal" na polno...pa dobro, vse nikoli nimaš istočasno do konca. Recimo samo dve, pride 6kW, kar znese 230/6=38A. Res mi ni jasno, kako proizvajalci to računajo za domačo rabo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz mislim, da so te moči tako kot watti na zvočnikih.

Dvomim, da je katera plošča čez 7 kW (varovalka 35 A enofazno). Sicer pa, če so te plošče res tako močne, kot navajaš, potem prizvajalci računajo na to, da nimaš vse sočasno na 100 %. Kdo pa ima vse naenkrat na 100 %? Jaz ne pomnim, da bi kdaj pri nas imeli plin odprt do konca na vseh kuhališčih naenkrat.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, in večinoma je res tako. Ampak, iz prakse: sestra ima dve indukciji in električno pečico, pa ji je že varovalko vrglo ven. Resda se to zgodi izjemoma, a se zgodi. Booster itak uporabljaš nekaj minut, da zadeva zavre, nato imaš veliko manj. Ampak vseeno...videl sem že kar nekaj zažganih vtičnic, pa čeznjo ni teklo dosti več kot 10-16A... Ampak leta obremenitve naredijo svoje. Zato je bolje priklopit direktno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da bo avtor vedel o čem govorimo, uporabi naj 5 polni priključek za stalni priklop.

stalni-5-polni-prikljucek.jpg
 Opis:
Stalni 5 polni priključek
 Velikost datoteke:  5.76 KB
 Pogledana:  8504 krat

stalni-5-polni-prikljucek.jpg

Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če vzamemo v račun še faktor sočasnost kar se pri priklopih in načrtovanju inštalacij upošteva. Je pa 75% nazivne moči.
Da varovalka "pelje" 150% toka več ko 1,5 ure.
Da ima indukcija regulacijo.

Pa mi pojasni tole.

V naši hiši so 3 stanovanja.
Začni seštevat kW.
bojler 2 kW
Pralni stroj 2,5 kW
Pomivalni stroj 2 kW
Sušilni stroj 2 kW
Štedilnik 2 x 1,8 Kw + 1,4 kW + 1 kW
Še kakšen likalnik 1kW
pa sesalec 1 kW
Pa razni mali portošniki + razsvetljava 1 kW

na stanovanje. Množi x 3. Pa "peljejo" 3 x 24 A pancerke BP. Še nikdar menjal.

Bolj bi vzel licenco in "sekal roke" tistemu ki mi je po 3 x 2,5 ppr kablu "poslal" 3 faze, ja na rumenozelenem vodniku JE faza, zraven pa je po modro - črnem (2 x ppr) ptipeljal še 0 in zemljo.

Postalo mi je sumljivo ko sem med črno in modro žilo priklopil motor nape. Zeleno-rumeno pa Kam? Na ohišju 220V motor pa "štarta kot norc" in po par minutah "diši" po elektriki. Sreča, da tole lahko pišem in sreča,da je napa GORENJE in motor iz HIDRIJE. Je vzdržal. In sedaj po 15 letih še deluje.

Da ne bom popolnoma iz teme pa tole.
Če bi bilo važno (zakaj že?) priklop faze in 0 bi to proizvajalec v navodilih napisal.
Kaj pa naprava ve ko gre po enem vodniku napetost na 230 RMS + in - . In če obrneš bo šla v - in +. 50 x na sekundo ali 50 Hz.
Se pa tudi jaz strinjam, da urediš fiksni priklop. Zaneslivejši kontakti, zlasti če uporabiš votlice. Jaz bi takšno reč brez predsodkov priklopil na 2,5 mm2 kabel in 16 A varovalko. Edino če boš "naložil polno breme" na vse 4 plošče in jih hkrati! vklopil. Zna varovalka izklopit.
Zakaj že potrebujemo 4 kuhališča?
A ja. Dama da kuhat juhico, potem še krompir, pride sosed na kavico. Za 4. mi pa zmanjka idej. A ja golaž za čez teden 1x.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pa ja enostavno. 1-goveja juha, 2-krompir, 3-omaka, 4-kavica
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene zanima kaj američani kuhajo na 5+ kuhališčih in zakaj imajo 3 pečice (klasična, parna in mikrovalovna), ter kaj vse imajo v tistih velikih hladilnikih.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:

Za=bavaš? In to boš res HKRATI vklopil?
Pozabljaš, da ima kuhališče AVTOMATIKO, ki dozira moč po potrebi. Verjetno omake ne boš žgal 2 uri na 3 kW, juho boš pa tudi po 20 minutah zavrel. Pozabljaš FAKTOR SOČASNOSTI! Če pa hočeš za nalašč ali pa ZA=bavat. Daj.
Eno je priključna moč, drugo pa moč, ki jo v normalnem življenju potrebuješ.

Še en primer. Koliko km vzdrži avtomobilski motor? Ta isti motor v čolnu vzdrži ???? ur? Do generalnega popravila.

Ali drugače. Zakaj ima cestni motor s 450 ccm 70 + kW, izvenkrmni ladijski pa 18 kW?

Sem ti že zgoraj napisal kaj vzdržijo 3 x 24 A varovalke. Kakšno PRIKLJUČNO moč. Si seštel? Nisi! Če bi tega ne bi midva tega pisala.

Se opravičujem za OT.

potepenc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Sep 2013 19:20
Aktiv.: 0.50

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povsem se strinjam z bojans. Skoraj nemogoče je, da bi kuhar/-ica postavil lonce na vsa 4 kuhališča istočasno in vklopil na polno, praktično se to ne dogaja in to ve vsak, ki uporablja kuhališče, oziroma ga zna uporabljati in zna skuhati kosilo Wink

Protoncek, berem tvoje prispevke in dobivam občutek da misliš, da si najpametnejši na planetu, vtakneš se skoraj v vsako temo in pametuješ. Kaj si po stroki, elektro monter, elektrikar, inženir ne vem česa že? Rolling Eyes

Po poklicu sem elektro energetik z dolgoletnim stažem, z elektroniko se ukvarjam za hobi, ker ni to ravno moje področje, ampak danes je tako, da tudi energetik rabi biti tudi elektronik, računalničar in še kaj, če hoče biti uspešen v svojem poklicu.

Kuhališče ima res veliko priključno moč, najpogosteje se vrti tam okoli 7kW, seveda je to le maksimalna moč in ne trajna moč. Ker delam v energetiki, priklapljam veliko različnih strojev in naprav, zelo veliko tudi belo tehniko in verjeli ali ne, pri sodobnih kuhališčih ni noben priklopit enofazno na 16A klasični inštalacijski odklopnik in ob običajni uporabi ne bo izklapljalo. Seveda je jasno, da mora biti priključnica napajana z 2,5mm2 presekom žic. Zanimivo pa je tudi to, da gre brez težav tudi s klasično šuko vtičnico, vendar ne katerokoli, cena večinoma ne laže, cenene vtičnice pogosto ne prenesejo take obremenitve, čeprav na njej piše.

Nazadnje urejal/a potepenc Čet Okt 24, 2013 10:28 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
protoncek je napisal/a:
Za=bavaš?

Itak.se opravičujem, saj sem dal smeška...jaz tudi mislim, da ima elektronika neke sorte omejevalnik, da ne pusti vse 4 boosterje da delajo naenkrat...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 13 Ur