www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CNC by Jackal (56k warn. - slike)
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.rs-components.at/ - tukaj dobiš vsega in po dokaj normalnih cenah.

Tukaj so npr. koračni motorji: koračni motorji

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jackal
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14
Aktiv.: 0.62
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, da ne krmilim druge X osi z dodatnim koračnim motorjem je predvsem iz razloga, da bi moral imeti dva enaka koračna motorja, kar pa je precej težko dobiti (vsaj pri montaži motorjev iz različnih starih tiskalnikov). Tudi če bi uporabil dva različna motorja, vendar z enakim korakom, lahko pride pri enem zaradi različnega navora in resonance motorja do preskakovanja in bi začelo zamikat Y os. V mojem primeru pa če že motor slučajno preskoči, se to pozna na obeh straneh osi X in je posledica le izguba natančnosti, ne pa tudi blokada.

Vodila za vse osi so pobrana iz starih tiskalnikov (X os HP Deskjet 710C - 12,7mm vodilo), obe vodili Y za os sta iz zelo starega skenerja, prav tako je iz istega skenerja zobati jermen in obe jermenici za pogonsko os, vodili za Z os pa sta prav tako iz enega starega tiskalnika (mislim, da je bil en cheap epson, ki je odpljuval svoje).

Koračne motorje, ki jih uporabljam sem nabavil rabljene preko oglasov, sicer se pa tudi zadnje čase pri meni doma nabirajo v eni škatli, ko razstavljam kakšne odslužene tiskalnike. V sodobnih je vedno manj uporabnih delov - HP uporablja kar navadne krtačne motorje in optični feedback za pozicijo, medtem ko epson še uporablja koračne motorje. Tu velja pravilo - starejši kot je tiskalnik, boljši je za takšen namen. En od mojih koračnih motorjev namreč nosi letnico 1986.

Nove koračne motorje se je včasih dalo kupit v Just-u, samo ko sem se nazadnje pozanimal pri njih, so rekli da koračnih motorjev ne bodo več uvažali.
Ostane še Distrelec, ki ga pri nas zastopa Terna, samo ko začneš gledat cene za malo bolj konkretne motorje, cene zelo hitro narastejo.

Schweighofer je zanimiva trgovina - sem večkrat pri njih pustil dokaj zajetne vsote denarja, ko sem se še ukvarjal z modelarstvom. Samo te drobnarije imajo tudi kar lepo zasoljeno ceno. Kakšnih večjih stvari pa za gradnjo CNCjev nimajo. Servomotorji v modelarstvu so namreč čisto nekaj drugega kot servo motorji na CNC strojih.

Drugače pa mi je od prvega (propadlega) projekta CNCja ostalo kakšnih 20 medeninastih zobnikov - vsi modul 0,6. Velikosti so različne, material je pa medenina. Če komu pride prav za simbolično ceno - ostalo na ZS.

zobnik.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  54.97 KB
 Pogledana:  11 krat

zobnik.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, lepo, vedno več CNCjev.
Glede materiala. Veliko stvari (osi, ležajev, puš) se dobi tule: http://www.ideal-velenje.si/
Alu profile imajo tule: http://www.idealsistemi-sp.si/ponudba.htm
Koračne motorje je najbolje nabavit na ebay. Jaz sem jih kupil tule: http://www.nc-step.de/ Človeku nakažeš na banki denar in čez 2-3 dni dobiš pošiljko.

Svoj CNC sem preizkušal (oz. ga še) z bloki parafina. Je najceneje in najmanj škode imaš, če rezkar zadane kamor ne bi smel Wink

Prva varianta CNCja je narejena za vajo (z minimalnimi stroški - vse skupaj kakih 60-70k SIT z motorji (100€) in driverjem (15kSIT) vred). Nisem imal nikakrnega strojniškega zanja, ne orodja. Sedaj se pripravljam, da začnem konstruirat naslednika, ki bo malo bolje narejen.

Še ena slika:

IMG_6593S.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  115.18 KB
 Pogledana:  136 krat

IMG_6593S.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ervinja
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Jan 2005 14:32
Aktiv.: 1.95
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 08, 2006 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali kdo ve kje bi se dalo kupiti tole ki je na sliki

C123361-01.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.98 KB
 Pogledana:  12604 krat

C123361-01.jpg

Nazaj na vrh
Jackal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz iščem nekaj podobnega. Temu se reče energetska veriga.

Inoteh ima baje na zalogi par takšnih verig, samo cene niso ravno nizke.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 09, 2006 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jih imajo tule: http://www.ideal-velenje.si/pdf,cdr/STROJNI_ELEMENTI/energ_veriga.pdf
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jackal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2007 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Projekt sem počasi pripeljal do konca. Odkar sem zadnjič dodal slike je bilo dodano še marsikaj.

- vodila za kable
- zaščita na X osi
- dva industrijska gumba za zasilni izklop
- tipkovnica za ročno vodenje (preko Motorole 68HC11) z LED za indikacijo končnih stikal
- izdelana miza za pritrditev obdelovanca
- vsi kabli za koračne motorje in končna stikala so lepo pospravljeni v snakeskin
- krmilniki motorjev so integrirani v PC ohišje
- koračni motorji in končna stikala so priklopljeni na krmilnike preko konektorjev (prej preko vrstnih spojk)
- izdelana kartica za optično ločitev PCja od krmilnikov, ki vsebuje tudi dva releja (en za vklop vrtalnika, drugi je še rezerviran - verjetno bo na njem črpalka za hlajenje z vodo/emulzijo)

Kolikor sem se igral do zdaj z motorji, mašin'ca zmore hitre pomike (G00) s hitrostjo do 1500mm/min in mislim da je takšna hitrost za tako majhen CNC kar impresivna.

Par slik:

Ostalo pa si lahko ogledate na Mojem albumu
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2007 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A tista vezja so zjedkana ali sfrezana? Potisk je s prenosom tonerja?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Jackal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 19, 2007 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezja so narejena s klasičnim fotopostopkom. So pa dvostranska.

Whitesilk je pa narejen s prenosom tonerja. Pač doda vezjem nekakšen malo bolj profi videz, ker so elementi lepo označeni.
Nazaj na vrh
WebMajstr
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Nov 2006 22:55
Aktiv.: 0.37
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sedaj sem se tudi jaz lotil izdelave cnc vrtalnika.

Optimist? ah, zakaj pa jaz ne bi znal Laughing

Torej, izdelal sem skico, pa prosim za komentarje in predloge, če so kakšni.

1.jpg
 Opis:
Skica v SketchUp
 Velikost datoteke:  253.55 KB
 Pogledana:  54 krat

1.jpg

rplink3r
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Feb 2007 20:02
Aktiv.: 2.27
Kraj: Levec

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 24, 2007 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svaka čast. Exclamation
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 25, 2007 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodajam še jaz svojo 3d shemo, mogoče dobiš kakšno idejo.Sicer je pa stvar pri meni 40% realizirana....NI in NI časa...
LP
Boco

CNC_SESTAVA.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  56.44 KB
 Pogledana:  40 krat

CNC_SESTAVA.jpg

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 25, 2007 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj vsi načrtujete, da bi se sem ter tja vozil most ?

Mogoče je bolje, če imate obdelovalno mizo, ki se vozi sem ter tja. Zakaj? Glejte, če vzameš neko konstrukcijo nečesa, kar je dolgo 1 m, potem ni vseeno kje je ta konstrukcija togo vpeta. Če bo to na koncu, bo drugi konec pri določenih točnostih imel kar nekaj "lufta". Če tako konstrukcijo vpnemo nekje na sredini bo pri istih točnostih izdelave stvar precej drugačna.

Samo moje razmišljanje.. Nisem strojnik in mogoče sploh nimam prav.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 25, 2007 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enako mislim kot VolkD.Tako imam raje premikajočo mizico.
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 25, 2007 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD, načeloma se popolnoma strinjam s teboj, ...sam sem sicer po izobrazbi strojnik z malo prakse in res sem več ali manj vse stroje, ki so delovali na tak način videl v izvedbi, da se vozi obdelovanec. Zakaj sem se odločil za takole izvedbo. Že po shemi se vidi, da bi rad naredil "namizno" verzijo CNC -ja, saj imam v delavnici prostorsko stisko, razen tega pa bo obdelovalne površine cca 270 x 270 mm.Na takšni dolžini pa ne bi melo biti velikega "lufta". Upam vsaj. Bom pa vedel povedati, ko bo stvar zlaufala.Sicer imam že vso elektronik, mizo, nosilne stebre, vodila, vretena....ampak kot sem že napisal, mi v zadnjega pol leta (sploh kar sem zamenjal službo) ne uspe najti časa za dokončanje.
No toliko.
LP
Boco
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni