|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.29 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 9:52 am Naslov sporočila: Učinkovit način shranjevanja elektro opreme na podstrešju |
|
|
Zdravo
Zanima me kako se lahko najučinkoviteje zaščiti elektro oprema pred morebitno korozijo, ki jo povzroča nihanje temperature na neogrevanem podstrešju ?
Hvala za informacije.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
botsub Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.56 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ne shranjujem teh zadev vendar...
Če so majhne, bi jih jaz vakumiral. Kot za ozimnico  _________________ -------------------------------------------------------------
Proti neumnosti se je potrebno boriti z vsemi sredstvi! - S52BOT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
dobro zaprte kartonaste škatle.
Vlago popije karton, ki se preden se premoči tudi posuši ali pa zamrzne. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.29 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Oprema je vedno na suhem vendar se v jesenskem in pomladanskem času pojavlja kondenz na hladnih kovinskih delih,
ko se čez dan ozračje segreje, sami kovinski deli pa ostanejo še hladni zaradi svoje toplotne vztrajnosti.... v "suhi" zimi tega pojava ni zaznati.
S kartonskimi škatlami prakticiram že več let in zgleda da se kar dobro obnesejo.
Se pa je sedaj te deževne dni opazilo, da se je karton kar navlekel zračne vlage ?
Bi bilo koristno osušene stvari v suhi škatli zapreti še v vrečo ?
Lp.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
potepenc Član

Pridružen-a: Ned 29 Sep 2013 19:20 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kartonske škatle se preverjeno dobro obnesejo. Ne samo gladke kovinske predmete, tudi druge pogojno občutljive stvari je priporočljivo dati v plastično vrečko, to pa v škatlo. Da se karton manj navlaži v teh deževnih in vlažnih dneh, lahko tisti kup kartonskih škatel še dodatno pokriješ s kakšno plahto, ki prepreči zaprašitev in vsaj malo oteži pot vlažnemu zraku. Dolgotrajno vlažno vreme je sicer problem, ampak v notranjosti škatle to ni tako hudo. Če stvari daješ v plastične vrečke, to počni v suhih pogojih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 4.99 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam ponavadi če je stvar priključena ( beri ne samo spravljana) ponavadi prakticiram kar kovinske ( ali plastične) omarice z tesnilom okoli robu (kovinske ozemljene omare) z uvodnicami na dovodnih in odvodnih vodnikih.
Z takim načinom nisem imel še nikoli težav, pa so razni modemi in ruterji že skoraj desetletje na podstrešju. Je pa res da je z takim načinom precej več dela na začetku. Vendar če nato nikoli več ne odpiraš ker ni problemov je pa tudi nekaj vredno. S kondenzatom nisem imel nikoli težav, ker tudi če prihaja do temperaturnih nihanj je kondenzata relativno malo. Vlage je lahko v omarici samo toliko kolikor jo vanjo "zapremo".
Sam raznih škatel nisem nikoli upal uporabljat za delujoče zadeve zaradi požarne varnosti.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
potepenc Član

|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj sem pa malo zbegan.
Kaj je sploh glavno vprašanje v tej temi? Ali gre za shranjevanje opreme in stvari ali za montažo elektro opreme na podstrešje, kjer bi takomontirana tudi delovala v tistih pogojih? Jaz sem najprej razumel, da gre za shranjevanje in tako shranjena oprema ne bo priključena in delujoča.
Ali se morda motim in nisem razumel v prašanja?
V tem primeru se popolnoma strinjam s Sebastjanom, treba je uporabiti primerno omarico, lahko tudi plastično. Težav s kondenzom običajno ni, če je oprema delujoča in se vsaj malo segreva, prej bi lahko obstajale težave s pregrevanjem poleti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Jaz sem imel v mislih shranjevanje elementov (kosi elektronike in druge stvari) , ki niso priključeni . . .
torej če uporabim 2 škatli ena čez drugo in delno pokrijem s PVC nebi smelo biti težav.
Kako se pa obnese odslužen hladilnik ali skrinja ? -- nihanje temperature je v tem primeru zelo upočasnjeno.
Za kondenzatorje pa so verjetno bolj primerni zračni kletni prostori da ne zmrzuje ?
Lp.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
firbec Neznanec

Pridružen-a: Ned 17 Nov 2013 14:33 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hojla
Ponavadi je v škatlah elektronike zraven pakiran Selikagel, dobiš ga pa tudi v rafuzi
Tako da jaz bi zraven zapakiral nekaj vrečk ki dihajo s tem materialom in vse zapakiral v kart.škatlo
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektronski material, ki ga uporabljam shranjujem vedno v delavnici na toplem. Vse ostalo gre v škatle. Nekatere so celo odprte in ni panike glede vlage. Res pa je, da je vse skupaj v prostoru in ne na podstrešju. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
potepenc Član

|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, vprašanje sem očitno razumel pravilno. Imam nekaj škatel na podstrešni, notri pa nekaj materiala, upori, kondenzatorji, čipi, konektorji in so lepo zapakirani v vrečke, te pa v kartonaste škatle, take, malo bolj čvrste. Vse skupaj sem dodatno pokril z eno plahto, tisto zeleno, ki ima okoli take kovinske obročke. Material je tako relativno na suhem, zrak se ne menja in še nisem opazil nobenih težav tudi s takim materialom, ki je že kar precej let tam. Mraz praviloma ne bi smel škoditi večini elementom, mogoče škodi le elektrolitskim kondenzatorjem. Shranjenih imam tudi precej sestavljenih tiskanih vezij od nekih naprav (rezervni deli, ki se ne rabijo več), sicer novo in nerabljeno, ker so gor eni tranzistorji, ki so zaradi njihove moči še danes precej vredni, pa še nekaj vrednih elementov se najde, ni se mi pa ljubilo to razdirat, ker je tega kar nekaj, največkrat to sproti pobiram dol.
Se mi zdi, da je največja slaba stran shranjevanja v škatlah na podstrešju to, da je relativno slabo dostopno, čez nekaj časa tudi pozabimo kaj sploh imamo, se nam ne da bskat, še posebej, če je že tema in tam ni luči, saj imamo različne podstrešne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz s shranjevanjem komponent v garaži in kleti nimam težav. Nekaj imam v plastičnih predalčkih nekaj pa po škatlah. Imam pa težave z rezkarji za les. Niso poceni in tisti, ki imajo klasično steblo rjavijo. Sicer tretma z odstranjevalcem rje zaenkrat pomaga. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz del elektronike shranjujem v večji (65 L) plastični škatli iz Ikee kar na vrtu. Po parih letih je notri vse suho in prav nič oksidirano. Tudi na podstrešju bi moralo biti.
Za "zihr" pa magari eno vrečko silikagela priložiš ali pa eno pest kalcijevega klorida. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 14 Ur