|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfrece Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Jun 2009 9:53 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: GROBELNO
|
Objavljeno: Pet Jul 03, 2009 12:34 pm Naslov sporočila: max. hitrost krožne žage? |
|
|
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč pri reševanju ene zagate. Zanima me s kakšnimi vtljaji se lahko vrti krožna žaga na sekularju, da je še varno oz. da dobro deluje. Sekular imam za rezanje drv in morda kakšnih desk in lat. Na voljo imam dvopolni 7.5kW motor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pet Jul 03, 2009 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Piše na listu cirkularja.
Odvisno od premera lista, manjšemu so dovoljeni višji vrtljaji in obratno.
Če imaš star/rabljen list z izbrisanimi oznakami, pofirbcaj po kaki štacuni kaj piše na listih enakega premera in pribl. enakega št. zob.
Upoštevaj, da je navedena max. hitrost zato raje naredi jermenice z razmerjem za kakih 5÷10% manj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Pet Jul 03, 2009 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej kakšno internetno stran izdelovalca takšnih strojev, kjer so navedeni tehnični podatki. Tudi v strokovni literaturi za lesno stroko so ti podatki navedeni.
Na žaginem listu je verjetno navedena maksimalna še varna hitrost oziroma obrati. Kolikor mi je znano, je za optimalno žaganje pomembna obodna hitrost žaginega lista, npr.:
za premer fi 350 mm je ca. 90 m/s,
za premer fi 500 mm je ca. 80 m/s,
za premer fi 600 mm je ca. 75 m/s itd.
Toliko samo za orientacijo, za končno odločitev vsekakor preveri pri izdelovalcih žag in žaginih listov.
Nekoč sem slišal od nekega strokovnjaka s tega področja, da se je treba izogibati obodne hitrosti od 45 do 50 m/s, ker pri tej hitrosti pride do vibracij (opletanja) žaginega lista, ki lahko povzroči lom lista.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krofko Član

Pridružen-a: Ned 10 Avg 2008 21:13 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.23 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2009 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na spletni strani imaš tabelo odvisnosti števila obratov/na minuto od premera brusilne plošče in delovne obodne hitrosti. To velja tudi za krožne žage. Optimalna obodna hitrost pa je odvisna predvsem od materiala, ki ga obdeluješ in pa ali gre za prečni ali vzdolžni rez. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2013 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom potegnil temo iz naftalina. Imam navadno (ni vidia) žago premera 700mm, 56 zob in 3,2mm debeline. Rabim za navadni sekular za žaganje drv. Zanima me, kolikšno je maksimalno število obratov žage. Gledal sem link, prejšnjega odgovora pa... _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Dec 14, 2013 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
V upanju, da bom našel odgovor, sem šel gledat katalog enega izmed proizvajalec listov, katerega list tudi sam lastim pa sem se zelo uštel. Nikjer ni omenjena maksimalna niti nikakršna druga hitrost, razen pri listih za kovine. Je pa če se ne motim na listu sicer zapisana.
Iz izkušenj lahko napišem, da pri enaki hitrosti in premeru plošče 250mm uspešno reže tako 36 zobi kot tudi 48 zobi list. Je pa seveda pri zadnjem rez bolj fin, čemur je list tudi namenjen. Se pa pozna na obremenitvi žage.
Če vzameš za neko okvirno referenco ID list, katerih kvaliteta glede na moje izkušnje (vsaj tistih cenejših) je..., je predpisana maksimalna hitrost pri 500mm in 60 zobeh 2700vrt/min. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam da nimaš ''serijskega'' kupljenega ''cekularja'' da to sprašuješ za potrebe prevesne žage - glede na velikost lista.
Malo poglej velikosti jermenic in poračunaj kaj dobiš ven...Ali pa imaš direkt na osovino motorja. Za rezanje drv je najbolj optimalna obodna hitrost 40 - 55 m/s in bolj redka žaga na cca 35 - 40 mm zob
Recimo: Žagin list premera 700 mm z 64 do 56 zobmi in1380 - 1440 obrati/min (hitrost asinhronskega motorja) --- Kolikšna je pa maksimalna --- pa nebi vedel..
Malo poglej pri podatkih novih previsnih žag pa potegni eno srednjo vrednost ven in na to priredi svojo izvedbo....
Ala klik _________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Ned Dec 15, 2013 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovora.
Za primerjavo imam sekular 60cm premera, ki je gnan s 65m/s in 5,5kW motorjem in žaga brez problema. Žaga sicer rahlo žvižga, ampak v mejah normale.
Obodna hitrost 70cm žage je preračunana na cca 3600m/min, oziroma 60m/s. Motor je 7,5kW, vendar mu ob obremenitvi zelo hitro padejo obrati. Zakaj, mi ni jasno. Motor ima na svoji napisni ploščici podatke tudi za 60Hz. Če bi ga gnal s 60Hz, se povečata moč in navor motorja. 60Hz ne predstavlja problema, saj motor poganjam preko frekvenčnika in lahko motorju določim končno frekvenco. Zanima me ali lahko listu premera 700 povečam obrate na recimo 65m/s, pa še ne bo raztrgalo lista? Proizvajalec je znan, prav tako tip lista. Ni pa nikjer nobenih tehničnih podatkov. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2013 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Link s teorijo obdelave lesa
Klik
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 12:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj so pa sami bobni med rezultati iskanja? Tu se o žagah menimo  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Boben me "preganja" že več kot leto. Iščem razloge, zakaj ne bi bil kriv boben. Mogoče žaga?  _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni