|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
b88 Neznanec

Pridružen-a: Tor 17 Okt 2006 14:37 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: ptuj
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 2:53 pm Naslov sporočila: napajalnik v PC |
|
|
lep pozdrav!
se dijak 4-letnika in imam seminarsko nalogo napajalniki v PC....in me zanima
če mi bi kdo lahk kaj povedal o tem......in sicer: moči, hlajenje, trenutna potreba po porabi električne energije v računalniških napajalnikih.....zahvaljujem se vam vnaprej!!!
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 3:01 pm Naslov sporočila: Re: napajalnik v PC |
|
|
b88 je napisal/a: |
..moči, hlajenje, trenutna potreba po porabi električne energije v računalniških napajalnikih.... |
Moč napajalnika je napisana na nalepki. V glavnem so moči med 250 in 550 wati. Majhni PCji/laptopi imajo manjše napajalnike, serverji imajo večje, ali več napajalnikov naenkrat. Hlajenje napajalnikov je običajno z enim ventilatorjem na zadnji (izhodni) strani. "Potreba po porabi električne energije" je malo čuden izraz. Ali se temi ne reče kar moč?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
b88 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 3:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja tisto glede potreba po porabi električne energije,
ja lahk bi se tudi kar reklo moč......ja hvala za odgovor....
ali morda še znaš kaj bolj konkretno???????
/* Še eno sporočilo v tej obliki brez upoštevanja pravil, pa bo tema zaklenjena. Popravi svoje prispevke! Frenki */ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Veliko o računalniških napajalnikih boš našel tukaj:
http://forum.modelarji.com/viewforum.php?f=63
Sicer so prispevki namenjeni predelavi le teh v 12V vir za napajanje, a dokumentacije je precej!
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pomembno pri teh računalniških napajalnikih je to, da na izhodu dajejo izredno natančen vir napetosti; če se ne motim tudi na več mV natančno napetost. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Toleranca napajalne napetosti računalniške opreme je 5%. Pri 5 voltih to pomeni dovoljeno odstopanje plus/minus 0.25 Volta. Pri 12 voltih je odstopanje v praksi lahko večje, ker se 12 V uporablja predvsem za vrtenje motorjev (diski, ventilatorji). CPU pa ima svoj precizen regulator na tistem svojem posebnem 12 V kablu.
Ker se delovanje računalnika ves čas spreminja je težko reči, kolikšno moč dejansko računalnik troši. Edina rešitev je meritev z instrumentom.
B88: kakšna moč te pravzaprav zanima? koliko porabi nek konkreten računalnik? Koliko moči se izgubi v napajalniku? Koliko potrebujejo posamezne komponente? Vprašanje ni čisto jasno...
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
b88 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 3:42 pm Naslov sporočila: odg |
|
|
vsem hvala lepa za odgovore ki so bili...
....sem zdaj že bolj na jasnem s to temo, ne rabim več nič...
...to je to kar sem potreboval da sem zaključil to nalogo....
...ko me bo kdaj kaj zanimalo bom napisal!!!
hvala vsem!!!!
b88 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 3:46 pm Naslov sporočila: Re: odg |
|
|
b88 je napisal/a: |
ne rabim več nič...
...to je to kar sem potreboval da sem zaključil to nalogo....
...ko me bo kdaj kaj zanimalo bom napisal!!! |
Bilo bi zelo lepo od tebe - če smo ti že toliko pomagali, da svojo nalogo sedaj tudi objaviš tukaj.
LP _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni