|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
evolution Član

Pridružen-a: Tor 20 Jun 2006 2:07 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.16 Kraj: Izola, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 8:31 pm Naslov sporočila: Prenosnik se noče vžgati - rabim pomoč !!! |
|
|
Imam prenosnik hp compaq nx7010. Star je tri leta. Baterija mi zdrži 1,5 ure (maximalno osvetljen zaslon) oz. več kot 3 ure(najmanj osvetljen zaslon).
Edina stvar ki mi ne dela je ta, da se prenosnik noče vžgati kadar imam vklopljen napajalnik. Ni mi jasno kaj bi lahko bilo narobe, saj ko napolnem baterijo in napajalnik odklopim, lahko prenosnik brez problemov vžgem.
V biosih sem uspešno naredil kalibracijo baterije, a to vseeno ni odpravilo problema.
Se komu sanja kaj bi lahko bilo narobe ??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, nisem ravno prepričan, a mogoče imaš kakšen katek stik med napajalnim kablom in vtikačem za ta [slovenščina je zame španska vas]. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čudno...
Kolega mi je pred časom omenil, da ko ima priključen prenosnik na napajalnik, je potreben krajši pritisk na gumb za vklop kot takrat, ko je prenosnik samo na baterijah (<1s vs. cca. 1s). Enako je pri meni.
Predvidevam, da je to namerno narejeno. V tvojem primeru je lahko prišlo do okvare tega vezja!? _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
evolution Član

Pridružen-a: Tor 20 Jun 2006 2:07 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.16 Kraj: Izola, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
trobida..., mislim da nimam kratkega stika, saj z napajalnikom lahko brez problema napolnem baterijo, vklopim prenosnik (brez napajalnika) in nato s priklopljenim napajalnikom delam neprekinjeno več ur...
NeoTo..., mogoče imaš prav, ker sem tudi jaz opazil, da ko mi je prenosnik še lepo delal je bil z napajalnikom potreben krajši čas pritisnjene tipke za vklop, kot kadar je laufal na baterijo.
...ga bom odprl, pa bom pogledal če se kaj vidi na oko, da bi bilo pokvarjeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Z voltmetrom pomeri, kakšno napetost daje brez obremenitve napajalnik in jo primerjaj z zahtevano vrednostjo. Pomeri tudi napetost in tok napajalnika pri delujočem računalniku. Za meritev (še posebej za tok) je najbolje narediti preprost adapter z ekstra vtičnico in vtikačem, ki ju zvežeš skupaj in priključiš med PC in napajalnik. Mogoče se ob pritisku na gumb za vklop sesede napajalnik ali kaj podobnega.
Napetost napajalnika lahko meriš tudi tako, da zabodeš dve tanki igli v napajalni kabel (nizkonapetostna stran) in na njih meriš napetost. Ali pa eno iglo v plus, masa pa je na raznih konektorjih.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
saj ko napolnem baterijo in napajalnik odklopim, lahko prenosnik brez problemov vžgem. |
Torej mu napajalnik deluje, samo prižgat ne more računalnika dokler ne izklopi napajalnika... _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Torej mu napajalnik deluje, samo prižgat ne more računalnika dokler ne izklopi napajalnika... |
Kot sem rekel, je za rešitev problema potrebna meritev. Dejstvo je, da stvar NE deluje, tako kot bi morala. Osnova odpravljanja napak je v tem, da ne ugibaš ampak pomeriš in to na več načinov. Če napajalnik včasih deluje, to še ne pomeni, da je dober. Če ne more prižgati računalnika, ko je priključen napajalnik, je napajalnik še posebej sumljiv. Dokler ga ne pomeriš in to v prostem teku in v obremenitvi. Pomaga tudi, če vzameš napajalnik od drugega PCja, ali če sumljiv napajalnik preizkusiš drugje.
Napaka v konkretnem primeru je seveda kjerkoli. Jasno pa je (upam), da nima smisla odpirati prenosnika in šariti po njem, dokler ni preverjen napajalnik. Če ne moreš preveriti napajalnika (na primer zaradi pomanjkanje opreme ali znanja), je jasno, da bo šarjenje po računalniku povzročilo kvečjemu škodo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Okt 19, 2006 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur, se podpišem ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
evolution Član

|
Objavljeno: Pet Okt 27, 2006 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
res je, da se ga za enkrat še ne splača odpreti. sem poskusil, vendar je bilo malo preveč šraufanja, in sem se malo bal, da nebi znal sestavit kaj nazaj.... bom se zmenu z kolegom, ki ima enak prenosnik, pa bova zamenjala napajalnike... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pet Okt 27, 2006 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včasih je pri odpiranju laptopov potrebno ven vzeti tastaturo (običajno je zataknjena z zatiči/pini v ohišje). Pod tastaturo so še dodatni vijaki, ki jih je potrebno odviti. Pa kabel od tastature je potrebno previdno ven vzet (odklenitev konektorja), ker se hitro poškoduje.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni