|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tista je moja. _________________ LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
barosa Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.79 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kako si drugače zadovoljen z avtom ? zgleda res lepa
Aha, potem mi pa res ni jasno kako da ima ta na avto.netu tako. Najraje bi vprašal lastnika če je original |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zadovoljen.
Kolk je meni znano je pri navadnih žarometih stikalo za nastavitev višine. _________________ LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
barosa Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2010 23:28 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.79 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem kontaktiral lastnika, in je rekel, da so naknadno vgrajene, in da je prišel čez tehničnega bp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 11:46 pm Naslov sporočila: Re: Xenon |
|
|
barosa je napisal/a: |
bom opazil razliko ? |
Ce imas projektorje z zaslonko, ki je namenjena D2S zarnici - ne. Razen v denarnici.
protoncek je napisal/a: |
xenon kit pa je predelava, ki se vgradi v NAVADNE žaromete in ni legalna. Saj veš, da so žarometi za xenon ali za navadne halogenke različni, kajne? In tudi grla (vpetje) xenonke in halogenke sta različna!
Vgrajevanje katerihkoli xenon žarnic v grlo halogenke ni legalno.
Glede tega, kaj se bolj splača: glede na zgoraj povedano je bolje imeti original, saj so žarometi narejeni drugače in svetijo bolje kot xenon kit. Kitajske xenonke imajo svojo (nizko) ceno, ter posledično svojo (nizko) življenjsko dobo. |
Midva res morava iti enkrat na en drink - vsec si mi, ker se skoraj vedno strinjam s tvojim pisanjem, tokrat pa ti moram pokazat moje neoriginalne zaromete. V principu imas (spet) prav - HID zarnica v Halogen fokus ne sodi. Problem je v vzorcu izvora svetlobe: zarilna nitka je najbolj vroca (najsvetlejsa) v svoji sredini, oblok HID zarnice pa ravno nasprotno - ob elektrodah. Ce vse skupaj sestavlja kitajec, sipa zarometa in fokus pa sta v slabem stanju, je rezultat porazen.
Ampak glede na to da gre za originalno opremo, predvidevam da je vgrajen D2S G2 projektor. S kitajsko D2S zarnico in kitajskim balastom bo zadeva spilala - razen niveliranja in pranja.
Dobil bi za isto ceno 2 kompleta, katera imata še garancijo povrhu vsega. |
Pozabi. To je potrosni material, in ko gres uveljavljat garancijo, se zacne vsak zgovarjat na zakone. Na zarnice garancije ni, in tudi na (HID) sijalke ne!
protoncek je napisal/a: |
(kazen za nelegalno uporabo žarometov je lahko zaseg vozila - upam, da tega sicer ne izvajajo...) |
Na sreco ne. Sploh ce gre za OE zadeve, se tolerira vec kot bi bilo zdravo.
MarkoM je napisal/a: |
Jaz bi pa kar bil za to, da bi se to izvajalo. Najmanj enkrat na teden, ko se zvečer vozim domov srečam kakšnega z xenon, ki sveti direktno v oči. |
Super, upam da bos prvi na spisku. Tudi original ksenon sveti direktno v oci, ce je teren neraven.
MadMax je napisal/a: |
Odvisno od avta.
Nekaterim lahko on-line prek interneta (prosto dostopno) pogledaš vse, na osnovi VIN številke.
Tudi barvo oblazinjenja, ne le ali so ksenon a ali b  |
Da se, vendar tega na tehnicnem ne prakticirajo.
Imaš xenon kit ali original balaste ? |
Ce imas projektorje, je razlika samo v obliki zaslonke (shield-a), in s tem v desni polovici vzorca svetlobnega snopa - pri halogenu se na desni snop vzpenja, pri HID je vodoraven, vendar malo visji kot na levi strani.
In ja, HID luci naj bi vse imele avtomatsko nastavitev visine svetlobnega snopa. Brez izjeme. In brez kolesckov v notranjosti.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.35 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 10:21 am Naslov sporočila: Re: Xenon |
|
|
zok je napisal/a: |
Jaz bi pa kar bil za to, da bi se to izvajalo. Najmanj enkrat na teden, ko se zvečer vozim domov srečam kakšnega z xenon, ki sveti direktno v oči. |
Super, upam da bos prvi na spisku. Tudi original ksenon sveti direktno v oci, ce je teren neraven. |
Če, če... Problem slabih xenon je v tem, da tudi na ravnem terenu svetijo v oči. Na ležečem policaju pa itak vsak žaromet posveti v oči.
Pravim, da sem za takšen ukrep za tiste, ki vtaknejo v navaden žaromet kitajski xenon in nimajo pojma o ničemer, samo da mu avto izgleda fancy.
Nimam nič proti kvalitetno vgrajenimi xenon. Tudi sam imam original xenon.
@zok, ker vidim, da se spoznaš na xenon, mi znaš svetovati zamenjavo žarnic, ker mi ena že utripa, avto je star 10let, mogoče več na privat.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
barosa Član

|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene zanima glede žarnic. Če kupil tiste za 35€ na katerih piše osram (bolha) so dobre ? oz so taprave ali fake ?
@Zok
Torej ti si si tudi vgradil xenon žaromete ? imaš pranje in nastavljanje višine porihtano ? imaš xenon kit ?
Zanima me koliko časa dela ta kit, ker če bo po dveh letih crknil, potem se ga res ne splača. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj menjava ni nobena znanost. Ko sem menjal prvo sem šel v servis. Sneli so prvi odbijač in kompletno luč da so prišli do žarnice. No potem sem sklenil da naslednjo zamenjam sam. Na internetu sem najdel eno stran vneseš tip avta pa letnik in ti odgovori tip žarnice (D2R...). Kupil sem žarnico v trgovini in sem jo zamenjal. Žaromet sem odprl z notranje strani, no odstranil sem ohišje filtra in eno cev za turbino, še vedno je bilo manj kot snet odbijač. Sama menjava je podobno kot pri H4. Edino kaj sem v navodilih najdel je K, barvna toplota. Pogledal sem tudi na račun od prve menjave če se vse ujema in to je to. Cena v trgovini 70 Evrov. Menjava v servisu 110. _________________ LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bozo, kaj pa amzs članstvo?
Pri njih kupljene žarnice članom zamenjajo brezplačno.
Tudi če je žarnica pri njih par € dražja kot npr. v štacuni z rumenim hroščem na strehi, se še vedno splača.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.35 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem toliko mislil samo menjavo, ampak nabava drugih žarnic. Pooblaščenci imajo zlatarske cene, vsakega kitajskega sranja pa tudi ne bi montiral. Torej zanima me dober nadomestek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem član AMZS. Poglej, na uradnem servisu ti rečejo original je 300 evrov, nadomestek pa okoli 110 z menjavo. Odločil em se za nadomestek. Na koncu sem drugo zamenjal sam in šel sam ponj v isto trgovino kot avto servis. Nisem vzel poceni kitajske za 20 Evrov ampak tisto ki je bila znižana iz 110 na 70. Skrtka razlike ne opazim. Pooblaščeni mi je dal garancijo 6 mesecev, ki je napisana na računu, zapisal je še število kilometrov in leva stran. Čez dva ali tri mesece sem zamenjal desno, sam.
V ponedeljek sem bil na tehničnem vse OK. Ko so žarnice proti koncu zelo težko opaziš razliko iza volana, opazijo jo nasproti vozeči, mal se barva spremeni.
Kupljena na Cikavi, tam ko je hrošč na strehi jih niso imeli. Na Bolhi jih ne bom kupoval. V trgovini mi je tudi rekel za garancijo 6 mesecev. No če jih menjaš na 6 let je v redu. _________________ LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Jan 17, 2014 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam v avtu še originalne - že 8 let - in še ne popuščajo. Na srečo. Trpežne so tele xenonke. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Pet Jan 17, 2014 12:24 am Naslov sporočila: Re: Xenon |
|
|
zok je napisal/a: |
Ce imas projektorje, je razlika samo v obliki zaslonke (shield-a), in s tem v desni polovici vzorca svetlobnega snopa - pri halogenu se na desni snop vzpenja, pri HID je vodoraven, vendar malo visji kot na levi strani. |
Hm, jaz imam pa snop za HID, kateri je na desni malo dvignjen in vodoraven, notri pa H7. Očitno so vgrajevali enake projektorje za halogen in ksenon. Pa bi rad imel malo več svetlobe...  _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Ned Jan 19, 2014 11:25 pm Naslov sporočila: Re: Xenon |
|
|
mi znaš svetovati zamenjavo žarnic, ker mi ena že utripa, avto je star 10let, mogoče več na privat.  |
D2S/D2R (odvisno kaj imas vgrajeni) 4300 K 55 W - kitajca. Se vedno ne vem ali je dejanska razlika med 55 W in 35 W tudi pri zarnici, ampak 55 W zarnica mi je do zdaj odpovedala ena, 35 W pa vsaj 4 - pa se to nobena na mojem avtu, tako da ne vem kako se je z njimi ravnalo (prizgati luci, sele potem zagon motorja? veliko toplih vklopov?). Ne vem pa koliko jih je slo skozi moje roke.
Sam v takem primeru kupim dva para, in menjam obe zarnici, da barva stima. Tudi dve enaki zarnici, ena nova, druga pa ne, ne bota imeli enake barve in svetilnosti - proti koncu zivljenjske dobe se zarnici svetilnost manjsa, barva pa gre bolj proti modri...
Dva para pa zato, ker pri kitajcih vcasih ze nova zarnica utripa - vcasih se skozi kilometre umiri, vcasih pa tudi ne. Je pa fino imeti kaj na rezervi. Za 20 eur se pa tudi ne spufas.
@Zok
Torej ti si si tudi vgradil xenon žaromete ? imaš pranje in nastavljanje višine porihtano ? imaš xenon kit ?
Zanima me koliko časa dela ta kit, ker če bo po dveh letih crknil, potem se ga res ne splača. |
Tudi. Na fiesti sem imel 3" G3 projektorje, loceno instalacijo in 35 W balaste. Se vedno se vozi BP (po treh letih). So pa zarnice dokaj drage. Kolegu sem vgradil enak komplet v C4, pa mu je ena zarnica odpovedala - novi par 18 USD. V laguni sem imel enak komplet kot sedaj v mondeu - Morimoto 2,5" projektorji in 55 W balasti. Sobe za pranje se iscem (original), vendar bo vse skupaj veliko drazje kot sem pricakoval. Rad bi imel teleskopske sobe. Na fiesti sem imel fiksne, pa mi ni bilo najbolj vsec. Niveliranja se bom lotil ko koncam nekaj drugih projektov (tempomat, chip tuning se moram dokoncat, elektricni grelec hladilne tekocine itd).
Na mopedu sem imel adaptivni 3" G3 projektor s 55 W D2S zarnico. Tam pranja seveda ni bilo. Poleg avtomatskega nastavljanja visine je imel se avtomatsko nastavitev nagiba snopa - vse v realnem casu. Sedaj sem vgradil obicajen projektor s H7 55 W zarnico, ko bo cas, pa bom adaptivni projektor se dodelal in zapakiral v spricfest ohisje.
Glede tega ali se splaca za dve leti je pa tako... ...lahko ti deluje en mesec, lahko ti deluje 5 let BP - malo je tudi odvisno od srece. Je pa lazje po dveh letih placati 10 eur za nov balast, kot pa po treh letih 200 eur za... ...nov balast. Saj ves, kam ciljam. Pa saj balasti ne odpovejujejo kar tako. Sam sem v celem zivljenju videl 5 pokvarjenih, od tega sta dva bila znamke Valeo - en iz Lagune II in en iz Safrana II, trije pa so bili kitajci. Dva sta odpovedala iz neznanega razloga, en pa zaradi preribane izolacije na izhodu. Pri zarnicah pa se tudi splaca premisliti ali se ti bolj splaca kupiti Osram za 50 eur po kosu, ali pa si za ta denar kupis dozivljenjsko zalogo (reci in pisi - vec kot 100 kitajskih) zarnic, in jih po potrebi menjavas.
Res je, kitajske zarnice imajo zagotovo krajso zivljenjsko dobo kot "prave". Ampak za taksno razliko v ceni jih raje menjavam. Po drugi strani pa na mojih avtih in mopedu do zdaj ni odpovedala se nobena spljoh (tok, tok).
@kose19, tako je, taksen svetlobni vzorec imajo HID zarometi.
P.S.: spomnil sem se, zakaj je odpovedal en izmed tistih dveh balastov, ki sta odpovedala iz "neznanega" razloga: zaradi napacne polaritete! Za zadnjega pa res ne bi vedel. Ko sem ga razdiral sem ugotovil, da je neslo VN trafo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni