|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 10:15 am Naslov sporočila: Linearni motor |
|
|
Za DIY drsna vrata bi potreboval linearni motor in me zanima če ima kdo izkušnje s tem. Prvo me zanima ali bi serija magnetov in objeti tuljavi bili dovolj močni, da bi v doglednem času premaknili vrata vstran?
Razmišljal sem tudi o uporabi zajle ovite okoli jermenice na osi motorja podobno kot je pri električnih steklih pri avtomobilu. Pri tem me skrbi le obraba in glasnost.
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Gre tu za notranja vrata (širina do 1m, teža pod 20kg), ali neka zunanja dvoriščna, 4m+ in 400kg+?
V prvem primeru se bi sigurno dalo improvizirat, v drugem pa dvomim, da se splača odkrivat toplo vodo (novo bo še delalo, zarjavelo/umazano/zmrznjeno pa skoraj sigurno nič več...) in je bolje kupit pogon na zobato letev (ali pa vsaj letev in zobnik, če že ostalo sam sčaraš).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Domnevam, da si mislil linearni indukcijski motor.
Kakor gleda se uporabljajo za premikanje vrat, samo je seveda odvisno od teže in konstrukcij vrat. Poleg tega, da zadeva verjetno tudi za izdelavo ni ravno poceni. Samo moje razmišljanje...
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Notranja vrata 80cm širine 2m višine pa steklo ... teže ne vem. Tudi že narejene motorje (za relano ceno) ne vem kje bi našel.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Mnogo je na tebi oz. na tvojih zahtevah/pričakovanjih (estetika/velikost, cena, hitrost....).
Sam bi najbrž začel razmišljat v smeri malega zobatega jermena (kot pri 3Dprinterju, kupiš na metre), pogon na motorček pa preko drsne sklopke za primer nasilnega premikanja vrat.
Glasnost je najbrž neposredno povezana z željeno hitrostjo premikov (velikost/moč motorčka).
Če imajo kaki BLDC motorčki dovolj navora pri speljevanju (to bi ti pa že mucek povedal) pa imaš stvar mehansko zelo na hitro lahko rešeno.
Tudi pnevmatski cilinder z nekaj škripčevja (da ne rabiš direktne dolžine), gnan na kompresor od hladilnika, bi bila možnost, a mnogo bolj krampasta in neestetska...
Tu pa pridemo do domišljijskih omejitev, če druge omejitve odmislimo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda mora biti estetsko urejeno. Pnevmatika je sicer super ideja samo žal ne za dom. Ker potrebujem čim manjši profil bi rekel da bi linearni motor bil najprimernejši. Ker se s tem še nisem srečal sprašujem nekoga ki ima izkušnje s tem vem da je tukaj veliko takih.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
khm...
Citiram: |
APV1E
Kit za enokrilna vrata
do 1m širine
CENA: 2 275.00€ |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno zaradi take cene sem pomislil na DIY.
Obstajajo nek kit za drsna vrata samo bi rekel da ni ne vem kaj.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Ravno zaradi take cene sem pomislil na DIY.
Obstajajo nek kit za drsna vrata samo bi rekel da ni ne vem kaj. |
Imam klega ki dela z drsnimi vrati (sedaj je SP) Zadnjič mi je razkazoval sistem Ki bi ti bil verjetno ustrezen. Mislim da potrebuje samo 8mm prostora in deluje na osnovi magnetizma.
Entrak naliman na ohišje, magnet pa na vrata -- pol se pa linearno vklaplajo izkrapljajo elektromagneti in to potem premika vrata L-D
Sistem pa ni nevem kako drag kot mi je bilo rečeno in idealen za nadgradnje -- je pa baje Italianska proizvodnja.
Če želiš lahko povprašam.. samo bi potreboval več vedeti o vratih, da vem kaj vprašat.
_________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno imam enega za popravit, pa še nisem uspel dati nič na forum. Bom v kratkem.
Motor je krtačni, na osi ima magnete, prav tako ima letev magnete. Se pravi da pogon nima stika z letvijo ampak se magneti odrivajo. Vse kar se sliši je motor, in pa reduktor. Motor ima enkoder, prav tako ima letev odbojnike za fotocelice, ki gledajo premik letve, in ob oviri zaustavi pogon. Ima en senzor za stopnišče, in stikalo za hodnik. Namreč na notranji strani, kjer je hodnik se senzor ne obnese, če imamo prehod, ker se vrata vedno odpirajo, ko gremo mimo.
Zadeva je bila kupljena na e-bayu za cca 500€, žal pa je že drugič odpovedala, oz prvič napajalnik, sedaj pa ne najde pozicije v eno stran. Boljše zadeve pa se vrtijo tam od 1500-2000€, v trgovinah mizarskim materialom.
Toliko na hitro.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.13 MB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
1.5 MB |
0 krat |

|
|
1.71 MB |
2 krat |

|
|
1.25 MB |
0 krat |

|
|
1.12 MB |
1 krat |

|
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni