|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sime. Član

Pridružen-a: Sre 04 Dec 2013 12:56 Prispevkov: 80 Aktiv.: 0.57 Kraj: Žužemberk
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 9:28 am Naslov sporočila: Glajenje izhoda 3 faznega mostiča |
|
|
Zdravo.
Izhod trofaznega transformatorja (vezava zvezda) imam priključen na polnovalni mostični usmernik (6 diod). Ker je pri 1,5kV izhodne DC napetosti valovitost precej visoka (~300V) in je potreba po zmanjšanju V ripple, sem razmišljal o paralelnem kondenzatorju. Izhodni tokovi bodo precej nizki -> od nekaj mA do 200mA max.
Zaenkrat mi še ni uspelo najti enačbe, po kateri bi izračunal vrednost kondenzatorja za željeni Vripp pri določeni napetosti in obremenitvi za trofazni usmernik.
Sklepam da zato, ker se za glajenje visokih U verjetno bolj uporabljajo dušilke, katerih se zaenkrat izogibam, saj bi rad imel glajeno napetost tudi pri odprtih izhodnih sponkah
Valovitost moram zmanjšati na 5% Vout, kar pomeni 75V.
Hvala za pomoč že vnaprej.
_________________ Kaj se zgodi ko Chuck Norris prdne v vtičnico? Turbine v elektrarni se zavrtijo v nasprotno smer. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Katerikoli simulator vezij bo tukaj najhitrejša pot do rešitve
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 10:28 am Naslov sporočila: Re: Glajenje izhoda 3 faznega mostiča |
|
|
Sime. je napisal/a: |
Zdravo.
Izhod trofaznega transformatorja (vezava zvezda) imam priključen na polnovalni mostični usmernik (6 diod). Ker je pri 1,5kV izhodne DC napetosti valovitost precej visoka (~300V) in je potreba po zmanjšanju V ripple, sem razmišljal o paralelnem kondenzatorju. Izhodni tokovi bodo precej nizki -> od nekaj mA do 200mA max.
Zaenkrat mi še ni uspelo najti enačbe, po kateri bi izračunal vrednost kondenzatorja za željeni Vripp pri določeni napetosti in obremenitvi za trofazni usmernik.
Sklepam da zato, ker se za glajenje visokih U verjetno bolj uporabljajo dušilke, katerih se zaenkrat izogibam, saj bi rad imel glajeno napetost tudi pri odprtih izhodnih sponkah
Valovitost moram zmanjšati na 5% Vout, kar pomeni 75V.
Hvala za pomoč že vnaprej. |
Jaz bi najprej probal z enim kondenzatorjem iz odslužene mikrovalovke...
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dušilke v minus veji niso več v modi ?
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sime. Član

|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem.
@gumby Hvala lepa za uporabne grafe. 100uF kondenzator bo super. 200mA bo kar potrebnih pri moji aplikaciji.
@s55m Dušilke bi se rad izognil, saj želim imeti Vripp pod omenjeno vrednostjo tudi pri odprtih sponkah.
_________________ Kaj se zgodi ko Chuck Norris prdne v vtičnico? Turbine v elektrarni se zavrtijo v nasprotno smer. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sime. Član

|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2014 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gumby...
Mi poveš kako si izvedel simulacijo... Namreč imam grozne težave z lociranjem ničnih potencialov v programu LT spice.
Zanima me ali si imel zvezdišče treh generatorjev ozemljeno ali ne?
LP!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2014 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zvezdišče in - za usmernikom ni na enakem potencialu... izberi sam, kaj bo zate "0"
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sime. Član

|
Objavljeno: Čet Jan 23, 2014 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dogajajo se mi čudne stvari v praksi
- Imam VN transformator Y/y.
- Vhodno napetost nastavim z variakom, tako da dobim na izhodu Umax 1500V.
- Na izhodu sekundarja imam izveden polnovalni mostič z 6 diodami.
- Zvezda sekundarja ni ozemljena!
->Sondo ozemljenega osciloskopa priklopim na izhod mostiča
- Če je DC izhod mostiča neobremenjen, dobim Vripple oblike in frekvence kot pri polvalno usmerjanem mostiču (kot da spodnje 3 diode nebi imele funkcije)
-Če je DC izhod mostiča obremenjen (nekaj mA), dobim Vripple pričakovane oblike in frekvence (2x višja v primerjavi z zgornjo)
- Če imam osciloskop neozemljen (baterija), v obeh primerih dobim pričakovano obliko Vripple (polnovalno usmerjanje)
Zanima me zakaj pri ozemljenem osciloskopu in neobremenjenem usmerniku dobim tak rezultat? Glede na to da je sonda 100:1, kar pomeni R=100MOhm, kar pomeni pri 1,5kV izhodne napetosti 15uA toka skozi sondo. Je možno da se tokokrog zaključuje preko parazitnih tokov v "neozemljeno" zvezdo transformatorja?
Opis: |
Izmerjena napetost pri neozemljenem osciloskopu (brez bremena na izhodu usmernika) |
|
Velikost datoteke: |
9.84 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
Opis: |
Izmerjena napetost pri ozemljenem osciloskopu (brez bremena na izhodu usmernika) |
|
 Download |
Ime datoteke: |
TEK00010.PNG |
Velikost datoteke: |
9.13 KB |
Downloadano: |
8 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 14 Ur