www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Moderator vs uporabnik. Dileme in odločitve.
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Forum in Filemanager
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bodimo realni, pričakovati, da bo nekaj zastonj je resnična naivnost. Reklame ali sponzorstva so pač sestavni del večine "zastonjkarskih" WWW strani. Raje vidim, da je reklama odkrita in prikazana v banerju, kot pa subtilna v obliki usmerjanja debate s strani moderatorjev, ki točijo vodo na svoj mlin ali mlin sponzorja, tako kot to počne n.pr. "zastonj" časopis Žurnal.

In da se vrnem k osnovni debati "moderator vs uporabnik". Popolnoma logično je, da si v primeru sponzorstva, na forumu ne moreš dovoliti anarhije, ki bi bila v nasprotju z željami sponzorja.

In še enkrat ponavljam, lastnik lahko forum zapre kadar se mu zahoče.

Če je slučajno karakterna lastnost lastnika takšna, da mu vest narekuje višje ideale in smatra tak forum za last vseh, potem imamo uporabniki pač srečo.

Postavlja pa se mi vprašanje, kaj če bi lastnik slučajno zašel v finančne probleme?, koliko uporabnikov bi bilo n.pr. pripravljenih plačevati za dostop do foruma? Pri tem bi samo omenil vernike v Nemčiji, kjer se je po uvedbi cerkvenega davka, njihovo število začelo drastično zmanjševati.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70796.32

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor je tale forum za nas elektronike zaklad. Res bi bilo zelo škoda če bi se ukinil (ali je o tem sploh smiselno razmišljat Question Exclamation Wink ). Če že pride do finančnih stisk, se vsekakor uvede prispevke članov oz. takorekoč članarino. Vsekakor nas je gotovo precej ki bi bili v ta naš zaklad pripravljenih prispevati tudi nekaj banokovcev.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne nakladajte preveč....

Forum je zasnoval frenki. In frenki je tudi administrator.
Strežnik je osebno moj. Prostor sem si izboril na SiOL. Kako mi je uspelo niti ni pomebno. Izboril sem si ga za potrebe http://www.s5tech.net/forum/ . Kolokacija in 100M priključek torej je sponzoriran. Sponzoriran je v namene širjenja in popularizacije tehnike. En sam pridržek je in sicer:"Nikakršnih komercialnih vsebin!"
Ker je www.elektronik.si (nekdanji maxi) popolnoma ustrezal tem kriterijem in ker je letos spomladi zašel v težave s prostorom, sem frenkija povabil, da mi pride delat družbo.

Kako se taka španovija obnese ? SE! Dokaz je sodelovanje vseh, ko je "stari server" spustil dušo. HW je zaenkrat moja domena, če bo težava, bom preprosto naredil "samoprispevek" v stilu, kolkor kdo zmore. Zaenkrat ni nobene potrebe, čeprav so mi nekateri že sami namigovali v tej smeri.

Še nikjer zapisane zadolžitve so:
frenki - vzdržuje http://www.elektronik.si
VolkD - vzdržuje http://www.s5tech.net
VolkD - vzdržuje hw server
s56iai - skrbi za sw (slackware). Prijazni dobri človek z drugim nickom hafler je tudi radioamater in se precej ukvarja z elektroniko.

Znakec sponsored by SiOL je bolj znak zahvale, kot kar koli drugega. No res je da so mi sami predlagali, da bi tam bil, a ni uradna zahteva.

Na tehničnem forumu ne moreš dovoliti anarhije že zaradi tematike same, sponzor nima pri tem kaj dosti. Vse teme na forumu so take, da niso komercialne. Nekateri se bodo sedaj namrščili in zaleči kazat s prstom. Ne bo šlo! Izdelani so kriteriji, tako po vsebini, kot po vrednosti in ne nazadnje tudi glede na odnos člana do ostalih. In ti kriteriji so tisti, ki postavijo neko stvar preko črte.

Forum je torej stvar intuziazma in zgolj samo tega. Nikomur se resnično ne da iti biznis, ki bi prinesel vsaj cca 900 K SIT letno, kolikor je težko sponzorstvo. Mnogo lepše nam je brez tega dela.

To bi v glavnem bilo to. Napisano je zato, da ne bo preveč ugibanja in mahanja v napačne smeri.

Darko Volk

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 07, 2006 10:27 pm    Naslov sporočila: icon_sad  Odgovori s citatom

Saj sem poskusil držat jezik za zobmi, ampak ... očitno ne bo šlo Rolling Eyes .

Najprej nekaj besed o vsebini začete teme. Pred časom sem se zapletel v neko diskusijo na temo ukrepov moderatorjev - pa se ne bom nikoli več. Izkušnje in zlata vreden Maretov nasvet pravijo da se o ukrepih moderatorjev ne razpravlja in to drži kot pribito. Če bo kateri od moderatorjev naletel na tovrsten problem naj sporoči, pa bomo zaplet rešili po hitrem postopku. Forum je s to ekipo moderatorjev dobro moderiran.

Pa še o vsebini, kamor je tema zašla. Enkrat februarja bo štiri leta od takrat, ko sva s Silvom postavila osnovo tega foruma. Nekako enkrat na leto pa se pojavi tema, ki eskalira v takšno debato, kot se je razvila tukaj. Sezonski šlager - nič novega, napisano je bilo že parkrat premleto. Od vsega začetka forum ni bil naravnan komercialno in tako pričakujem, da bo tudi v bodoče. Upam si trditi, da je forum neodvisen. Ob prvem "finančnem samoprispevku" pa to ne bi bil več. Vsi ki kakorkoli prispevamo k temu, da forum je, to počnemo prostovoljno in brez materialnih nadomestil. Nekdo objavi koristen prispevek, drugi svojo izkušnjo, tretji prosto objavi kos programske kode, četrti odščipne del svojega prostega časa in uredi nerodno napisan prispevek, ... Ogromen prispevek je Darkov strežnik in internetna pipa v svet. Sponzorjev je torej kar nekaj, čeprav na prvi pogled tega mogoče ni videti. Z velikim cmokom v grlu sem lepil logotip enega sponzorja (čeprav glede na prispevek verjetno vsaj delno upravičen) na prvo stran. Tole pa seveda ne pomeni, da si je s tem pridobil pravico do kakršnega koli usmerjanja diskusij na forumu. Če se bo kdaj tak poskus zgodil, bomo premlevali druge opcije vzdrževanja neodvisnega foruma. Ja, na nek način forum je last vseh, saj z izpadom enega od omenjenih subjektov ne bi bil več to kar je. Ali ideja kot takšna lahko funkcionira? Po mojem mnenju lahko! Ne bom delal primerjav ... v odprtokodnih skupnostih jih lahko najdete veliko.

Iz napisanih stališč in dvomov pa lahko izluščim nekatere ugotovitve, ki potrjujejo, da je začrtana pot prava. V bodoče se torej lahko nadejamo še bolj striktnega uveljavljanja skupaj dorečenih pravil in doslednega preprečevanja komercializacije.

Zame je diskusija v to smer zaključena.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 1:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej smo na koncu le ugotovili, da forum le ni 100% volunterski, saj je govora o nekih 900KSIT. Za ta denar sicer VolkD pravi, da je sitnica, jaz pa dodajam, da je to samo kakšnih slabih 6 povprečnih SLO bruto plač. Poleg tega Frenki tudi pri odprtokodnih skupnostih ni vse tako neplačano, kot bi človek pomislil na prvi pogled.

Pa saj to konec koncev za uporabnike sploh ni pomembno, lastniki imate pač pravico določati pravila, saj ta izhajajo neposredno iz vaše lastnine.

Mene osebno moti samo to, da novo dospelim omejujete dostop do določenih vsebin. Tudi do tistih, ki so nastale izpod peresa "nelastnikov" t.j. običajnih plebejcev tega foruma ali celo kakšnih drugih prekopiranih z neta.

Konec koncev, prav začetniki so tisti, ki najbolj potrebujejo informacije in lahko najmanj ponudijo v zameno. Prav njim zapirate pipo. Pogosto celo ne znajo angleščine in so tozadevno še dodatno prikrajšani, saj takih strani v SLO jeziku ni ravno na pretek.

Jaz osebno n.pr. prostovoljno odstopam svoj bonus kakšnemu začetniku, saj sodelujem na tem forumu bolj iz firbca kaj počnejo stanovski kolegi, kot pa da bi potreboval kakšno pomoč. Sam lahko stvari, ki jih potrebujem najdem brez problema tudi na tujih forumih in to velja tudi za večino "starih mačkov" tega foruma. Pred zaprtimi vrati pa ostajajo prav tisti, ki so najbolj žejni in lačni, nemočni hrano poiskat v kakšni tuji restavraciji in za povrh vsega nimajo v denarnici niti za McDonald's. Vi pa od njih pričakujete, da bodo v zameno naročili buteljko iz Chateau Lafite Rothschild.

Če že omejujete vsebino, potem dovolite vsaj avtorjem (če le ti ne izhajajo iz vaših vrst), da se odločijo ali dovolijo vpogled tudi "gušterčinam" ali samo "starcem" - naj to počnejo ljudje/avtorji ne pa algoritmi.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70796.31

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 1:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 1:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus .. nič nisi razumel..

Kolokacija strežnika je cca 720 K sit letno. Priključek na 100M linjo pa cca 15 mesečno, kar skupaj znese cca 900K SIT letno. In to sponzorira SiOL. Namen sponzorstva je izkjučno pomoč tehnični kulturi. V resnici se ne gre za nikakršen denar, saj nihče ničesar ne dobi. Vendar ! Če bi se šli komercialo, potem bi morali ta denar pokrivati. Je to kaj bolj jasno?
Torej SiOL v resnici ne dobi zaslužka, ima pa stroške z el. energijo. Logično je torej, da tak status pogojuje z nekomercialnostjo.

Nihče se zaradi tega sponzorstva ne meša v delo foruma. Pogoj je edino že omenjena nekomercialnost. Ta je obstajala na forumu že prej, predno je ta forum bil na tem strežniku. Torej to za forum ne predstavlja nobene omejitve.

SiOL zato ne dobi nikakršne usluge nazaj ! Zdaj pa ti meni razloži volunterstvo ?!

In prosim, da okrog te teme nehaš zavajati ljudi.

Citiram:
Mene osebno moti samo to, da novo dospelim omejujete dostop do določenih vsebin. Tudi do tistih, ki so nastale izpod peresa "nelastnikov" t.j. običajnih plebejcev tega foruma ali celo kakšnih drugih prekopiranih z neta.

Mene pa moti, da si preskočil celo temo, kjer piše zakaj je to potrebno.

Citiram:
Konec koncev, prav začetniki so tisti, ki najbolj potrebujejo informacije in lahko najmanj ponudijo v zameno. Prav njim zapirate pipo. Pogosto celo ne znajo angleščine in so tozadevno še dodatno prikrajšani, saj takih strani v SLO jeziku ni ravno na pretek.

Pogosto ne znajo niti slovensko. In trudimo se, da se najprej naučijo te veščine.

Citiram:
Če že omejujete vsebino, potem dovolite vsaj avtorjem (če le ti ne izhajajo iz vaših vrst), da se odločijo ali dovolijo vpogled tudi "gušterčinam" ali samo "starcem" - naj to počnejo ljudje/avtorji ne pa algoritmi.

Saj dovolimo !
Avtorji, ki jim forum ni všeč, lahko pišejo na kakem drugem manj prometnem slovenskem forumu.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 7:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj omejitev snemanja priponk novo registrianim uporabnikom? nekoč sem to že napisal.

Silvo je napisal/a:
Vse skupaj je bilo uvedeno v glavem zaradi varnosti foruma. Kot veste pred vsem starejši člani je bil forum večkrat napaden. Omejitev, ki je novo registriranim članom omogočala poseg po priponah je nevarnost vdorov zmanjašala. Zato omejitev ostane, kajti vsak normalen uporabnik bo počakal tri dni, da dobi polne pravice. Tudi eno sporočilo mesečno ni problem spraviti skupaj. Če ne drugam v forum "Malo za šalo"

Pojavila so se namreč razna "orodja za vdore" katera se je dalo spraviti na strežnik ravno preko priponk.

sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak novopečeni član lahko spremlja forum, brez da bi aktivno sodeloval. S tem se uči. Po določenem času, ko se počuti zrelega za oglašanje in je seznanjen s pravili in obnašanjem na forumu, lahko začne sodelovati. V tem primeru je zelo malo verjetno, da bi prihajalo do kršitev. Pozabil sem omeniti, da je spremljanje foruma brez omejitev, z izjemo priponk. Potrebna ni niti registracija. Zato so odveč besede o popolni blokadi dotičnih osebkov, razen če moderatorji uporabljajo IP-ban, v kar dvomim, saj narava foruma ni takšna, da bi prihajalo do grobih kršitev pravil. Kar se pa tiče komercialnosti in sorodnega, pa menim, naj sistem ostane tak kot je. 900 tisočakov letno je precej velik strošek in škoda bi bilo, da bi ga zaradi nekaterih posameznikov morali zbirati. Naj namen foruma ostane neprofiten, le z namenom širjenja novih znanj in izkušenj. Kdor se pa s tem sistemom ne strinja, internet medij je dovolj velik, naj poskuša ustvariti nov forum z njegovimi pravili. Samo je bolje, da prej vse skupaj še enkrat premisli, v kaj se spušča.
V glavnem, spoštujete to, kar vam je dano. Pustite ljudi da opravljajo delo, v vaše dobro. Tudi policajev noben ne mara, pa morajo biti.

Lep dan še naprej

Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
VolkD: "Namen sponzorstva je izkjučno pomoč tehnični kulturi. V resnici se ne gre za nikakršen denar, saj nihče ničesar ne dobi. Vendar ! Če bi se šli komercialo, potem bi morali ta denar pokrivati. Je to kaj bolj jasno? Torej SiOL v resnici ne dobi zaslužka, ima pa stroške z el. energijo."

Če bi malo bolje prebral moj post, potem bi najbrž opazil, da nisem nikjer napisal, da kdo od vas dobi kaj v žep. Toda obračaj kakor koli, posredno dobite 900K SIT. Če karikiram, če bi bil moj sponzor Energetika Ljubljana, potem mi je vseeno ali mi dajo 15KSIT na roko in jih nato takoj dam za plin ali pa mi dajo plin brezplačno.
Govoriti, da ima SiOL stroške samo z električno energijo pa je v tržnem gospodarstvu brezpredmetno, saj se cene niti slučajno ne oblikujejo samo na osnovi stroškov. Prej bi rekel, da gre tukaj za trenutno poslovno politiko SiOL-a, ki se lahko v trenutku spremeni, če ga bo država prodala.

Citiram:
VolkD: "Mene pa moti, da si preskočil celo temo, kjer piše zakaj je to potrebno."

Omenjene teme nisem preskočil, nisem pa je hotel komentirat in prilivat olja na ogenj. še posebej na tvoj stavek: "Povejte, od kje vse znanje, priponke in datoteke v FM, če bi vsi samo prišli in menili, da imajo do nečesa pravico, brez da bi tudi nekaj prispevali". VolkD, ta tvoj stavek je na meji dobrega okusa kajti v Filemanager-ju je večina stvari skopiranih z neta in kot take niti slučajno niso vaša intelektualna lastnina. Možno je celo, da se tam nahaja kaj, brez privoljenja avtorja.
S tem stavkom pa si jemlješ pravico razpolaganja s tujo intelektualno lastnino in ne s tvojo lastno! Še več, za te vsebine posredno celo "zahtevaš" nekakšno intelektualno plačilo, kar pa je v popolnem nasprotju z duhom freeware-a, ki se tam nahaja.

Citiram:
VolkD: "Saj dovolimo ! Avtorji, ki jim forum ni všeč, lahko pišejo na kakem drugem manj prometnem slovenskem forumu."

Avtorji lahko pišejo bilo kje, tudi na bistveno bolj prometnih tujih forumih. In kot sem že prej napisal v vaš Filemanager nato kopirate stvari, ki jih avtorji niso nikoli objavili neposredno na vaših straneh. Da ne rečem, da je tako odganjanje uporabnikov v popolnem nasprotju z duhom vašega sponzorja o pomoči tehnični kulturi.

VolkD, ne me razumet narobe, kot da se hočem tukaj prepirati in prilivati olja na ogenj. Kljub vsemu upam, da je forum toliko demokratičen, da tudi običajni plebejci lahko izrazimo kakšno svoje mišljenje, pa čeprav vam morebiti ni všeč.
Nazaj na vrh
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 12:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus, kaj ti sploh želiš od moderatorjev ? Kaj bi spremenil, kako bi ti uredil sistem, katere težave bi to potegnilo za seboj ?
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 2:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
Toda obračaj kakor koli, posredno dobite 900K SIT. Če karikiram, če bi bil moj sponzor Energetika Ljubljana, potem mi je vseeno ali mi dajo 15KSIT na roko in jih nato takoj dam za plin ali pa mi dajo plin brezplačno.
Ja v redu ! Bodi frajer, dobi si Energetiko Ljubljana za sponzorja, potem nam dajaj po eno posodo plina na mesec. In to vsakemu ne glede na to ali se ali ne spravi pluvat po tebi ! In mi bomo veselo kričali kako imaš pri tem ekonomsko računico !
Govoriti, da ima SiOL stroške samo z električno energijo pa je v tržnem gospodarstvu brezpredmetno, saj se cene niti slučajno ne oblikujejo samo na osnovi stroškov. Prej bi rekel, da gre tukaj za trenutno poslovno politiko SiOL-a, ki se lahko v trenutku spremeni, če ga bo država prodala.
Mogoče pa jaz SiOL-u predstavljam več kot ti Energetiki ?

VolkD, ta tvoj stavek je na meji dobrega okusa kajti v Filemanager-ju je večina stvari skopiranih z neta in kot take niti slučajno niso vaša intelektualna lastnina. Možno je celo, da se tam nahaja kaj, brez privoljenja avtorja.
S tem stavkom pa si jemlješ pravico razpolaganja s tujo intelektualno lastnino in ne s tvojo lastno! Še več, za te vsebine posredno celo "zahtevaš" nekakšno intelektualno plačilo, kar pa je v popolnem nasprotju z duhom freeware-a, ki se tam nahaja.
Glede na to da v filemanegerju lepo piše čemu je namenjen :
Citiram:
Elektronik.si File manager je servis namenjen izmenjavi legalnih datotek. Za legalno se smatra naslednje:

1. Shareware, Freeware in Demo programi.
2. Free technična documentacija in e-Knjige.
3. Prosta izvorna koda.
Bi se lahko mirne duše lahko vprašal o tvojem okusu !

Jemljem si pravico, da prostor na katerega so uporabniki naložili za vse nas koristne informacije branim. Branim pa ga lahko na ta način, da ne dovolim dostopa nekomu že prvi dan, ker bi se s tem res moćno povečalo število prispevkov z dvomljivo vsebino. Iz prakse vem, da se v nasprotnem pojavi vse od piratiziranja za denar do pornografskih vsebin in linkov.

VolkD je napisal/a:
Nihče se zaradi tega sponzorstva ne meša v delo foruma. Pogoj je edino že omenjena nekomercialnost. Ta je obstajala na forumu že prej, predno je ta forum bil na tem strežniku. Torej to za forum ne predstavlja nobene omejitve.
Brcaš torej v temo, sponzor nas ne omejuje pri izbiri poti za uresničevanje cilja.

VolkD, ne me razumet narobe, kot da se hočem tukaj prepirati in prilivati olja na ogenj. Kljub vsemu upam, da je forum toliko demokratičen, da tudi običajni plebejci lahko izrazimo kakšno svoje mišljenje, pa čeprav vam morebiti ni všeč.
Mnenje lahko izražaš vse dotlej, dokler ne bom presodil, da so tvoji posti za forum škodljivi.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Forum in Filemanager Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni