www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

EMC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70796.84

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 10:14 am    Naslov sporočila:  EMC Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70796.83

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi smo filtre delali v Iskri Semič, imajo opremo (za enofazne naprave), ne morejo pa izdati certifikata. Za certificiranje pa ti priporočam organ tiste države kamor bo šla večina izdelkov ali pa certifikacijski organ kakšne cenejše države (Slovaška, Češka). Na SIQ so zlatarji!

Vprašaj za ponudbo tudi tule:

http://www.cesi.it/pagina_2.asp?livello=2&cp=03010000
Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Samo bejž stran od SIQ..

Ma ste eni kekci.. Laughing

S SIQ imam jaz osebno dobre izkušnje.
Je pa res, da je dobro vedeti kakšne teste sploh potrebuje testirana elektronika.

Če še vedno delaš EMC za tisto USB napravico..
Rabiš:
1)'Elektrostatic discharge' po IEC 801-2 (okoli 15 minut časa )
2)Če imaš vezje napajano preko USBja ne rabiš 'Conducted' testov po iec 1000-2-4
3)Ker nimaš lastnega napajanja ne potrebuješ 'Fast transient' testov po IEC 1000-4-4 niti ne potrebuješ 'Surge test' po IEC 1000-4-5.
4)'Imunity' teste po IEC 1000-4-1 lahko izpustiš, če vezje mormalno deluje v bližini mobitelov, je pa priporočljivo! (1-2 ure časa)
5)Rabiš pa 'RF emission' po IEC 1010-1 (EN50081-1). (1-2 ure časa)

Zmeniš se za določen termin in napravo prineseš pripravljeno za testiranje.
Vse skupaj traja torej max. 4 ure časa!!!
Prej vprašaš koliko je njihova ura in koliko ti zaračunajo potrdilo.

Cena EMC testov mora na takšen način priti pod 100K SIT.

LVD ne rabiš!

CE certifikat pa napišeš sam!

LP GJ
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70796.83

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
OK, malo na hitro sem napisal, zato je potrebno pojasnilo:

Saj sem res en kekec, ampak so tudi drugi. Žal smo testirali v glavnem avtomobilske senzorje, kjer so pa zahteve zelo hude in specifične, tako da dvakrat ni bil isti rezultat, pa tudi zdelo se mi je, da ne vejo povsem natančno, kako naj bi se meritve izvajale.

Oh, res je tudi oni so kekci. Laughing
Priznam pa, da znajo dobro zaračunat svoje usluge. Vendar če vsaj pribljižno veš kako izgleda takšna meritev potem enostavno ne moreš toliko plačati...
Kar pa se tiče samih meritev in izvajanja so le te specificirane v standardih, kar pa se da včasih različno interpretirati.

borisz je napisal/a:
Na SIQ imajo uro po 17.500 SIT, če hočeš biti zraven imajo faktor 1,75.

Ja vem, da res ne vidijo radi, da je kdo zraven! (Verjetno zato ker se jim nikamor ne mdi.
Ampak to da ti 'nabijejo' faktor na 1,75 pa prvič slišim! Sem bil že po raznih labih v tujini (Danska / Nemčija) pa ni nihče omenil kaj takega.
Sem bil tudi na SIQ (res, da nazadnje pred štirimi leti pri g. Kovaču) pa nič ne vem o faktorju 1,75.

In kako opravičujejo faktor 1.75? Je morda všteto prenočišče, zajtrk...?

LP GJ

Nazadnje urejal/a GJ Čet Nov 09, 2006 1:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Niso povedali. Po mojem pa dobiš hrano, pijačo , kavč in bejbo Smile

No, če ti hočejo nekaj prodati ti morajo tudi povedati kaj to je.
Jaz bi od njih zahteval, da mi to tudi pismeno napišejo. Glede na to, da si kupec imaš vso pravico (tudi pravno).

Je pa res, da če bi bil jaz zraven bi bili testi končani v dveh urah, drugače pa v štirih ali več. Cool Tako, da je verjetno vseeno ceneje, če si zraven. Shocked

LP GJ
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem bil v preteklih letih večkrat tam. Nisem vedel ne kavča ne bejbe. Rolling Eyes

Gospoda Kovača pa tudi ni več tam, ker je imel pred približno 1/2 leta nazaj karambol z smrtnim izzidom.. Shocked

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vic faktorja 1.75 je v tem, da če je nekdo zraven in jih kontrolira, morajo čas meritve podaljševati, da zgleda kot da nekaj delajo. Meritev brez prisotnosti je tako hitra, da dolžina (čas) meritve in pri tem opravljeno delo ne opravičuje cene.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GJ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Gospoda Kovača pa tudi ni več tam, ker je imel pred približno 1/2 leta nazaj karambol z smrtnim izzidom.. Shocked

Uhh, nisem vedel..
Tole pa me je prizadelo..
Z njim se je dalo korektno delati.
Če ga je kdo na hitro zamenjal bo potreboval vsaj leto dni, da bo vedel kako se stvari streže. Pa še naslednjih 2 leti, da bo stvar vsaj malo obladoval!
Takrat, ko sem jaz začel delati z njim je bil on edini, ki je vedel in znal tudi povedati kaj sploh meri. Kakšna je situacija danes pa ne vem!

LP GJ
Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Vic faktorja 1.75 je v tem, da če je nekdo zraven in jih kontrolira, morajo čas meritve podaljševati, da zgleda kot da nekaj delajo. Meritev brez prisotnosti je tako hitra, da dolžina (čas) meritve in pri tem opravljeno delo ne opravičuje cene.

No s tem je takole...

Recimo test RF field immunity. Po standardu postavijo izdelek v električno polje (poseben prostor, željena min. jakost je 10V/m za 'commercial & light industry') in frekvenčni pas od 26MHz do 1GHz.
No tako je bilo na Danskem kjer so imeli frekvenčni generator lepo povezan preko PCja. Da se je program sprehodil po celotnem frekvenčnem pasu je potreboval 400s (sem pogledal na en star test). V tem času pa je računalnik spremljal/logal stanje vezja.
V SIQ pa takšne opreme seveda niso imeli in so čarali, kar s široko pasovnimi antenami v navadnem prostoru, frekvenco pa so spreminjali ročno. Confused

Upam, da so do danes kaj napredovali.

LP GJ
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni