|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Simon Član

Pridružen-a: Tor 19 Apr 2005 12:53 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Sre Nov 08, 2006 11:19 pm Naslov sporočila: Menjava akumulatorjev pri UPS-u |
|
|
UPS mi je že nekaj časa javljal, naj zamenjam baterije. No, jaz sem čakal do zadnjega in sedaj se takoj ugasne, ko zmanjka omrežne napetosti, saj ni sposoben vleči elektrike iz akumulatorjev. Torej so akumulatorji res iztrošeni. Zdaj pa me zanima, ali moram obstoječe zamenjati z enakimi, predvsem po vrednosti. En tak akumulator pride cca 15 jurjev, notri sta dva 12V 15Ah in vezana zaporedno. Ali lahko priklopim kar 2 avtomobilska akumulatorja, ki bi stala precej manj. Ali bi tudi precej pridobil na sami kapaciteti, saj so avtomobilski akumulatorji sicer večji a zmogljivejši. Bi drugačna kapaciteta zmotila elektroniko UPS-a, predvsem pri polnjenju? In kar je najpomembneje, bi s tem povečal avtonomijo UPS-a? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Kje si pa našel tako 'zverinske'' cene ? _________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 1:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Avtonomija UPS-a ja. Problem pri tem je, da so svinčevi akumulatorji, ki so namenjeni za UPS drugače konstruirani kot avtomobilski akumulatorji.
Načeloma bi moralo delovati.
@Sulc: 12V 15Ah .... bo kar prava cena. 12V 7Ah stane cca 8k Sit (34€) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 2:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, cene so res tam okoli, sem enkrat iskal za elektricni skuter. Edino vcasih ima HTE kaksno akcijo, pa se jih dobi za precej manj denarja.
Lp, M@ic _________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 3:59 am Naslov sporočila: |
|
|
12V 7Ah so okoli 4 tisočakov v Delkotu, če se ne motim. _________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Sulc: sem preveril, ja klasičen akumulator je res okoli štirih tisočakov, več Ah pa hitro naraste na višjo ceno.
No pa da ne bomo zašli s teme preveč.
Jaz bi v UPS dal take akumulatorje kot so noter. Če drugega ne je prostor tisti faktor, ki je pri meni dragocen in bi dva dodatna velika akumulatorja vsekakor zavzela preveč le-tega.
Sicer se s polnilno tehniko nisem kaj dosti ukvarjal, ampak mislim, da pri rešitvi z dvema "prevelikima" akumulatorjema pride do problema pri času polnjenja. Čas polnjenja se pri več Ah kar hitro poveča. No če sem pa mimo ustrelil naj me pa kdo popravi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Napisane cene so zverinske, le katera trgovina ima take Za 15 jurjev bi moral dobiti oba akumulatorja, sicer pa, nisi napisal dimenzij akumulatorjev, da bi lahko poiskal nadomestek.
Mimogrede, ali misliš, da so fiamm kaj dosti boljši od leoch? akumulatorji so v UPS stalno napolnjeni do konca in na napetosti, ki je višja od priporočene stand by napetosti, kar pomeni, da bo življenska doba tam nekje okoli 2-3 leta, lahko tudi do 5 let, vendar več kot 3 leta ne pričakuj da bodo delovali optimalno. Če je 12V akumulator stalno na 14V, to ni nič dobrega, če bi moral biti na 13,6V - max 13,8V v stand by, kar pomeni stalno. Če je to kratkotrajno, gre lahko do 14,4V. Če bo akumulator stalno na 13,7V ne bo 100% napolnjen, bo pa njegova življenska doba 3x daljša. Večina UPS nima možnosti nastavitve stby napetosti, žal.
Mimogrede, na UPS lahko narediš priključke za zunanji dodaten akumulator, noter pa daš manjše in cenovno ugodne, zunaj pa po potrebi dodaš zunanje. Jaz sem predelal vse UPS na ta način. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon Član

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej glede originalnega akumulatorja. Originalni so dimenzij 18cm [D] x 16,5cm [V] x 7cm [Š] (mm gor ali dol). Priključi pa se jih z M5 vijakom in matico. Primernega sem našel tukaj. Cena bo kar prava. Našel sem prave še v Delkotu za 12.800 sit. Mogoče bi tole še bilo sprejemljivo.
Glede prostora mi sploh ni problem, če več zasede. Sem razmišljal, da vkolikor bi bila opcija namestitve večjih avtomobilskih akumulatorjev, bi le te dal kar kamionske (avtonomije za cel teden ), UPS sistem preselil kar v klet, v sobo bi si pa potegnil samo razdelilec. UPS je navsezadnje le škatla, ki samo čaka, kdaj se vklopi. Z njim dejansko ne počnem ničesar.
Glede proizvajalca akumulatorjev nebi bil tako izbirčen, saj sem UPS (2 kosa) le dobil zastonj.
Kakšne pa so te napetosti med delovanjem in v STBY-u pa ne vem. Če so to res tako pomembni podatki potem zna bit problem. Če akumulator ni čisto 100% napolnjen in to ni problematično, mi to ne predstavlja tak problem, saj bi imel na UPS-u računalniško opremo in hifi, kar nebi predstavljalo niti 1/5 obremenitve nazivne vrednosti UPS-a.
Reber, ne vem če tole zastopim:
reber je napisal/a: |
Mimogrede, na UPS lahko narediš priključke za zunanji dodaten akumulator, noter pa daš manjše in cenovno ugodne, zunaj pa po potrebi dodaš zunanje. Jaz sem predelal vse UPS na ta način. |
Misliš to tako, da bi v UPS pač lahko dal tudi manjša in šibkejša akumulatorja, vzporedno na vsakega pa vezal še avtomobilskega oz. svinčenega? Kaj potem s tem naredim? Zakaj nebi že v štartu dal noter ali pa tudi zraven UPS-a kar te večje in cenovno ugodne? Morda veš za katere? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 10:08 pm Naslov sporočila: re |
|
|
simon na pol poti do ljubljane imaš pa še sproti lahko greva na pivo
www.gryps.si so namenski UPS suhi akumulatorji z dljšo življensko dobo....itd
lp sandi _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon Član

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za link. Jim že pišem mejl.
OT: Da me nisi s kom zamešal. Sem z Vrhnike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni