|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 57.58 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Kroko je napisal/a: |
Sem proti.
Ta igracka ni za nic dobra. Lahko naredimo mnogo bolje.
Jaz pripravljam "nizko cenovni" cnc za tiskanine in podobne drobnarije. Ceprav nisem o tem se nisem prevec razmisljal mislim da je bolj primeren za nadgradnjo v laser kot 3d printer.
Vec podrobnosti kmalu. |
Tole bi znalo biti zanimivo. Če lahko naredimo to mnogo bolje in če je interes, potem je smiselno, da tudi naredimo !!!
Ne vem sicer kaj pripravljaš, a CNC je večna tema samograditeljev. Če se malo organiziramo lahko to napravo naredimo torej sami v "nizko cenovni" varianti.
Bi pa želel, da je zadeva narejena tako, da se da z nekaj več denarja dobiti tudi več muzike, brez da bi bilo potrebno zato zavreči kaj več kot nekaj vijakov.
@Kroko, če meniš, da bi lahko to peljal kot društven projekt, bom odprl novo temo.
Ker pa je tole tema o laserjih, bom povedal, da ideja z 2W laserjem ni dobra. Še posebej ne s tem polprevodniškim, ki je za oko mnogo bolj nevaren kot CO2 laser.
Če damo zraven očala nismo naredili nič, ker bi Morali dati zraven očala za celo družino, pa še izobraževanje bi morali narediti. Za izobraževanje pa nismo kot društvo ne kvalificirani niti nimamo koncesije.
Zdaj boste vsi malo jezni, a dejstvo je, da ste vsi za in prijazni, ko bo pa nekdo ob vid, bodo pa zavarovalnice iskale krivca. In takrat ne bo nihče hotel dvigniti roke.
Torej sem za izdelavo CNC-ja v okviru društva in odločno proti igranju z 2W nevarnim laserjem v neindustrijskem okolju. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 11.84 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Za takšen CNC sem tudi jaz. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
botsub Član

Pridružen-a: Tor 14 Avg 2012 21:50 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.47 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma sem tudi jaz za kaj močnejšega in bolj univerzalnega ter hkrati uporabnega...
Z varnostjo je pa tako... Delovni stroj pač. Tudi vrtalni stroj ti prste proč pobere pa ga vseeno prodajajo brez preizkusa znanja.  _________________ -------------------------------------------------------------
Proti neumnosti se je potrebno boriti z vsemi sredstvi! - S52BOT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.77 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Ne vem no, pri nas na fimi imamo dva CO2 laserja ki pišeta na papir in kovino, eden je 25W drugi pa 50W, nobeden pa nima kakšne posebne zaščite. Tudi tisti ki so nam ga montirali niso kaj preveč komplicirali z varnostjo, je pač pleksi zaščita območja kjer pišeta in nalepka "NE GLEJ V ŽAREK" zraven. Nobenih očal ali karkoli podobnega. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.47 Kraj: KP
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
| cero je napisal/a: |
| Ne vem no, pri nas na fimi imamo dva CO2 laserja ki pišeta na papir in kovino, eden je 25W drugi pa 50W, nobeden pa nima kakšne posebne zaščite. Tudi tisti ki so nam ga montirali niso kaj preveč komplicirali z varnostjo, je pač pleksi zaščita območja kjer pišeta in nalepka "NE GLEJ V ŽAREK" zraven. Nobenih očal ali karkoli podobnega. |
Pleksi je odlična zaščita za CO2 laser, ker deluje v daljnem IR območju in ga praktično 100% absorbira. V očesu se "ustavi" na roženici.
Bližnje IR območje je pa daleč najbolj nevarno, ker ga prepušča tako steklo kot pleksi, polikarbonat itd, poleg tega ga leča v očesu fokusira direkt na mrežnico, kar vodi do nepopravljivih poškodb vida. Tudi refleks mežikanja ne deluje, ker gre za nevidno svetlobo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 57.58 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Carko je napisal/a: |
| Pleksi je odlična zaščita za CO2 laser, ker deluje v daljnem IR območju in ga praktično 100% absorbira. |
Res je tako, zato pa je z tem laserjem možno rezati pleksi, sicer nebi šlo.
Z polprevodniškimi laserji ( razreda 400nm ), ne glede na moč, pa rezanje pleksi stekla ni mogoče, ker je plaksi steklo za te valovne dolžine propustno - posledično ne deluje kot zaščita. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
| @ Carko, mogoče sem se s tem pleksijem malce površno izrazil. Namreč pleksi naj bi v našem primeru deloval samo kot zaščita proti seganju v območje žarka, pa še to samo od strani dve plošči, ko je stvar v ročnem režimu lahko greš z roko zraven. V drugem primeru pa lahko stroj zaženeš ročno tudi z dvignjeno pleksi zaščito, celo ko smo nastavljali žarek z enim strokovnjakom iz Nemčije smo gledali to vžiganje precej od blizu (20-30cm). Testirali smo pa tudi graviranje na kožo, te prav lepo popika, "tetovaža" pa zdrži kakšen dan ali dva. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diehart Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46 Prispevkov: 501 Aktiv.: 2.03 Kraj: okolica I G
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj je zaščita za printer/laser po 20$ stranica, pa recimo da bi potrebovali eno ali največ dve, ostale pa zaprli.
Imajo tudi diodo v ohišju za 110$. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2014 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
@cero: eno je co2 laser, drugo pa skupina polprevodniških laserjev, ki delujejo na cca 400nm.
CO2 laser ne prodira v tkivo, temveč poškoduje zgolj površino. Pa naj si bo to koža ali pa oko. Laserji z valovnimi dolžinami okrog 400nm prodrejo v očesu vse do očesnega dna in poškodujejo mrežnico in vidno živčevje. Okvara se ne sanira. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Sre Jun 11, 2014 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja ja ja, seveda vem to niti slučajno se ne da primerjat CO2 laserja z polprevodniškim 450nm. Tudi ne bom rekel da sem kak strokovnjak za laserje, pač povedal sem kako je to pri nas v praksi rešeno (in to z vsemi potrdili in standardi, varnostnimi presojami...). hočem reči da eni začnejo komplicirat še predno stvar vidijo v praksi( se je pokazalo tudi že v drugih temah) drugače pa velja tista: v teoriji vsi vejo kako deluje, ampak še vedno nič ne dela, v praksi pa vse dela ampak noben ne ve zakaj  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2014 2:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo da si sposodim temo za eno vprašanje; ima kdo že predelan 3dp, da ima laserski razrez? _________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.18 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tile polprevodniški laserji niso drugega kot za graviranje po lesu (pa še to precej počasi). Nevarni za vid so pa ravno toliko kot "tapravi" CO2, le da je možnost nesreče tukaj še toliko večja.
Jaz sem si omislil raje nožek; http://youtu.be/CZG-EwzDQbk  _________________ If you're in control, you aren't going fast enough |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1073 Aktiv.: 4.82 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje dobiš tak nožek? Jaz bi tudi poskusil s tem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.47 Kraj: KP
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Pri kitajcih |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ssdzkrez Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2011 15:13 Prispevkov: 401 Aktiv.: 2.16 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2014 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
| xsyt je napisal/a: |
Tile polprevodniški laserji niso drugega kot za graviranje po lesu (pa še to precej počasi). Nevarni za vid so pa ravno toliko kot "tapravi" CO2, le da je možnost nesreče tukaj še toliko večja.
Jaz sem si omislil raje nožek; http://youtu.be/CZG-EwzDQbk  |
Tole zgleda pa hudo! Si že poizkusil izrezati kakšen "pcb stencil" iz malo bolj plastificiranega lista ali folije? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni