|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 5:25 pm Naslov sporočila: Kako imeti certifikat na USB ključu? |
|
|
Zamenjal sem banko, in nova ima dostop s pomočjo certifikata in gesla. Dopuščam dosti veliko možnost, da mi nek virus lahko pride do certifikata in posname geslo, s čimer lahko pride tudi na mojo banko.
Zato bi rad dal certifikat na USB ključek, ki bi ga imel samo za namen dostopa do banke. Ta ključek bi vtaknil v računalnik samo ko bi šel na banko, sicer pa bi bil shranjen v predalu.
Kako to narediti? Uporabljam windows 7 in firefox.
lp _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.13 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 5:28 pm Naslov sporočila: Re: Kako imeti certifikat na USB ključu? |
|
|
vsakič ga na novo importaj _________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frke Član

Pridružen-a: Ned 18 Sep 2005 14:41 Prispevkov: 212 Aktiv.: 0.89 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš Firefox portable.
Tako imaš lahko vse skupaj: Firefox in občutljive certifikate na usb ključku.
Stvar se zažene dokaj počasi, vendar banke verjetno ne uporabljaš vsak dan.
Druga varianta: star računalnik, ki je samo za spletno banko. Ves ostali čas je ugasnjen in odklopljen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš tudi namenske USB ključke samo za certifikate - certifikat na njih je kodiran in se med uporabo ves čas nahaja le na ključku. Dostop je zaščite z dodatno PIN kodo.
Eden takih je naprimer Gemalto - imajo zastopnika v SLO.
Vendar ni poceni - začne se pri nekje 40€. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot je zgoraj napisal frke. Uspešno uporabljam že kakšne štiri leta.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, poskusil, pa ne gre. Me iz portable firefoxa banka ne spusti gor. Tudi na drugem računalniku ne.
Sem pa obstoječi certifikat na pcju backupiral na usbju in ga v firefox portable instaliral od tam. Mogoče je to krivo? Serijske številke certifikatov so enake.
Predvidevam, da mi mora banka certifikat ponovno potrditi, čeprav je to v bistvu kopija certifikata. Jih pokličem jutri in povprašam.
Zadeva s portable ff mi je čisto v redu, saj grem na banko le cca 2x mesečno. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazadnje urejal/a damo Sre Avg 13, 2014 7:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japina Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2011 15:30 Prispevkov: 90 Aktiv.: 0.53 Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zastopnikov za ključke, ki to omogočajo je kar nekaj. Če se ne motim je možno dobiti tudi takega, ki ima še nekaj prostora za datoteke.
Sicer pa, kot so predlagali - najcenejša rešitev je portable browser. Edina stvar za katero nisem prepričan kako deluje je, če imaš enak browser že nameščen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2743 Aktiv.: 13.21 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupiš si lahko čitalec z kartice in če imaš novo ZZZS kartico, lahko certifikat daš na to kartico. To je najceneje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako si pa izvozil certifikat? Si obenem vključil možnost " izvozi zasebni ključ"? Če sploh nimaš te možnosti, potem si "za=bal" pri nameščanju certifikata - takrat lahko vključiš ali pa izključiš možnost izvoza zasebnega ključa.... Če takrat nisi vključil te možnosti ( žal je pri IE privzeto izključena, in če samo klikaš next...next...potem si v riti), potem kompletnega certifikata ne moreš več izvozit in je varianta edino da naročiš drugega ( proti plačilu, seveda). Se je kolega že tako za=...
Sicer imam pa jaz virtualno particijo, narejeno z rohis disk in v njej firefox portable. Obstajajo sicer ključki, ki imajo že vgrajeno hadrversko enkripcijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz prakticiram FF Portable na navadnem usb ključku že kar nekaj let, kot tudi še kup znancev, tako da zadeva preverjeno deluje.
Očitno si res zamočil pri izvozu certifikata, ker pravilno izvoženega lahko uporabljaš na kolikor hočeš računalnikih, le prijava v banko verjetno ne gre z večimi istočasno. Nobenega potrjevanja ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2014 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Kako si pa izvozil certifikat? Si obenem vključil možnost " izvozi zasebni ključ"? Če sploh nimaš te možnosti, potem si "za=bal" pri nameščanju certifikata - takrat lahko vključiš ali pa izključiš možnost izvoza zasebnega ključa.... Če takrat nisi vključil te možnosti ( žal je pri IE privzeto izključena, in če samo klikaš next...next...potem si v riti), potem kompletnega certifikata ne moreš več izvozit in je varianta edino da naročiš drugega ( proti plačilu, seveda). Se je kolega že tako za=...
Sicer imam pa jaz virtualno particijo, narejeno z rohis disk in v njej firefox portable. Obstajajo sicer ključki, ki imajo že vgrajeno hadrversko enkripcijo. |
Sicer se ne spomnem ali sem ga izvozil prav. Jaz sem šel na stran od sigence in sem po njihovin navodilih izvažal certifikat. Bog si ga vedi, če so oni za.ebal navodila sem potem tudi jaz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Čet Avg 14, 2014 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Evo, zadeva dela.
Ni bil problem v certifikatu, ampak v FF bližnjicah. Sicer pa sem skapiral, da se lahko od koderkoli prijavim tudi brez certifikata - avtorizacijsko kodo mi pošljejo preko SMS. Verjetno so mi to povedalli, pa sem pozabil . _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Avg 14, 2014 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Vseeno bi ti priporočil da si na ključku narediš virtualno particijo in vanjo skopiraš FF portable, bo bolj varno, pa še ključek potem lahko neseš kdaj s seboj brez bojazni.
Programov za to je več: truecrypt, rohos disk sta samo dva freeware. Rohos je enostavnejši, truecrypt pa ti dodatno poleg gesla ponuja možnost da uporabiš datoteko ( katerokoli) kot ključ. Tako imaš lahko na ključu recimo sto slik, ena izmed njih je geslo, ali pa. Nekaj zip datotek...
Je pa res treba pazit ob prvem nameščanju certifikata, ker se kaj hitro zezneš.
BTW... NLB ima po novem (končno) aplikacijo, s katero generiraš enkratno geslo in lahjo dostopaš do svoje banke brez certifikata. Za IOS in android. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
business18 Član

Pridružen-a: Pet 29 Avg 2014 14:37 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.09 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 29, 2014 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam na enem usbju certifikat ki ga uporabljam samo za banko pa je brez problema vsaj zaenkrat hvala bogu
kako je pa s to kodo za nlb, da ne rabiš certifikata? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Avg 30, 2014 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Enostavno. Na telefonu, kjer imaš aplikacijo je ta varovana s 4 mestnim pinom. Iz banke dobiš uporabniško ime. Generiraš enkratno geslo, ki velja 30 sekund. V tem času moraš iti na ustrezno spletno stran, tam vpisati uporabniško ime ter to enkratno geslo. S tem prideš na klasično prijavno stran, kjer vpišeš geslo od klika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni