|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
chistabo Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 23:09 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.12 Kraj: Ljutomer
|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 2:11 pm Naslov sporočila: Nosit - sploh ne... |
|
|
MOND je napisal/a: |
Še ena ideja:
Kaj pa solarna torba z že vgrajenim akumulatorčkom ? Svinčen aku lih ni prijazno nosit naokol....
Še vedno ostane 7809, vendar če igraš na ulici je ob sončnih dneh lahko aku bistveno manjši in lažji. |
Solarna torba z aku-jem je najbrž draga, pa zna biti tudi nerodno priklopit vso opremo nanjo (ali vanjo, LOL).
Pb aku ne mislim nosit, niti ostale opreme, ideja je (zložljiv alu) transportni voziček (t.i. D Kolly, LOL), ker je vse skupaj kar precej 'krame':
- Roland AC-33 ojačevalec - 5 kg
- Zoom A2.1u kitarski efekt - 1,2 kg + DIY (by Simon) lesena transp. škatla - cca. 1 kg
- Boss RC-3 looper (zankar? LOL) - 0,45 kg
- Pb aku 1 x 35 Ah (+/-) ali 2 x 18 Ah (vezan vzporedno? = 36 Ah?) - cca. 11 kg
- mikrofon in stojalo - cca. 2 kg
- in seveda brez kitare (nylon akustična elektrificirana) ne bo šlo - cca. 1 kg (ultra lahka v primerjavi s prejšnjo)
- plus razne drobnarije in pa stol ali pa lesena škatla (ki bo sprejela vase vse našteto razen kitare), na kateri bom lahko sedel - cca.3 kg
-- cca. skupaj -- 25 kg (alias 'žakel cementa', LOL)
Solarna oprema je v naslednji fazi, katere osnovna ideja je:
- potovalni tricikel na Simon pogon
- priklopnik/kovček-prikolica, z montiranim solarnim panelom (+/- 100 W), ki bo polnil zgoraj omenjene aku-je.
Potlej pa gas po svetu, na ljubo domovino me (razen stare zidanice v kateri živim) ne veže nič več (Oskar pes je šel v večna lovišča konec maja tega leta), večino krame vključno z avtom sem prodal in sem si kupil omenjeno opremo, 4 leta sem nezaposlen, od tega zadnja 3 leta izoliran doma (bolje kot pa po gostilnah), in tega (izolacije) ne privoščim niti najhujšemu sovražniku, se mi po malem trga (s triciklom po svetu ni ravno 'normalna' ideja LOL) itd. Zaenkrat je to pač le ideja, namreč tricikel z vso opremo košta 1/2 (pol, = 0,5) novega Clio-ta! Iiiiikkk!
Skratka, pestro!
OK, LM317 vem kaj je, kaj pa je 7809 (in kako ga uporabiti) pa ne (še).
Sem pogledal Roland-a - priklop direktno na 12 V aku bo preko baterijskih konektorjev s krokodilčki (in vodniki, seveda, duh!); plus na plus in minus na minus.
Zoom in Boss - priklop preko vezja (z LM317 ali 7809) in z vodniki s konektorji (5,5 / 1,6 mm), pazim na polariteto (oba imata isto = +ve zunaj, -ve notri, ne vem kaj od tega je GrouND, najbrž notri?)
Dobro, večino informacij imam, le še kapaciteto aku-ja ne vem, vsaj ne točno. Tistih +/- 40 Ah bo verjetno čez glavo, upoštevajoč vso rezervo, za 8 h igranja? Aha, pa verjetno kakšno vezje z alarmom/izklopom pri nizki napetosti ne bo odveč?
Hvala za pomoč, super ste.
Simon
_________________ Če ni konja, je tudi traktor dober. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
7809 oz. LM7809
S triciklom po svetu se sliši kar zanimivo :)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
4.72 KB |
Pogledana: |
10460 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
7809 je simpl verzija LM317 - pač fiksno narejena za točno določeno izhodno napetost:
http://www.datasheetdir.com/PL7809XE3+Regulators
minus = GND (pri baterijah bomo pozabili na simetrično napajanje in podobne "eksotike" )
Tricikel pa lahko narediš sam (meni je sicer kolo kot potovalno sredstvo dosti bolj všeč - pa četudi ima za seboj prikolico!) za povsem "kulturen" denar.
Za akumulator se obrni na Velog (akumulator.si) ali podobne, "redne" cene po raznih Conradih so nore ...
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
No... pa sem vseeno "vohal" v pravo smer... s tole fotovoltaiko.
Ti prav privoščim tole pustolovščino.
Še par domislic...
Če bo zmanjkalo sonca, bi bilo dobro naštimat kakšen majhen generatorček na tricikel, morda tako, da bi lahko ob daljših premikih ponudil tudi pomoč v kakšen hrib z vso to kramo...
Za daljše obdobje in boljšo mobilnost v smislu nižje teže mogoče vseeno premisli o uporabi kakšne novejše kemije za akumulatorje...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chistabo Član

|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 4:54 pm Naslov sporočila: Tricikel |
|
|
mucek je napisal/a: |
Tricikel pa lahko narediš sam (meni je sicer kolo kot potovalno sredstvo dosti bolj všeč - pa četudi ima za seboj prikolico!) za povsem "kulturen" denar.
Za akumulator se obrni na Velog (akumulator.si) ali podobne, "redne" cene po raznih Conradih so nore ...
LP, g |
Aku-je sem našel na Bolhi:
http://www.bolha.com/stroji-orodja/akumulatorji-baterije/akumulatorji/ostali-akumulatorji/akumulator-12v-20-ah-nov-1292760896.html?aclct=1408684404&kw=akumulator+12v
2 x 18 Ah = 36 Ah, menda bo čez glavo za 8 h (maximalno) igranja.
Tricikel lahko naredim sam, sem zvohal načrt na netu, iz aluminija, ime (modelu tricikla) je Thunderbolt (imam pdf), 6061 T6 alu, izgleda super, edino varit alu je baje svojevrstna umetnost, opremo bi mi pomagal sestavit ta b'ul pr'jatu, ki je delal v kolesarski trgovini (sedaj servisira bicikle na domu), v Ljubljani je Viktor naredil podoben model iz SS (rostfrei-a), sem bil pri njemu... Ta projekt je star že 4 leta in zaenkrat stoji na HD (externemu LOL). Material bi dobil v Angliji...
Tudi kitaro sem hotel narediti sam, imam par knjig, pogledal video-te, se zmenil s tipom v Muralesu da mi zrihta material... zaenkra tudi to stoji na stranskem tiru, plus tega imam novo kitaro.
Tudi hišo bi si naredil sam, (grob) načrt je izrisan v SketchUp-u tudi že par let, upoštevajoč moje ideje, potrebe in Feng Shui...
Hja, prihodka pa noben'ga...
Zaenkrat so zvezde naklonjene najbolj odhodu v tujino...
Hvala za podporo in ideje,
Simon
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chistabo Član

|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 5:29 pm Naslov sporočila: Direct drive |
|
|
MOND je napisal/a: |
No... pa sem vseeno "vohal" v pravo smer... s tole fotovoltaiko.
Ti prav privoščim tole pustolovščino.
Še par domislic...
Če bo zmanjkalo sonca, bi bilo dobro naštimat kakšen majhen generatorček na tricikel, morda tako, da bi lahko ob daljših premikih ponudil tudi pomoč v kakšen hrib z vso to kramo...
Za daljše obdobje in boljšo mobilnost v smislu nižje teže mogoče vseeno premisli o uporabi kakšne novejše kemije za akumulatorje... |
Novejša kemija je trenutno predraga, dasiravno tudi zmogljivi Pb aku-ji niso ravno poceni. Če bi si lahko, bi si verjetno privoščil LiPo oz. kaj podobnega.
MOND, tricikel je po defoltu na pedala, ne rabiš mesečne karte za fitness, ni čakanja na vlak ali avtobus (oz. če te prime lahko tricikel zložiš skupaj in ga vržeš na vlak - http://www.azub.eu/CZ/folding-recumbent-trike-azub-t-tris/ ), goniš kadar te prime, tudi večjih problemov (razen s firbci LOL) pri parkiranju ni (no, to bomo še videli), lahko se pripelješ direktno do prostora kjer špilaš...
Ko se ustaviš ni potrebno stopiti dol, kar pomeni da lahko na njem počivaš in tudi spiš...
Kar sem hotel povedati je to da sem 'dodatni pogon' tudi preštudiral (sem imel isto idejo o 'pomoči' v klanec), po izkušnjah 3-popotnikov pred menoj se ne splača (razen če bi vgradil 1kW feltno). In sicer je bila ideja velik LiPo aku, in direct-drive zadnja feltna, z možnostjo polnjenja aku-ja med bremzanjem (vožnjo navzdol). Skratka, višja matematika, to tehnologijo sedaj (počasi) uporablja (elektro) avtomobilska industrija.
'Ta tanki' solarni paneli (ki jih lahko zrolaš v rolico in pospraviš v kovček) so kar dragi, mislim da +/- 400 € za 80 W (ali 100 W, sem pozabil, to sem pregledoval pol leta nazaj).
Sama pustolovščina bo bazirala na tri-cikliranju med večjimi mesti po manjših krajih, opcij je več - A) spiš v šotoru/kampu, kuhaš na mali koharček; B) spiš in se družiš s CouchSurferji (sem član), pri njih si tudi (verjetno) opereš perilo in se do sitega naspiš (LOL); C) domov te povabi vroča pohotna mačka (Auuuuuuu!); D) v sili spiš pač na 3-ciklu.
Jej, smo zašli s teme...
Še enkrat se vam vsem lepo zahvaljujem za pomoč. Mislim da imam sedaj vse kar potrebujem za špilanje na ulici.
Ko zgruntam kam naj shranjujem slike (nekam na net jih moram dati), pokažem slikico kompletne opreme. Brez dima, upam. LOL!
Smejte se fino,
Simon
PS: Za vse ki še ne veste, Slovenci imamo svetovno popotnico ki je prekolesarila z NAVADNIM biciklom (jej, groza!) od Slovenije do Kitajske (da, tiste prave Kitajske s pravimi Kitajci); za nazaj pa si je omislila lezikolo (2-cikel) od firme ki je v zgornjem linku. V eno smer je mislim da cca. 17.000 km. Zelooo velikooo! Bravo naši/e! Imena si nisem zapomnil. OK, tu je link - http://www.azub.eu/azub-recumbent-testing-team/ Marija Kozin, proti dnu te strani.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez panike - mišljeno je bilo verjetno, da imajo pri napajalnem vtikaču plus na zunanji strani (to se vleče še od Grundiga sem). Glede samega napajanja s centralnega "adapterja" preverjeno sploh ni panike.
LP, g
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chistabo Član

|
Objavljeno: Čet Avg 28, 2014 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam slike od BOSS in Zoom adapterja, a jih ne znam prilepiti na to temo.
Pri obeh je (na shemi) +ve zunaj, pri Rolandu pa je obratno, +ve je notri.
Skratka, vse kar KrokoDandija bi skrbelo je da bi narobe obrnil polariteto, če se ne motim?!
Kable že krajšam in spajkam konektorje, ni ravno preprosto vse skupaj zvezat ne da bi se (po 5-ih špricarjih pri sosedu) spotaknil ob vse 'špageti al kitarski kabel'. LOL.
Smejte se...
Simon
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chistabo Član

|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2014 3:32 pm Naslov sporočila: Stabiliziranje napetosti |
|
|
Zdravo!
Sem dobil akumulatorja, in imata oba 14V, sedaj pa me zanima, ali naj znižam (oz. stabiliziram) napetost na 12 V, podobno kot sem jo znižal na 9 V? In sicer kako?
Hvala za pomoč,
Simon
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Sep 01, 2014 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni treba. Pusti, kot je.
To samo pomeni, da je poln. Ko se bo praznil, bo napetost padla.
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chistabo Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2014 1:49 pm Naslov sporočila: Vodniki |
|
|
OK, bolj ko skupaj spravljam, več je vprašanj.
Namreč, od aku-ja (12 V) do 'razdelilca' (naprej do Rolanda 12 V, do Zoom-a in Boss-a pa 9 V) priporočate katero debelino vodnika (poraba cca. 1 A)? Kaj pa od 'razdelilca' (9 V, cca. 500 mA) do Zoom-a in Boss-a?
Glede na razpredelnice na netu - 0,3 mm2 bo dovolj? Naj raje vzamem rezervo - 0,5 mm2?
Hvala za odgovor,
Lep pozdrav,
Simon
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2014 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi 2x0,75 mm2 ali 2x0,50 mm2, rdeče-črn kabel (kot za zvočnike).
Pa, če imaš možnost, veži v "zvezdo" in ne štukaj zaporedno (torej iz akumulatorja svoj kabel na ojačevalec, efekt itd. - ne štukat) oz. vsaj ojačevalec naj bo na svoji liniji.
Upam, da si k akumulatorju predvidel tudi kakšno (lahko kar avtomobilsko) varovalko ...
LP, g
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chistabo Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2014 6:23 pm Naslov sporočila: Varovalka... |
|
|
mucek je napisal/a: |
Vzemi 2x0,75 mm2 ali 2x0,50 mm2, rdeče-črn kabel (kot za zvočnike).
Pa, če imaš možnost, veži v "zvezdo" in ne štukaj zaporedno (torej iz akumulatorja svoj kabel na ojačevalec, efekt itd. - ne štukat) oz. vsaj ojačevalec naj bo na svoji liniji.
Upam, da si k akumulatorju predvidel tudi kakšno (lahko kar avtomobilsko) varovalko ...
|
Ja, serviser od AudioPro mi je svetoval 10 A avtomobilsko varovalko takoj za +ve priklopom od aku-ja - je v načrtu, skupaj z nekim ležiščem.
Vezavo sem mislil (najprej) takole (Zoom efekt in Boss looper bosta skupaj s footswitch-i in stompBox-om na 1 deski/nizki leseni škatli):
- en vodnik (+ve in -ve) od aku-ja do lesene škatle
- v škatli razveza 1 x na pretvornik iz 12 V na 9 V, 1 x pa naprej direktno (12 V) na Rolanda
Torej bo bojša verzija 2?
Hvala za pomoč, super ste,
Simon
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

|
Objavljeno: Sre Sep 03, 2014 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, verzija 2 bo bolj optimalna.
LP, g
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni