www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Digitalna satelitska II.
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 8:30 am    Naslov sporočila:  Digitalna satelitska II. Odgovori s citatom

Nekaj časa nazaj, ko mi je crknil analogni satelitski sem kupil v Conradu "lowcost" free digitalni sprejemnik. (priloga) Na tem področju sem popoln laik. Imam občutek, da nimam nastavljenih vseh free programov. Imam fiksno anteno trenutno usmerjeno na Astro 19.2. na http://www.lyngsat.com/ sem gledal spisek free programov, ki jih je precej več kot jih vidim. Primer: Ne vidim nap. Pro7. Na spisku je napisana frekvenca 11406 H tp14. Na tp14 sedaj je nastavljena druga frekvenca. Poskusil sem nastaviti napisano a kanala ni. V čem je sploh fora tega TP (kaka je funkcija glede na frekvenco namreč večina frekvenc je drugačnih kot na spisku z omenjenega linka) Zraven sprejemika so bila zelo skopa navodila. Z njimi si ne morem kaj pomagat. Prav tako na netu nisem našel nič. Zanima me tudi čemu sluši rs232 priklop na sprejemniku - nikjer ni nič napisano.

digital500.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.98 KB
 Pogledana:  35 krat

digital500.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Wink mogoče pa bo kaj več napisal naš satelitko Very Happy
Nazaj na vrh
b0j3
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Apr 2004 19:52
Aktiv.: 0.49

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko ti pošljem moj spisek kanalov, ki so pobrani od vsepovsodi in večina dela.
Je pa spisek narejen za program vdr na Linux-u, tako da je format skoraj sigurno drugačen.
No, Pro-7 ima pri meni frekvenco 12480 Mhz.
Nazaj na vrh
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče v menuju nimaš pravilno izbrano frekvenco LNB-ja (glave).Gre za frekvenco lokalnega oscilatorja.Običajno deluje na "univerzal LNB" .Če imaš pri roki pa lahko poizkusiš tudi z menjavo glave,namreč niso vse stare "analogne" glave združljive z "digitalnimi"

l.p. Dani
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glava je tudi nova univerzalna za dva sprejemnika
- Tip UN4022
0.5dB
input 10.7-12.7GHz
LO: 9.75 /10.6 Ghz

Sprejemnik jo je tudi "spoznal"

V prilogi pofotografirani menuji. Opažam, da več programov ne dela na vertikalni poziciji, če prav le ta deluje. V prilogi primer TV5 ki je tudi na vertikalni poziciji. Kvaliteta signala je full - ter PRO7, ki ne dela.

antena_setup.jpg
 Opis:
Antena setup menu
 Velikost datoteke:  393.74 KB
 Pogledana:  23 krat

antena_setup.jpg

TV5_set.jpg
 Opis:
delujoči TV5 na vertikalni poziciji
 Velikost datoteke:  399.33 KB
 Pogledana:  14 krat

TV5_set.jpg

pro7_set.jpg
 Opis:
Nedelujoči PRO7 kvaliteta signala bistveno slabša
 Velikost datoteke:  397.31 KB
 Pogledana:  11 krat

pro7_set.jpg

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še receiver info...

rec_info.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  399.83 KB
 Pogledana:  23 krat

rec_info.jpg

fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali imaš možnost naložit settinge (programsko listo) prek PC
Še vedno sem mnenja da nekaj z nastavitvami ne štima.
Moj bivši reseiver ID DIGITAL je bil nov neuporaben dokler nisem naložil settingov
Za tvoj model jih nimam,bi moral malo pobrskat po netu
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima serijski (RS232) priklop. V navodilu so napisani le komunikacijski parametri. S kakim softwerom lahko prideš do nejega pa ne piše. Mogoče s kakim terminalskim programom (nap. s hyper terminalom ?) S tem nimam izkušenj.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem sedaj še malo brskal po netu (iskal sem glede na SW) Splph namreč ne vem čigav proizvod je. (nikjer ne piše Sad )
Zbrskal sem naslednje:
Po obliki sodeč ter po obliki daljinskega upravljalca bi lahko bil
Chess basic 500 FTA (Popolnoma enaka oblika)
Našel sem tudi software : ..Klik... Sedaj bi bi rabil malo napotkov

satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.50
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi za začetek poskusil vključit tistih 22kHz na AUTO, (ali kaj podobnega). To ti namreč vklaplja LNB na višji band (13V = vertikala 9.75 GHz - LOW BAND, 18V = horizontala 9.75 GHz - LOW BAND, 13V/22kHz =vertikala 10.6 GHz - HIGH BAND itd.

Za komunikacijo lahko služi direktni kabel ali pa null modem, to boš moral pogruntat sam. Potem rabiš še editor, kjer urejaš vse parametre in jih potem naložiš v svinjak (pardon, receiver Wink)

Za štos probaj še na švabskem Conradu, če so kaj bolj radodarni z navodili, drugi link za take stvari je pa www.satelitskiforum.com , je hrvaški, treba se je včlanit, je zastonj, pa v glavnem so gor čist fejst fantje.

LP, satelitko
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2004 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

satelitko hvala za odgovore. Sprejemnik je tak kot sem za njega navedel povezave zgoraj. Uspel sem namreč narediti upgrade. (null modem kabel) Z PCLink1.6 sem naložil nov software. Upgrade je potekel brez problema. Ostalo moram še testirati. (sprejemnik sicer dela) Peditor2.3 pa je izgleda program za dodajanje kanalov ter satelitov. Stvar tudi deluje. Naložil sem sicer verzijo s strani a izgleda da je starejša kot je bila v sprejemniku. 1.6 prej 1.7 Tisto sem sicer shranil bom testiral jutri dalje.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2004 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težava še vedno obstaja. Še vedno ni vseh programov. Vse bolj sumim, da nekaj ni vredo z "glavo" Na samem sprejemniku sem za anteno poskusil vse mogoče nastavitve. Ugotovil sem, da v glavnem manjkajo kanali z V polarizacijo ter nastavitvijo "symbol rate" 27500. (kaj sploh je ta nastavitev
?) Na H polarizaciji kanali so. Ugotvil sem če nap. nastavim frekvenco na 12480 (DSF,KABEL1,SAT1.. (symbol rate - 27500) indikator sprejema pade tam na okrog 56% je pa še vedno rumeno obarvan. (če signala ni je beli) na delujoči frekvenci kaže indikator signala 98% tako, da domnevam, da je antena dobro usmerjena. Poskusil sem tudi usmerjat anteno L-D a ni spremembe.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2004 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj sem našel kar obširno bazo o frevencah o raznih satelitih. Mogoče bo komu prišla prav - da preveri, če ima nastavljene vse frekvence. Zdi se mi tudi, da so podatki dokaj ažurni.
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2004 12:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo

Poskusi "zamenjati" V in H polarizacijo. To storiš tako , da zarotiraš glavo za 90°. Tako boš ugotovil , če ti obe polarizaciji delata. Seveda boš moral za V polarizacijo na reciverju nastavit H polarizacijo. Pa še nekaj sem se spomnil, nekatere glave moraš zarotirati (običajno v desno če gledaš proti anteni) za določen kot (ročno) da bi vse delalo v redu. Včasih so bili polarizatorji z motorčkom , pa se je dalo polarizacijo nastavjat na fino, sedaj pa je samo preklop V-H. Po mojih opažanjih , pa je tudi moč transponderjev - vsaj nekaterih na Astri - manjša na V-polarizaciji , kot na H-polarizaciji. Pa še nekaj me zanima , kako veliko parabolo uporabljaš ?

lp Slowfly
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2004 6:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly, hvala za odgovor. Bom tudi tole poskusil. Parabola je ostala od prastare 1. analogne satelitske. Mislim, da je 85 ali 95cm. Tisto z zamikom glave pa je čisto možno Confused. Za samo montažo zraven ni bilo nobenega navodila. Je pa na vrhu narisana neka skala. Nimam pojma čemu služi.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni