|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jemcek Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2011 13:14 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.13 Kraj: lj
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 4:19 pm Naslov sporočila: Izdelava ohišja z zaslonom |
|
|
Pozdravljeni,
izdelal sem si prikazovalnik prestav za motor (na sliki desno poleg števca) sedaj pa sem se srečal s problemom, kako narediti lepo ohišje za vse skupaj. Prosil bi za nasvet.
Ker bi rad, da bi ostal ta projekt čim cenejši tudi za vse ponavljalce, v poštev pridejo samo poceni rešitve. Tako sem v eni elekronski trgovini našel plastično ohišje, ki je točno pravih mer.
Problem imam, ker moram sedaj izrezati odprtino primerne dimenzije in nato še pleksi, ki se bo čim lepše prilegal v to odprtino (oboje z nekim utorom, da se lepo nalega). Tukaj pa se mi zatakne. Imam neko križno mizo in stoječ vrtalni stroj kamor vpnem rezkar, ampak žal to ni dovolj točno, da bi na koncu izdelek bil zares lep. Če bi to nekako dobro vpel, ali bi s CNC rezkarjem dosegel lep izdelek ali moram gledati v kak drug postopek, kako to izrezati?
Ker je kupljeno ohišje ravno pravih mer in poceni, bi zaenkrat rad ostal pri njem, torej 3d print zaenkrat odpade.
Hvala za kak namig.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1503541/slike_za_web/stevec.png |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jure94 Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11 Prispevkov: 433 Aktiv.: 2.35 Kraj: Jesenice / Lj
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se da vpeti se to lahko porezka z CNC rezkarjem brez problema, dalo bi se tudi z laserjem (mogoče celo vodni curek). Če pa potrebuješ točno pravi kot kje, potem pa cnc rezkar odpade.
Je pa lahko problem, če je ohišje "samo plastično" (se ne ve, katera plastika je uporabljena), takrat ti priporočam, da eno ohišje uporabiš za preizkuševalne namene, da določiš primernno hitrost pomika in rezkarja.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na velikost in izvedbo je še to najlažje naprintat vključno z utorom za pleksi pokrov oz zaslon.
Drugače tudi porezkat se da, če se malo znajdeš. Sam po navadi kaj takega rezkam tako, da obdelovanec enostavno zalepim z dvostranskim lepilnim trakom na podlago. Pleksi 1mm ali 1,5 mm pa na laserju odrezat.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.19
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Natisnjen kos ne bo izgledal lepo, vsaj na motorju ne. Jaz ti predlagam rezkanje. Za to ne rabiš neke hude rezkarce, dovolj so te mini zadeve, ki jih ima marsikateri doma. Ohišje kupiš, narišeš izrez na računalniku v enem od cad programov in daš dxf datoteko nekomu izrezat ven . Nekega hudega stroška s tem ne bo. _________________ Mondays aren't so bad, it's your job that sucks |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po čem sklepaš, da natisnjen kos ne izgleda lepo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2099 Aktiv.: 11.28 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
besoft je napisal/a: |
Po čem sklepaš, da natisnjen kos ne izgleda lepo ? |
Tudi mene zanima. Le pri ceni bi se verjetno zataknilo, kar pa je "naj" pogoj.
Včasih smo pri tehničnem pouku delali z modelarsko žagico, jejhata, kaj vse smo izrezljali, no še danes obvladamo, potem pa malo pila, pa brusni papir, vse se da.
Razen, če bo izdelek "ponovljiv" (prodaja?), potem bo treba pa kaj €€€ vložiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 7:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče sem se narobe izrazil, ne me narobe razumet. Ne, da ne izgleda lepo. Je lep, ampak se vidi, da je naprintan. Vidi se, da je "zliman". Vidi se, da ni to to. To je seveda moje mnenje, nobenemu pa nočem solit pameti kaj je lepo  _________________ Mondays aren't so bad, it's your job that sucks |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jemcek Član

|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 8:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Prilagam še eno slikco, ker prva ni bila najbolj ostra. Tu se lepo vidi, kaj me žuli, to je netočnost stika med plastiko in pleksijem. Na tej sliki sicer vse skupaj izgleda še malo slabše kot v resnici je, ker se blešči še lepilo na spoju in potem izgleda kot da je netočnost še večja. Ampak vseeno sam kaj boljšega na roke ne zmorem doseči. Kar me pa še bolj jezi, pa je nepredvidljiva ponovljivost vsakega primerka (in v končni fazi tudi precej ohišij, ki je končalo v smeteh). Kljub temu, da zadeva sploh ni za prodaja bi si vseeno želel večje natačnosti, tudi če dam to nekomu za darilo.
Torej če prav razumem, CNC rezkalnik bi zadevo lahko lepo naredil, bom razmislil v to smer. Morda celo o 3D printu.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1503541/slike_za_web/stevec2.jpg |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
CNC bi tole naredil u "nulo". Seveda bi bilo fajn, da tudi pleksi steklo razrežeš s CNC-jem. _________________ Mondays aren't so bad, it's your job that sucks |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali je uporaba pleksi stekla obvezna?
Če je okrog LCD številke na LCDju dovolj roba, bi namreč lahko naslonil LCD direktno na ohišje iz spodnje strani.
LCD je steklen in se ne bo spraskal za razliko od pleksija. Tako bi sicer imel rob med LCD in ohišjem, ki pa ga lahko omiliš s tem, da ga porezkaš naprimer s 45°rezkarjem. Pridobiš tudi na boljši vidljivosti, ker zmanjšaš število reflektivnih površin iz treh na eno. Z lepljenjem tudi ne bi bilo težav, ker nimaš nekega ozkega vidnega utora (pleksi-ohišje), kjer se lepilo neenakomerno zlije... _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jemcek Član

|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če je pleksi obvezen, ampak glede na to, da je to zunaj in podvrženo vsem vremenskim vplivom, se mi je zdela zaščita v obliki pleksija primerna.
Roba na zaslonu je verjetno dovolj, samo v tem primeru bi bila zahtevana točnost odreza samo še za faktor višja...
Kar se vidljivosti tiče problema s pleksijem ni bilo in se je v dveh letih odlično obnesel, tudi takrat ko je berljivost kritična (npr. dirkališče). Je pa ideja brez pleksija zanimiva, verjetno bi vse izgledalo samo še lepše! Bom razmislil tudi o tej možnosti, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlagal sem, ker sem pred časom tako rešitev že uporabil. Sicer je šlo za touch screen, ki je bil po zgoraj opisanem principu prilepljen na sprednjo stranico ohišja. Izdelek je bil uporabljan zunaj, tako da načeloma s tem ne bi smelo biti težav. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni