|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mi4je Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 7:20 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.80 Kraj: Poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Apr 19, 2004 4:21 pm Naslov sporočila: Prenosni rač.-namestitev OS |
|
|
Pozdravljeni vsi skupaj!
Vem, da bo moje vprašanje za marsikoga smešno, vendar raje vprašam, kot pa da kaj.....
Nikoli namreč še nisem imel priložnosti inštalirati WIN XP na prenosni računalnik oz. nisem bil nikoli še zraven.No sedaj pa naj bi prav to storil sam:Zanima me na kaj naj bom pozoren oz. ali je kakšna razlika med inštalacijo "hišnega " računalnika in prenosnika??
Hvala, ker ste si vzeli trenutek časa in prebrali moje "težave"  _________________ Lep Dan Še Naprej
MaTJaŽ
You'll never, never know, if you never, never go !! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mhd Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2003 20:51 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: M. Sobota
|
Objavljeno: Pon Apr 19, 2004 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bi smel imeti kakih posebnih težav. Poženi računalnik z instalacijskim CD z windows XP in sledi navodilom.
lp Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 19, 2004 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljen.
Kot je že omenil mhd ne bi smel imeti prav nobenih težav, ali pa....... .No, sam sem pred kratkim nalagal XP na Toshiba Satelite, ki je v osnovi imel že naložene Win98, seveda z nalepko, da le te podpira.Zgodila pa se mi je to, da je prenosnik ob inštalaciji bolj točno pri prepoznavanju strojne opreme " takrat konapiše, da obstaja možnost da bo zaslon utripal" na lepem ugasnil.Poiskusil sem vse živo, pa mi je uspelo naložiti le nazaj stari sistemdokler............ja, je rešitev tudi za to.Priklopil sem ga na zunanji monitor.Po začetku instalacije me je vprašal če je to hišni ali prenosni računalnik, pa sem se mu malo "zalagal" in mu rekel, da je hišni Stvar je potem brez problemov stekla do konca.
Mogoče izskušnja komu pride prav.
Sicer pa če boš imel kakršnekoli probleme - piši, bomo že pomagali.
LP
boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Apr 19, 2004 8:25 pm Naslov sporočila: Re: |
|
|
načeloma naj bi bila instalacija prenosnika in hišnega računalnika enaka.Ga še nisem instaliral btw . se pa sigurno loči nastavitev v nadzorni plošči pri power managmentu oziroma nastavitvah porabe tu označiš prenosnika sicer tako na hitro tu imaš zaporedje kako stvari instaliraš recimo nov računalnik:
najprej ko vstaviš XP ali kateri drug OS ti priporočam naredit vsaj 3 particije
eno za XP , eno za programe in eno za moje dokumente ( lahko pa tudi dodatno za backup ali kaj podobnega recimo slike če fotografiraš ) prednost je v drobljenju diska hitrejši defragmentaciji in hitrejšemu sistemu. nato:
-najprej naložiš XP program restart
-naložiš GONILNIKE matične plošče , AGP GONILNIKE matične plošče restart
-naložiš SERVICE PACK 1 restart
- pri bootanjustisni DEL in preveri če maš pravilne BIOS nastavitve (HT za intela, AGP vodilo, ACPI....)
-naložiš ATI GONILNIKE CATALYST ( nVidia-DETONATORJI ) restart
-naložiš ATI Control Panel ( nVidia- WINFOX )
-naložiš DIRECT X 9.x restart
-naložiš vse ostale GONILNIKE (scaner, printer, miš ,zvočna kartica , modem) restart
- naložiš vse hotfixe mediaplayer , varnostne ki si jih si pred tem že snel z neta in dal na CD
-naložiš SLOVENSKI JEZIK za XP Windows restart
-naložiš MS OFFICE
-naložiš protivirusni program in lahko program za vzdrževanje računalnika(recimo Symantec SYSTEM WORKS 2004(brez antivirusa čepprav je boljši kakšen Fprot in System mechanic 4.0i) restart
-naložiš firewall (Symantec Internet Security 2004 (celega )) restart
- nastaviš modem, internetne račune , vstopno točko ( najbolje da vse če že obstaja izvoziš na recimo disketo in potem enostavno v programih uvoziš na novem računalniku v program) v nadzorni plošči INTERNETNE MOŽNOSTI nastavi VARNOST raven po meri,POVEZAVA (uporabi notranji firewall) in DODATNO briši sproti začasne internetne datoteke , ne shranjuj šifriranih strani na disk.......
nastavi v nadzorni plošči v systemu/dodatno in obnovitev sistema po želji pač ali imaš raje hitrejši računalnik ali varnejši
ZELO PRIPOROČLJIVO !
narediš :
Mojem računalniku (desni klik) na disk C:
Lastnosti (spodaj)/Orodja(spodaj)/
Izdelaj varnostno kopjo/Čarovnik za samodejno obnovitev sistema(čimbolj podrobno kopjo sistemana nek prazen disk)
še boljše z Ghostom naredi backup sistema(Symantec SYSTEM WORKS 2004)
-nalagaš vse ostalo najbolje na izbrane particije npr: C:XP ,D:pustiš prazen za začasne datoteke , programe na E:, arhivske datoteke na F: ,moje dokumente na H:
greš na net potegneš dol posodobitve gonilnikov , antivirusa instaliraš in ponovno narediš backup sistema
tako se lahko vrneš v krizi vedno na osnovno instalacijo ali da je recimo računlnik zabasan in preprečiš recimo kreganje nepodpisanih gonilnikov, spama, virusov
še dosti bi se našlo samo naj bo zaenkrat , lahko da sem tudi kaj spregledal
LP _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Apr 19, 2004 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
imam eno vprasanje za vas.
Imam IBM thinkpad 570, ki pa na zalost nima cd-roma.Na netu sem ze velikokrat videl adapter ,ki poveze prenosnikov disk na navaden ide kabel.Kje bi dobil ta kabel v slo?
Ali bi slo, da bi windowse skopiral na disk in jih potem od tam boot-al? tako di preko hisnega pc-ja nalozil windows
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BogyX Član

Pridružen-a: Pet 12 Dec 2003 14:25 Prispevkov: 75 Aktiv.: 0.32 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2004 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta kabel-adapter so imeli pri comtronu. Ne vem pa, če gre potem oboje gor - torej cd in hd.
Si probal z kakim USB externim IDE controlerjem (Conrad 50€, Metro z 200GB diskom 180€)
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 03, 2004 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
V com-tronu sem vprasal in ga nimajo.To z zunanjim usb diskom pa se mi zdi predrago.Zadevo v bistvu rabim samo za nalozit windows.
A mi lahko kdo od vas nalozi windows?Npr. preko PCMCIA cd-roma
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni