|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
flomaster Član

Pridružen-a: Pet 31 Maj 2013 19:49 Prispevkov: 141 Aktiv.: 0.96
|
Objavljeno: Pet Sep 11, 2015 10:12 am Naslov sporočila: windows 7 se zaganja predolgo če sploh in težave z diskom |
|
|
Prijatelj mi je prinesel računalnik s sesutimi windows 7 home premium. Reševenje podatkov ni bilo možno drugače, kot da vzamem disk ven in skopiram podatke. Ta del je šel brez posebnih težav, podatki so rešeni na USB disk. Disk dam nazaj v računalnik in namestim windows 7 na novo in sicer verzijo preactivated verzijo ultimate, ker nisem imel inštalacije za home, čeprav je računalnik bil kupljen z legalnimi win 7 home OEM verzija. Za poskus sem namestil črno verzijo, saj brez težav deluje na drugih računalnikih, kar sem jih tesatiral.
Težave so se začele kasneje, ko je postal računalnik strašno počasen, neodziven, windows se zaganja po 15 minut ali več, če sploh se uspe zagnat. Kopiranje podatkov iz USB diska je šlo brez težav, čeprav je bilo preko 400GB za skopirat, ni bilo nobenih blokiranj ali da bi se sistem obesil. Vsak dan je slabše, tako da sem posumil disk, da je z njim nekaj narobe. Disk je WD, na spletni strani WD sem potegnil orodje za diagnostiko, ampak ne dela, računalnik se obesi, testiranje je v DOS, naredil sem USB bootable ključek, poskusil z ultimate boot CD kjer je prav tako orodje za testiranje HDD ampak ne gre.
Memtest sem lavfal celo noč, 12ur brez napak, 20x je šlo čez. Ne vem več kaj naj stestiram in kako naj testiram disk če je zanič, če ima slabe sektorje, ali naj poskusim z drugim diskom in bom videl če bo kaj bolje.
Kje naj dobim inštalacijo za legalne win 7 home da vpišem OEM serijsko, ki je na nalepki na škatli, zanesljivo je bil komp kupljen z windowsi, tako da naj bi legalno prvič ponovno na novo naložil windowse, ampak če črna verzija deluje drugje, bi moral atudi na tem, vsaj za test. Aja, windows update sem šel vse skozi, sem mislil da bo kaj bolje, pa ni, vsaj ne opazim da je bolje. Programje je inštalirano samo še office 2007 in chrome in AVG. Ali naj pomečem dol in probam? mislim, da bi moral najprej stestirat disk, ampak se mi je ustavilo, naj dam disk v drug računalnik in tam testiram in kako? Dolgo že nisem testiral diska in sem že pozabil točno kako gre, vedno je bilo enostavno ali pa je disk tako zanič da se še testirat ne pusti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.38 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Pet Sep 11, 2015 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Pojdi v način conzole z cmd ukazom
tam poženeš chkdsk C: , potem izpišejo problemi če so. Če so kake napake, se nekako dajo rešiti z ukazom chkdsk /f C:. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Sep 11, 2015 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj zagotovo je disk. Sem imel enake težave.
Probaj notri dati drug disk, pa boš hitro videl kam pes taco moli _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Pet Sep 11, 2015 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Daj kompletno sliko smart podatkov diska. Programi: CrystalDiskInfo, Defragler, Speccy ... pa bo bolj jasno, če se z diskom kaj dogaja.
Win7 Home dobiš ob nakupu kompa zraven kot DVD medij ali pa si inštalacijski DVD sam narediš preko Backup orodja, ki je zagotovo nasnet ob inštalaciji ravno za take namene. Vendar si si zdaj vse to sam sebi onemogočil s formatiranjem in novo inštalacijo Win7 Ultim.
Ali je to stacionarna mašina ali prenosnik ? Še točen model povej!
Če je to kak brandname komp (HP, Lenovo, Acer, Toshiba...) imajo navadno tovarniško inštalacijo na skritem delu diska (dostopno z neko F tipko, npr. F11 takoj ob vklopu kompa). Če to še nisi povozill je eden od načinov sveže/tovarniške inštalacije ravno to. Sicer izgubiš vse podatke, ki jih imaš trenutno gor vendar v tvojem primeru to ne igra vloge, saj si že prej naredil backup na usb.
Drugače pa imaš podporo in lahko npr. pri HP-ju naročiš inštalacijski medij. Nazadnje je bilo zastonj. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
flomaster Član

|
Objavljeno: Pet Sep 11, 2015 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za predloge. Sedaj niti v windowse več ne pride, kar melje in nekaj testira po disku in nikamor ne pride, celo popoldne nič, me ni bilo doma in je bilo prejle še kar isto. Pri nakupu ni bilo inštalacijskega DVD, je bil očitno recovery sistema na disku na skriti particiji, ki ni več obstajala, saj je že nekdo pred meseci reševal podatke, naredil še eno ali dve particiji in na eno dal podatke, na eni ni bilo nič, v glavnem cela štala, zato sem formatiral disk na eno samo particijo. Še dobro, da so se podatki dali rešit. Bom sedaj vzel en disk, rabljen iz enega drugega računalnika, preden kupim novega in nanj naložil sistem na novo in sicer kar isto črno verzijo, medtem pa bom dobil en inštalacijski DVD. Dopoldne sem kar poklical na m$ Slovenija in vprašal kako je z aktivacijo OEM sistema, da nimam inštalacijskega DVD in so mi povedali da je bil skoraj gotovo recovery na disku in naj se obrnem na proizvajalca, moralo pa bi iti tudi iz kupljenega ne-OEM inštalacijskega DVD če je win 7 home premium, če ga imam močnost kje dobiti naj poskusim in bi moralo sprejet kodo in aktivacijo, da bo zadeva legalna. Pojasnil sem, da je že nekdo pred mano naredil štalo na disku in da močno sumim disk in mi recovery v tem primeru itak nič ne rabi, edino inštalacijski DVD bi lahko naredil iz še delujočega sistema če je recovery particija še dobra. Gre pa za navaden stacionarni računalnik, še grafika je integrirana, procesor i3 in rama je mislim da 4GB, nisem prepričan, bo treba pogledat, 2 ploščka sta notri. Če je disk, potem je verjetno crkoval počasi in vztrajno že nekaj časa, zato so tudi windowsi šli v smrt. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Sep 13, 2015 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno,včeraj sem dobil prenosnik s podobnim obnašanjem, le da je gor vista. Pri mojem je težko, da je disk problem, ker tudi če ga vzamem ven, traja celo večnost, da sploh prikaže bios post (slabo minuto), potem pa če pritisnem F10 (gre za HP) pa še kakšno minuto da sploh pride v bios. Baterija za bios je bila zanič, to sem zamenjal in naložil bios default. Nič drugače. Ko v cca 15 minutah končno naloži visto in prikaže namizje, vklopim task manager in stalno kaže obremenitev CPU na 100%, čeprav glede na seznam procesov to ni res...vsak klik pa traja celo večnost, da se kaj naredi...
Sploh ne vem, če bi delal novo win namestitev, ker sumim, da je kaj na čipovju...kako bi to preveril? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
flomaster Član

|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2015 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dolgo se nisem javil, ampak sem v tem času zanesljivo ugotovil, da je disk zanič. V računalnik sem dal en star 160GB disk, naložol W7 in deluje brez problemov. Tisti 750GB disk, ki je delal probleme in za katerega so W7 javili da je ok in brez slabih sektorjev sem preizkusil v drugem računalniku, dal formatirat in ni šlo skozi. V enem preizkusu sem dal inštalirat XP, pustil full format in je formatiranje trajalo celo noč, komaj zjutraj je prišel na 98% in do 100% je rabil več kot 1 uro, kopiranje datotek je trajalo spet nekaj ur, ampak sem postopek prekinil potem. Za hec sem potem v ta isti računalnik dal en drug disk in je vse šlo normalno hitro skozi.
Ne vem kako to, da so W7 javljali, da je z diskom vse v redu, inštalacija XP pa ni šla, niti formatiranje ni šlo normalno?
Kateri disk naj sedaj kupim za prijatelja, v mislih imava 1TB, ni treba da je nekaj super hitrega, ker ne rabi, 500GB ne bi dajal, ker ni veliko cenejši od 1TB če bodo slučajno rabili več prostora. Gledal sem na enaa diske 1TB in so cene od 54€ naprej. A je disk TOSHIBA vredu ali ne, nekje sem prebral, da niso v redu, mogoče je sedaj kaj bolje, ne vem. Za nekaj eur več je še seagate in potem WD, vse z garancijo 2 leti. Če ima prijatelj USB zunanji disk za backup in če redno dela varnostno kopiranje, potem je najbrž vseeno kateri disk dam noter, crkne lahko vsak, zdaj je bil tudi WD in je crknil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Okt 13, 2015 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi že pred dobrim mesecem dal sliko smart podatkov diska bi bilo takoj jasno kaj te heca pa Win7/XP gor ali dol. Vseeno kaj kupiš, važno je, da delaš backupe pomembnih podatkov za katere bi za morebitno reševanje odštel velike denarce. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sberci Član

Pridružen-a: Pon 08 Dec 2014 15:25 Prispevkov: 114 Aktiv.: 0.89 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Imam sledeč problem na LT mi je totalno odpovedal HDD. Kupil sem nov SSD in bi rad naložil win 7 (imam ključ). Ker pa je bil sistem prednameščen nimam namestitvenega cd-ja. Koko do namestitvenega cd-ja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
sberci je napisal/a: |
Pozdravljeni
Imam sledeč problem na LT mi je totalno odpovedal HDD. Kupil sem nov SSD in bi rad naložil win 7 (imam ključ). Ker pa je bil sistem prednameščen nimam namestitvenega cd-ja. Koko do namestitvenega cd-ja? |
Če imaš kodo potem prenesi ISO iz MS strani in naredi namestitveni DVD. _________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sberci Član

Pridružen-a: Pon 08 Dec 2014 15:25 Prispevkov: 114 Aktiv.: 0.89 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
To sem že poizkusil vendar mi javi:
"Napaka
Ključ izdelka, ki ste ga vnesli, očitno velja za programsko opremo, ki jo je vnaprej namestil proizvajalec naprave. Za možnosti obnove programske opreme se obrnite na proizvajalca naprave.
" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej-M Član

Pridružen-a: Čet 14 Maj 2009 18:40 Prispevkov: 87 Aktiv.: 0.44 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Dec 21, 2015 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja verjetno nisi prenesel prav paket windowsa, pa ti za to ni zagrabilo kode. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni