|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Feb 25, 2016 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsi izpisani podatki so od naprave, na kateri si pognal ipconfig/all (predvidevam, da tvoj PC). MAC je privzeto tovarniško določen. Ker imaš omogočen DHCP, naprava vsakič oz. periodično pridobi naslov IP. V istem LAN-u morata biti oba unikatna.
Za več info o MAC in DHCP gleje npr. Wikipedio ali druge vire. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

Pridružen-a: Pon 22 Feb 2016 16:37 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.19 Kraj: kidričevo
|
Objavljeno: Pet Feb 26, 2016 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po eni dvodnevni pavzi sem oz zopet poskušam to poskušam ono - pa ne gre, vse je enako!
Najbolj mi je nerazumljivo to, da PC poveže v oddaljeno omrežje brez najmanjšega problema, pa tudi prenosnik poveže v to oddaljeno omrežje (sicer je zanj signal prešibak in je to bolj mučenje, če bi pa imel v sebi močno anteno, kot je Yagi pa bi očitno šlo kot gre na PC in sploh ne bi potreboval ne routerja niti ne bi bilo te torture okrog tega.
Vprašanje, ki se mi zastavlja je.
Kdo po takem dodeli laptopovi brezžični wifi kartici IP številko in s tem dovoljenje za povezavo? Če npr. IP številke zaradi morebitnega 'disable' na DHCP serverju (o tem je bilo tukaj govora) ne dobi dodeljene računalnik, kako jo potem dobi prenosnik?
Sicer pa sta bili občasno v teh poskušanjih vzpostavitve povezave zabeleženi dve oddaljeni omrežji (njuna MAC naslova), obe omrežji sicer zakriptirani pa vendar. Tudi fizično sta oddaljeni. Dočim tega oddaljenega omrežja/routerja, ki je tukaj pred nosom pa ni.
p.s.
To je tako, kot če bi s teleskopom želeli znotraj naše galaksije pogledati na sosednji planet kaj se tam dogaja. Pa ne bi šlo. Videli bi pa lahko svetlobna leta oddaljene svetove, seveda od blizu pa tudi ne> zaradi neke vrste zaščitnih polj v njihovim orbitah> analogno kriptiranost omrežja.
Lp, M |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5846 Aktiv.: 23.66 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Feb 26, 2016 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole ti pa resnično dela težave.
Še dve povezavi tukaj in tukaj (glej Repeater/Repeater Bridge) imaš koračno razložen postopek, kako narediti.
In za začetek delaj odprto omrežje (brez WPA)! _________________ Lp, Jaka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2016 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
| ran je napisal/a: |
| Kdo po takem dodeli laptopovi brezžični wifi kartici IP številko in s tem dovoljenje za povezavo? Če npr. IP številke zaradi morebitnega 'disable' na DHCP serverju (o tem je bilo tukaj govora) ne dobi dodeljene računalnik, kako jo potem dobi prenosnik? |
Dodeljeni IP ne pomeni dovoljenja za povezavo. IP se na avtomatičen dodeljuje preko DHCP. Pri domačih omrežjih je edini DHCP strežnik kar usmerjevalnik.
Če je omrežje odprto in ni posebej zaklenjeno, bi se moral biti sposoben povezati s čimerkoli. Tudi repeater ne bi smel delati težav. Na repeater mora biti nastavljen enak SSID in enaka zaščita (brez). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.78 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2016 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje, da nekam na okno ali zunaj na zid postaviš CLIENT-a, ki ima usmerjeno anteno, tega pa s kablom povežeš na AP (access point), ki bo nekje notri na taki lokaciji v stanovanju, da ti pokrije vse kar rabiš. Na tak način definitivno deluje bolje in bolj zanesljivo, kot router v repeater načinu, še posebej zato, ker bo klient mogoče montiran zunaj in bo zato boljši sprejem.
Za več info, beri tukaj: KLIK
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazadnje urejal/a v.j. Čet Mar 03, 2016 10:41 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2016 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
| bostjang je napisal/a: |
Dodeljeni IP ne pomeni dovoljenja za povezavo. IP se na avtomatičen dodeljuje preko DHCP. Pri domačih omrežjih je edini DHCP strežnik kar usmerjevalnik.
Če je omrežje odprto in ni posebej zaklenjeno, bi se moral biti sposoben povezati s čimerkoli. Tudi repeater ne bi smel delati težav. Na repeater mora biti nastavljen enak SSID in enaka zaščita (brez). |
Nocoj sem si vzel čas za nov poskus, kot sta med drugim predlagala ti in Jaka57 - opcijo Client. Res je, DHCP strežnik je kar usmerjevalnik sam.
Sekundarni (client) router (R) je povezal na primarni R, čim je dobil IP od DHCP.
1. Problem pa je v tem, da želim imeti med R in odjemalcem brezžičen dostop. Kaže pa, da v tem primeru (Client), kot tudi v primeru Client Bridge ni možna brezžična povezava odjemalca(ev).
2. In še en problem je. Hitrost je bila tako nizka, da je komaj in komaj uspelo odpreti Gmail kaj šele kaj več. Vse je obstalo...Speedtest sploh ni nič izmeril!
Kje bi lahko bil problem za to...najbrž kje v nastavitvah? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2016 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
V primeru DD-WRT: Če uporabiš Client (Bridge), potem moraš naprave priključiti preko žičnih povezav. Brezžična ni na voljo.
Uporabiti moraš Repeater (Bridge).
Mogoče je najbolje, da testiraš s Client Bridge (PC povežeš s kablom). Ko to deluje OK, pa Repeater (Bridge).
V obeh primerih mora imeti klient R svoj prost IP (statičen) in izklopljen DHCP. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2016 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
V prejšnjem mojem odgovoru zgoraj sem prilepil link, ki je kazal na čisto nekaj drugega, moja napaka. Prilagam še 1x, preberi tukaj: KLIK in poskusi, verjetno bo treba v nabavo. V repeater načinu bi načeloma moralo delovati, žal pa se v praksi pokaže, da ni vedno tako. Zelo zanesljivo dela, če uporabiš dve napravi, eno za sprejem in drugo za pokrivanje notranjosti stanovanja z wlan signalom.
V primeru, da od soseda vseeno ne dobiš dovolj signala, narediš tako, kot je opisano na povezavi, zadeva deluje zelo zanesljivo.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2016 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
| v.j. je napisal/a: |
V prejšnjem mojem odgovoru zgoraj sem prilepil link, ki je kazal na čisto nekaj drugega, moja napaka. Prilagam še 1x, preberi tukaj: KLIK in poskusi, verjetno bo treba v nabavo. V repeater načinu bi načeloma moralo delovati, žal pa se v praksi pokaže, da ni vedno tako. Zelo zanesljivo dela, če uporabiš dve napravi, eno za sprejem in drugo za pokrivanje notranjosti stanovanja z wlan signalom.
V primeru, da od soseda vseeno ne dobiš dovolj signala, narediš tako, kot je opisano na povezavi, zadeva deluje zelo zanesljivo.
. |
Ja, sem videl zadnjič, da si mi poslal neuporabno zadevo he he.
Torej, če prav razumem bi moral mojo zunanjo anteno Yagi upokojiti? In zamenjati s to TL-WA5210G. Samo naslednji novi eksperiment..
Nisem 100%, da bi potem bilo kaj drugače..ali pa morda> tu sledita po en velik vprašaj in klicaj.
Yagi antena mi vleče net signal na mrežno kartico dobro, glede na 'okoliščine' pa zelo dobro, če tega ne bi videl ne bi verjel >('okoliščine' so pa: prvo je zid sosedove hiše, nato sledi zid iz cipres + še veje dreves). Problem antene je po mojem prepričanju v tem, da je na koncu kabla SMA konektor za priklop na mrežno kartico ali na router. Če bi to bila F_T_P (klik) verzija(ne vem ali sem prav povedal), ki se vtakne na routerju v WAN port (enako, kot je to ko imaš net od operaterja) - po moje sploh ne bi imel teh težav, ki jih imam sedaj in ki sem jih dovolj izčrpno opisal.
Moram prvo vse te zgodbe (kar si poslal) prebrati do konca... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 319 Aktiv.: 2.22 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2016 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Najprej poizkusi sprejemati preko routerja tako, da se s pc jem ali notesnikom na router povežeš z UTP kablom. Če ti tako uspe sprejemati normalne hitrosti potem lahko na ta routerček priklopiš še drugi router po utp ju in ga daš v bridge. Nisem pa dobro razumel, ali imaš kakšno boljšo anteno kot je priložena za ta tvoj TL-WA5210G s katero si izboljšaš signal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2016 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš na routerju enak konektor (SMA) kot je na koncu kabla od tvoje Yagi antene, odstrani routerjevo anteno in namesto nje priklopi Yagi. Na ta način lahko dosežeš precej podobne rezultate kot npr z TL-WA5210G, mogoče celo boljše ker ima slednji samo 12db vgrajeno anteno.
Če si s sosedom dogovorjen za deljenje internetne povezave in če je sprejem direktno iz njegovega routerja preslaboten, investiraj v stabilen in zelo zanesljiv brezžični most in naredi točno tako, kot je opisano v povezavi, ki sem jo dal. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2016 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
| ecobra je napisal/a: |
| Najprej poizkusi sprejemati preko routerja tako, da se s pc jem ali notesnikom na router povežeš z UTP kablom. Če ti tako uspe sprejemati normalne hitrosti potem lahko na ta routerček priklopiš še drugi router po utp ju in ga daš v bridge. Nisem pa dobro razumel, ali imaš kakšno boljšo anteno kot je priložena za ta tvoj TL-WA5210G s katero si izboljšaš signal. |
Da te popravim. TL-WA5210G je predlagal v.j. - jaz je nimam. Imam anteno Yagi, tisto ta daljšo (cev). In ko občasno izmerim hitrost pokaže različne hitrosti >Download od 3 Mbps do 10 Mbps, ping 20-30 ms, dočim Upload je pa zelo nizka, večinoma 0.20- 0.30 Mbps, redkokdaj več. Ponavadi je hitrost še kar stabilna, včasih tudi manj; odvisno ali je podnevi ali zvečer (tedaj je nižja), pa od vremena, vlage v zraku,...kaj naj rečem - pač radijski signal se giblje po svojih zakonitostih.
v.j.
| Citiram: |
| "Če imaš na routerju enak konektor (SMA) kot je na koncu kabla od tvoje Yagi antene, odstrani routerjevo anteno in namesto nje priklopi Yagi. Na ta način lahko dosežeš precej podobne rezultate kot npr z TL-WA5210G, mogoče celo boljše ker ima slednji samo 12db vgrajeno anteno." |
Ja, tako imam to spojeno, moški in ženski konektor gresta skupaj.
Nazadnje urejal/a ran Čet Mar 03, 2016 6:38 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2016 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti dela tako slabo, montiraj še pri sosedu AP z usmerjeno anteno in naj bo montiran zunaj. Naredi brezžični most "point to point" in zadeva bo stabilna, hitrost taka kot je treba. Da ti slabo dela, je lahko kriv tudi router pri sosedu, saj je lahko premalo zmogljiv, oziroma je povezava prešibka, če tam ni usmerjene antene.
Če TL-WA5210G ne boš dobil več, lahko uporabiš novejši in boljši model, lahko izbereš tudi drugo znamko, pomemben je le princip. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni