|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jan 13, 2007 8:17 am Naslov sporočila: Prosta izbira ponudnika elektrike |
|
|
A ni od 1.1.2007 tudi gospodinjstvom dovoljeno, da prosto izberejo ponudnika električne enrgije?
A so pri nas že kakšni ponudniki?
Lp,
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Jan 17, 2007 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat žal ne poznam nobenega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Čet Jan 18, 2007 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Stvar je malo bolj "komplicirana". Tudi če mi pride na vrata kakšen ponudnik ponujati, da lahko pri njem kupim el. energijo, se bom vprašal po čigavem omrežju mi jo bo dobavljal (svojega sigurno nima), če pa koristi obstoječega, pa ne vidim smisla zamenjave ponudnika. (Enako se dogaja pri podudnikih interneta, saj v večini primerov koristijo omrežje Telekoma.)
Kaj sezgodi v primeru okvare na omrežju? Kdo je tisti, ki bo stvar popravil in kdaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Jan 18, 2007 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zdi tole kar malo smešno vse skupaj. Trenutno lahko izbiramo le enega ponudnika, torej izbire ni veliko, pa vseeno, nobeden ne more reči da nimamo izbire
Bo pri teh ponudnikih tudi vezava za 1 ali 2 leti "naročnine"  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.19
|
Objavljeno: Čet Jan 18, 2007 10:24 am Naslov sporočila: |
|
|
zoran je napisal/a: |
Stvar je malo bolj "komplicirana". Tudi če mi pride na vrata kakšen ponudnik ponujati, da lahko pri njem kupim el. energijo, se bom vprašal po čigavem omrežju mi jo bo dobavljal (svojega sigurno nima) |
To tvoj strah je popolnoma odveč, ker je stvar že zdavnaj urejena na višjih napetostnih nivojih (kako je bil ELES razbit v kopico firm je znana zgodba) in bo najbrž zelo podobno tudi v distribuciji.
Lastnik omrežja "žic" bo pač neodvisna firma, ki se bo ukvarjala samo z vzdrževanjem omrežja ne pa s prodajo električne energije.
Te neodvisne "žice" so sedaj na voljo trgovcem, da ti dobavijo električno energijo. V ceni energije pa bo poleg cene energije same tudi postavka za uporabnino "žic", ki se pač posredno izplača vzdrževalcu "žic". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozko Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 11:29 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.32
|
Objavljeno: Čet Jan 18, 2007 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno imamo na voljo 5 distribucij električne energije(elektro Ljubljana, elektro primorska, elektro gorenjska....).
Distribucija pomeni nakup energije in nato prodaja le te končnim uporabnikom.
Ta ponudba pride v poštev predvsem pri večjih podjetjih, ki imajo poslovalnice
po vsej Sloveniji.
Npr. Merkator ima dosti poslovalnic in namesto, da bo imel naročniško razmerje sklenjeno z distribucijami kjer se nahaja prodajalna, bo lahko pogodbo sklenil
samo z enim ponudnikom in tako zmanjšal nepotrebne zaplete z papirji ob enem
pa izbral najboljšo ponudbo na trgu.
Problem tukaj je še to, da je pet distribucij relativno malo in, da so vse med seboj povezana ''sodelujejo med seboj'' tako, da je možen skupni dogovor o ceni energije.
Distribucije zatrjujejo, da se bojo pri tem cene energije (za navadna gospodinjstva) zvišale, moje mnenje pri tem pa je, da nekaj konkurence ne škodi... in , da se bojo prej ali slej cene začele zniževat...
Saj je možnost odprt tudi za druge distribucije izven Slovenije..  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.19
|
Objavljeno: Čet Jan 18, 2007 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej, da malce dopolnim jozkota, s 1.7.2004 so dobili vsi odjemalci, razen gospodinjstev, t.i. status upravičenih odjemalcev. Status upravičen odjemalec pomeni imeti pravico svobode pri odločanju o dobavitelju električne energije.
To pa še zdaleč ni bil končni korak v smislu liberalizacije trga z električno energijo.
Pravni red EU namreč zahteva od vsake njene članice, da je sistemski operater omrežja "žičkar" LOČEN od tržnih dejavnosti. Prav to nam daje osnovo za prosti nakup pri poljubnem ponudniku.
Kolikor je meni poznano moramo v SLO to ločitev izvesti do 1.7.2007.
Obstoječe distribucije (Elektro: Ljubljana, Maribor, Celje, Primorska in Gorenjska) je vlada, na koncu prejšnjega leta, določila za upravljalce distribucijskega omrežja, torej se v bodoče ne bodo več mogle ukvarjati s trženjem razen, če ustanovijo kakšne "sestrske" firme, ki pa med seboj ne bodo smele biti povezane organizacijsko ali računovodsko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.71 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Čet Jan 18, 2007 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj lahko prosto izbereš ponudnika, npr. če boš hotel zeleno elektriko, jo boš tudi dobil, in za to tudi primerno več plačal
jozko je napisal/a: |
Distribucije zatrjujejo, da se bojo pri tem cene energije (za navadna gospodinjstva) zvišale, moje mnenje pri tem pa je, da nekaj konkurence ne škodi... in , da se bojo prej ali slej cene začele zniževat... |
Cene elektrike so danes že tako ali tako prenizke, zato ne pričakuj znižanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sundancer Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
*** ČEZ 3 LETA... ***
Obujam temo z vprasanjem katerega ponudnika elektricne energije imate in zakaj?
Razmisljam, da bi povzel zadnjih 12 poloznic za elektricno energijo in malo primerjal koliko bi me to stalo pri drugih ponudnikih in me zanima kaksne imate kaj izkusnje s tem.
lp, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.37 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
sundancer je napisal/a: |
Obujam temo z vprasanjem katerega ponudnika elektricne energije imate in zakaj?
Razmisljam, da bi povzel zadnjih 12 poloznic za elektricno energijo in malo primerjal koliko bi me to stalo pri drugih ponudnikih in me zanima kaksne imate kaj izkusnje s tem.
lp, Marko |
pozitivne!
Sem preko pocenielektrika.si izračunal, da bi imel kar nekaj cenejšo elektriko (konec lanskega leta). Imel sem 150 do 160eur, nato sem že mislil prestopiti in sem se slučajno pogovoril še z elektrom LJ in sem se zmenil za še boljšo 3 letno pogodbo! Torej vezava!
sedaj plačujem 110 do 120eur/mesec! _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez pripomb, odkar je novi ponudnik prebolel otroške bolezni.
Klik! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj se je vmes vrinil tudi Petrol, pa mi od njih zelo čudno zveni, ko se hvalijo z neko poceni tarifo. Pa je res temu tako? Sploh pa ne vem kako bi lahko bila cenejša tarifa, ali imajo potem nafto in plin zastonj?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kaj je to čudnega, če je še Petrol zraven? Petrol je distributer energentov. Tako kot Istrabenz, ki je eden od ustanoviteljev Gen-i.
Poceni elektrike iz nukleark je sedaj, ko je švabe vsaj začasno srečala pamet, spet nekaj na voljo.
In ob poplavi raznih eko oh in sploh varčnih must have težkih požeruhov elektrike v gospodinjstvih, nič narobe, če gre cena elektrike dol. In cena gre lahko dol, samo, če se bodo distributerji žrli med seboj in borili za stranke.
Dokler ni prišel Gen-i je bila stalna lajna kartela, kakšno strašno izgubo imajo z malimi odjemalci in bo treba ceno elektrike njim še naviti. Sedaj pa je ta lajna nekako potihnila.
Škoda le, ker še za druge branže (dimnikarji, smetarji, voda-dilerji ipd) ni tega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Škoda le, ker še za druge branže (dimnikarji, smetarji, voda-dilerji ipd) ni tega. |
Jah škoda ampak vsi potrebujejo čas da pridejo k pameti.
No ja ampak vak svojo malho hvali in se tudi pri Petrolu hvalijo: http://www.petrol.si/index.php?sv_path=122,10593,10599
Kakšno je pa dejansko stanje?
Res ja da nam verjetno ne pride kaj dosti v poštev saj v večji količini uporabljamo samo elektriko. Bencin, nafto in plin pa bolj v količinah za v prevozna sredstva. Iz tega stališča mi verjetno nebi imel 15% popusta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Sep 19, 2010 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri kartelih je tako, da vsi dokaj hitro ugotovijo, da lahko dobijo več, če se lepo dogovorijo in pustijo vse lepo h koritu. Samo vprašanje časa je, kdaj bo pristopil tudi geni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni