www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TRDI DISK
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzemi Seagate, ker so najmanj slabi od vsega, kar je na voljo. Najbolj zanic so WD. Maxtor je itak le se enota od firme Seagate.
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Kaj pa znamka?

Priporočam tudi znamko Hitachi. Doma imam 2 diska te znamke. V osebnem računalniku je star 4 leta, v serverju pa leto dni. Vse deluje kot mora Wink .

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hitachi je kupil IBMov oddelek za proizvodnjo diskov ravno ~4 leta nazaj. IBMovi diski niso ravno znani po silni kvaliteti.

Stari Hitachiji so bili tudi odlicni (zelo hitri strezniski diski, mislim da prvi z 12 ali 15 krpm). Pozabil sem omeniti se Fujitsuje, s katerimi imam dobre izkusnje, a ne vem ce jih sploh se prodajajo v taki velikosti kot ostale.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa sem mislil vedno kako velik disk imam. Pa še toliko "salate" je gori!

dvajsetka.jpg
 Opis:
Moj gromozanski disk!
 Velikost datoteke:  9.73 KB
 Pogledana:  3252 krat

dvajsetka.jpg

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 20, 2007 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, imel sem IBM disk 40GB ki je neslavno umrl. Ko se mi je prvič zgodilo po dobrem letu delovanja, da se računalnik čudno obnaša, sem kupil 80GB Maxtor in ga dal v računalnik, da sem rešil podatke. Potem je nekaj časa delalo na oba, potem pa je 40GB odpovedal, čeprav je bil slave disk. Ta 80GB Maxtor deluje še danes, čeprav je bil računalnik zelo veliko prižgan, na njemu pa so delovali p2p programi, za katere vemo, da diske kar dobro obremenjujejo, saj mora disk ves čas pisat in brat ... glave morajo kar dosti migat sem in tja.
V sedanjem mojem delavnim računalniku imam spet Maxtor ki je sata disk, pa je računalnik večinoma prižgan brez ugašanja, kmalu bo 3 leta (uff, bo treba mislit na novo mašino).
Sedaj ko je Seagate kupil Maxtor je možno, da so Maxtor diski drugorazredni diski Seagate ali po domače kar odpadek.
Za WD imam informacije, da res najbolj odpovedujejo, v primerjavi z Maxtorjem nekajkrat bolj.
Konec koncev je pa tako: vsak disk lahko odpove, tudi kar naenkrat brez vzroka ... zato je vsak resen uporabnik sam dolžan skrbeti za arhiviranje podatkov in je sam kriv, če je podatke izgubil. Ker ima večina diskov 3 letno garancijo, potem v primeru odpovedi dobimo vsaj nov disk, kar je v redu, da vsaj ta strošek odpade.
Kako je z uveljavljanjem 5 letne garancije pri Seagate, saj povsod vidim napis, da je 3 letna garancija in 5 letna direktno pri proizvajalcu, to pa zna biti kar en strošek in je vprašanje kako se to prakticira?

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 20, 2007 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz že 4 leta uporabljam Maxtor SATA 6Y120M0 (120Gb) in sicer dva v RAID polju. PC je prižgan 24/7 (tudi ko ni elektrike je rezerve v UPS za kake 4 ure, toliko pa je ni zmanjkalo še nikoli) Zelo dobre izkušnje z njim za razliko od nekaterih IBM-ov, ki so že v enem letu izdahnili.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 20, 2007 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber, niso drugorazredni v smislu WDjevih; v bistvu ne bi smeli biti slabi, ker je Maxtor kupil Quantum, ta je pa njega dni delal zelo dobre diske (takrat ko je Maxtor res bil bolj srot kot kaj drugega). Od takrat je tehnologija napredovala in pri tem je ocitno najboljsi Seagate, Maxtor (in se precej fdrugih firm, med njimi tudi Samsung) pa baje sploh niso slabi ... pac politika maticnega podjetja, ki je za vsak trzni segment obdrzalo eno znamko.
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 20, 2007 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem sedaj kupil 160 GB ATA disk znamke ExcelStor. A se to splača. Zanj sem dal 70,11€. A se to splača?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 22, 2007 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za znamko diska je precej vseeno.
Po mojem diskov in občutljivih komponent ni priporočljivo kupovati v trgovinah a la Hofer. Prodajalci in skladiščniki z opremo ravnajo kot z metlami, lopatami in podobnim prodajnim programom.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 22, 2007 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, zgleda je res tako, da je skoraj vseeno katera znamka diska je, če je vsaj malo priznana. Odpove lahko tudi disk najbolj priznane znamke, zato še enkrat ponavljam, da je obvezno (za miren spanec) delati backup.
Kar se tiče Hoferja in podobnih ... no ja, mogoče res ravnajo grdo s temi stvarmi, ampak če pomisliš, da so stvari res dobro zapakirane, potem ni bojazni. Pred nekaj meseci sem kupil disk v zunanjem ohišju 320GB pa je bil res lepo zapakiran v močno kartonasto škatlo, noter res dobri penasti vložki (ne stiropor) ki ublažijo zelo hude udarce, pa disk še vedno ostane na svojem mestu, embalaža - zaščita pa je še vedno v funkciji, izdelek pa ne dobi zračnosti v tisti zaščiti.
Danes sem prevzel 320GB disk Maxtor na katerem piše, da poleg nalepk in vijakov, garancijo prekine tudi udarec večji od 350Gs. Tak udarec se lahko hitro doseže če disk ni v embalaži, če pa je embalaža v redu, potem pa se mi zdi, da bi stvar morala pasti s precejšnje višine in če je na zunaj embalaža v redu, potem verjetno ni bil deležen hudega udarca.

Prijatelj me je opozoril, da je pri tako velikih diskih verjetno še najbolj kritično to, da se precej grejejo. Je to res tako kritično in bi bilo priporočljivo hladiti z ventilatorjem? mimogrede, nisem pristaš ventilatorjev, zato bi na zgornjo stran diska nalepil konkretno hladilno rebro. Površina je skoraj popolnoma ravna, tako da hladilno rebro z ravno zadnjo stranjo lepo nalega na disk. Hlajenje bi bilo pasivno, ne zelo intenzivno, še vedno pa bi bilo bolje kot nič. Po mojem mnenju ventilatorji na disk zapacajo prah, ki pa potem spet zmanjša hlajenje.

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 22, 2007 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se grejejo - zelo (ne mores ga drzati z roko neprekinjeno, ce nisi ravno livar Wink ). Ce imas prostor za pasivni hladilnik in ima tvoje ohisje dober pretok zraka, bo to vsekakor boljse kot nic. Tak "nic" imam jaz ... prazen prostor med diski, sicer zelo solidno ohisje, ki tudi deluje kot hladilno rebro na obeh straneh, ventilator, ki piha priblizno v tisto smer in priporocilo nad oblake, da nic ne crkne Laughing
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 22, 2007 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da se vrnemo nazaj na ohišja za diske ali pa kar primerjamo oboje: tudi v USB ohišjih so diski kar precej zaprti in odvisni le od tistega mini ventilatorčka ...
Verjetno je potem res bolje dodati kakšno hlajenje na disk, mogoče kar originalne ventilatorje za disk + pasivno hlajenje (pasivno bi lahko bilo tudi manjša rebra z ventilatorjem). Ventilatorje bi priključil na nižjo napetost, tako da ustvarjajo manj hrupa in prenašajo manj prahu sem ter tja, saj je dovolj, če le malo pomagajo krožiti zrak, ni ravno potrebno delati viharjev.

trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 22, 2007 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja če primerjaš ceno ohišij, ki imajo zraven ventilator in ohišja, ki jih nimajo se skoraj ne razlikujejo. Če že, potem bi priporočal ohišje z ventilatorjem. Sam imam zunanji disk z ohišjem, ki ventilatorja nima. Katastrofa... Sad . Na začetku sem ga hotel uporabiti pr serverju a sem pozneje kar hitro kupil novega. Drugače pa tega imam priključ[slovenščina je zame španska vas] max 3 ure dnevno, saj ga sedaj uporabljam izključno za prenašanje raznih datotek.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni