www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PC se mi noče vžgati-rabim pomoč!!
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Jan 2007 17:55
Aktiv.: 0.65
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusil sem tudi tole!! Ko pritisnem stikalo pade napetost na 0V, kar je normalno, a neda? Ko pa stikalo ni sklenjeno, pa je napetost 3,3 V!

Stikalo torej normalno vklaplja, vendar napajalnik ne zažene!!!

HM....kako bi lahko še poskusil?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.33

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najhitreje boš našel napako tako, da kolega z podobnim računalnikom prosiš za pomoč. Iz matične iztakni dvd rom, hard disk, vse PCI kartice in grafično, če imaš integrirano. Poskusi, če zdaj dela... Če ne začni z menjavo komponent z kolegovim računalnikom. Najprej grafično, rame, procesor. Če še vedno ne bo delalo, potem je matična za nič. Seveda lahko tudi odmontirane komponente preizkusiš v kolegovem PCju.
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, in s skurjeno komponento mimogrede skuriš še njegov PC ...

Bravo ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi to sem že poskusil, iztakniti vse komponente, vendar ne deluje. Verjetno bom poskusil takole ja, zamenjati tudi grafično, rame in procesor.
Ampak....če bi bil kriv procesor ali matična, ali rami?

Potem bi vseeno delovalo nekaj, ali ne?? Vsaj piskati bi moralo, koliko jaz vem...
Nazaj na vrh
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

JAAA jjakob, zato se bojim tega početja tudi....

NAPAJALNIK SEM PREIZKUSIL V BRATOVEM RAČUNALNIKU, DRUGO PA NE!
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damek je napisal/a:
Potem bi vseeno delovalo nekaj, ali ne?? Vsaj piskati bi moralo, koliko jaz vem...

Piskanje je izvedeno v SW (POST). Ce ne deluje procesor (ki lahko ne deluje tudi zaradi motherboarda) tudi ne bo nic piskalo. Zadnjic sem imel en tak primer pri enem racunalu s procesorjem v Slot1 varianti, kjer je bil slab kontakt procesorja (prva tezava) in PCI mrezna kartica, ki je zamrznila boot, v drugem racunalniku pa deluje povsem normalno (druga tezava).

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, hvala za obrazložitev.

Ampak, kaj naj zdaj naredim naprej??

Kaj mi svetujete?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zamenjaj motherboard za preverjeno delujocega. Ce se spet ne zbudi, je kriv procesor in torej zamenjaj procesor z delujocim.
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me kaj si počel pred napako.
Če je računalnik prej deloval sedaj pa noče imaš lahko slab stik na procesorju, ali spominu ali grafični kartici. Samo običajno pri težavah z temi deli matična plošča piska.

Kot so povedali iztakni vse kar je možno. Pusti le osnovne stvari. Ram, procesor z hladilnikom in grafično. Pri diskih izpuli vse kable!.
Če ne gre izpuli še ram in grafično kartico.

Če bi matična piskala potem je verjetno narobe z enim izmed teh delov. Če ne ti ostane še procesor ali pa matična plošča. Pri AMD-jevih procesorjih starejše znamke (XP, Athlon) lahko mimogrede poškoduješ procesor, lahko je dovolj že da se PC prekucne. Ni nujno, da se poškoduje, lahko se premakne hladilnik in se ob vklopu vključi zaščita proti pregrevanju. Si napisal premalo detajlov za kaj več.

Meni se je že zgodilo, da sem pri montaži plošče v ohišje privil distančnik na napačno mesto in je naredil stik. Pa sem bil 110% da sem naredil prav. Na srečo je zadeva preživela.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 1:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damek je napisal/a:
Poskusil sem tudi tole!! Ko pritisnem stikalo pade napetost na 0V, kar je normalno, a neda? Ko pa stikalo ni sklenjeno, pa je napetost 3,3 V!

Stikalo torej normalno vklaplja, vendar napajalnik ne zažene!!!

HM....kako bi lahko še poskusil?

Če napajalnik ne štarta, ko pade napetost na startnem pinu na 0V pomeni, da na izhodu čuti neko breme, ki ga nebi smel (najbrž kratek stik). Vprašanje je, katera izmed komponent na MB to povzroča. Razen tokovnih zaščit ima napajalnik še kakšen dodaten "sense", da začne normalno delovati. Ne verjamem, da je kriv procesor, saj bi se kljub slabemu delovanju procesorja (nedelovanju) moral zagnati vsaj ventilator samega napajalnika. A po pritisku na tipko ostane napetost na startnem pinu na 0V ali se spet takoj vrne na 3,3V? Če se spet takoj dvigne, bi pa moral že kaj več vedeti o MB, da bi raziskovali dalje. Tukaj se moje znanje iz prakse konča... od sedaj naprej bi prišla prav samo sistematika (v stilu tistega Audija Smile )
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek iz plošče poberi vse kartice, izklopi diske, CD, floppy,... in prižgi računalnik? Ali se ventilatorji zavrtijo?

Izpuli iz plošče še spomin (pomnilnik). Ali je kaj drugače? Beepanje iz zvočnika?

Resetiraj nastavitve BIOSA z jumperjem, ki je za to namenjen. Kje je jumper piše v navodilih. Ali je kaj drugače?

Zamenjaj procesor z drugim (takim ki deluje z to ploščo). Ali je kaj drugače? Če je vse mrtvo, vrzi ploščo v smeti.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Zamenjaj procesor z drugim (takim ki deluje z to ploščo). Ali je kaj drugače? Če je vse mrtvo, vrzi ploščo v smeti.

Ne še !
Še kar nekaj se da narediti.

Najprej vzemi ploščo iz ohišja, daj jo na kako spušvo, da je ne poškoduješ. Priklopi napajalnik in prižgi. Le toliko, da vidiš, če deluke ventilator v napajalniku oziroma na procesorju.

Če deluje je napaka v kakem kratkem stiku ob montaži v ohišje.

Če ne deluje obstaja možnost, da je v kratkem stiku kakšen od kondenzatorjev. Najprej vizuelno preglej vse kondenzatorje. Ne samo ali so napihnjeni tudi to preglej, če je kateri od njih nagnjen. Lahko, da se je namreč zgodilo da je kdo bil malo premočan in je iz kondenzatorja deloma izpulil nožico, pri tem pa je nastal kratki stik.

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, naredil sem naslednje!!

Sivo žico sem povezal na ohišje računalnika, tako da je procesor zaštartal. Ampak na ekranu se ni pojavilo nič! Nato je še zasmrdelo in šel je tudi disk.

Tako sem menjal sedaj matično ploščo ter disk!!

Podatki so šli.... Sad
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa lepo ti je vsaj "deset" ljudi tukaj napisalo (vključno z mano) da izklopi vso periferijo Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2007 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da ti nihče ni napisal da priklopiš to žico na ohišje (ozemljitev!!!), ampak na maso (GND), tako da si za to sam kriv.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni