www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zakaj imajo spominske kartice omejeno število ciklov branj?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NejcKo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 10:40
Aktiv.: 0.27
Kraj: 2km od GEOSS-a

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 11:04 am    Naslov sporočila:  Zakaj imajo spominske kartice omejeno število ciklov branj? Odgovori s citatom

Delam aplikacijo, ki uporablja SD spominsko kartico in sem v datasheetu zasledil da imajo le-te omejeno število ciklov branj. To, da je omejeno število ciklov pisanja mi je še nekako jasno, prosil bi pa, če mi zna kdo razložiti, zakaj so omejeni tudi cikli branja? Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

????????????????
To mi je pa zelo čudno. Ali si prepričan, da si pravilno razumel podatke? Po možnosti daj povezavo do datasheet-a.
Možno, da si videl podatek o zanesljivosti, ki pove, kako pogosto se pojavljajo napake in je v stilu "1 error in 10^20 bits read".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja res, za omejeno število pisanja je jasno da je nekje meja, za branje pa bi v bistvu moralo biti neomejeno. Shocked
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Za omejene ciklje branja prvič slišim. Se pravi da ko bom recimo kartico iz fotoaparata tisočič prebral se bo tako rekoč zaklenila in nebo več uporabna Confused ?

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto zgoraj napisano ni mišljeno da se kartica po določenih (oz. bolj pravilno, nedoločenih) ciklih pisanja zaklene, ampak da se "izrabi". Začnejo se pojavljati napake pri shranjevanju in branju iz nje. Tako kot recimo CD/DVD-RW medij, ki je mislim da (teoretično) 1000x prepisljiv.
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Domenius je napisal/a:
Tisto zgoraj napisano ni mišljeno da se kartica po določenih (oz. bolj pravilno, nedoločenih) ciklih pisanja zaklene, ampak da se "izrabi". Začnejo se pojavljati napake pri shranjevanju in branju iz nje. Tako kot recimo CD/DVD-RW medij, ki je mislim da (teoretično) 1000x prepisljiv.

Tako je že bolje Wink , hvala za pojasnilo!

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pisanja ze, ampak branja. To pa tudi meni ne gre v glavo Shocked
Verjetno gre za napako v navodilih SD kartice

NejcKo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 10:40
Aktiv.: 0.27
Kraj: 2km od GEOSS-a

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 28, 2007 8:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno sem napačno intrepetiral navodila, ali pa so me zmedle nekatere internetne strani na to vsebino. Hvala vseeno!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
kobilica
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Mar 2007 17:42
Aktiv.: 0.79
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 03, 2007 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A zato se je nasi kartici pri fotoaparatu,ki jo je oci uporabljal zelo pogosto,je nekega dne crknila,ampak prej ni bilo nic motenj.
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 03, 2007 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupiš SanDisk extreme 3 pa imaš 10 let garancije, ko crkne, dobiš novo, če pa bo zdržala 10 let, pa je itak opravila svoje ...
Me prav zanima, kako bi se taka kartica obnesla namesto HDD Rolling Eyes seveda s primernim adapterjem, o katerem smo že debatirali.

Debata o tem, da ti kartica crkne med delom, ko je gor še cel kup pomembnih slik je pa skoraj brezvezna, saj se ti lahko z enako ali še večjo možnostjo zgodi, da ti ukradejo aparat s kartico vred ... tako da, adijo slike tudi v tem primeru Cool

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 04, 2007 2:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Me prav zanima, kako bi se taka kartica obnesla namesto HDD Rolling Eyes seveda s primernim adapterjem, o katerem smo že debatirali.

Omejitve, ki pac veljajo za flash nasplosno, veljajo seveda tudi za flash kartice, ki delujejo kot disk (CF je najlazje "prepricati" v tako delovanje, ker je potreben samo fizicni adapter pinov, nic pametne elektronike). Disk dejansko pod bolj omejenim OS (npr. Windows XP) veckrat na isto mesto zapise podatek, ki mu ga ne bi bilo treba, v relativno kratkem casu ... dovolj takih zapisov, pa gre kartica po gobe. 10000 zveni veliko, dokler skljocas fotografije (recimio po 100+ na kartico, torej vsaj milijon vseh slik skupaj), ni pa veliko ko en bebav program na isto mesto nekajkrat zapise podatek, ki bi lahko bil vecino casa shranjen v RAMu in se bi zapisal na "disk" sele v koncni verziji.

Zakaj mislis da je t.i. "buffer cache" (njega dni "Smartdrv" v DOSu/Windowsih) tako pospesil operacije na disku ?

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 04, 2007 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
CF je najlazje "prepricati" v tako delovanje, ker je potreben samo fizicni adapter pinov, nic pametne elektronike.

Kje so kakšna navodila za to. Kajti večkrat želim postaviti kakšen silent računalnik na linux-u.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 04, 2007 5:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem povsem preprican kaksna navodila zelis - vmesnik je samo fizicno drugacen od tistega pri ATA diskih, zato je adapter relativno preprost (in poceni) ... par konektorjev in regulator napajanja. Na eBayu jih prodajajo po dolar in pol, zato menim, da se ga ne splaca delati doma. Postnina je se najdrazji del Very Happy

O tovrstnih adapterjih je sicer nekoc (priblizno dve leti nazaj, se mi zdi) pisal Marko Koblar (?) v Mojem Mikru.

Ce bos dejansko postavil Linux na CF, dobro premisli o tem kako bos zagotovil dovolj dolgo zivljensko dobo medija (moj predlog je ramdisk vsaj za /tmp).

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 04, 2007 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Nisem povsem preprican kaksna navodila zelis

Kako recimo izdelati tak pretvornik. Res da na ebay-u ni drago... Ampak sem pri poštnini ne obnese.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 04, 2007 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klik za specifikacije.

Kljub enostavnosti mislim, da kompliciranje z lastno izdelavo ni upraviceno, ker bo ze samo materiala prislo vec kot za starega preserna, kar je drazje kot pride adapter s postnino vred (slabih 5 dolarjev skupaj).

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni