|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2003 6:19 pm Naslov sporočila: Win98SE in disk Maxtor 80GB |
|
|
Imam naslednjo težavo: disk 80GB in win98se menda ne gredo skupaj. Prej sem imel IBM disk 40GB, dokupil sem disk 80GB in nanj postavil sistem. Najprej normalen fdisk in ena particija in normalen format z zagonsko disketo. Že takoj se mi je čudno zdelo, ker je zaznalo samo 12 in še nekaj GB diska, šele po formatu je bil viden ves disk. Inštaliram Windowse in ugotovim da zadeva ni stabilna. Ponovno postavim sistem na disk formatiran z MaxBlast (narejeno v 15 sekundah) in postavim sistem. Zdelo se mi je da je bolje, vendar še ni dobro. Spet obdelam disk z MaxBlast na dve particiji po 40GB in na primarno postavim sistem. Zdi se mi da je bistveno bolje, sistem se v glavnem ne sesuva več, opazil pa sem , oziroma se mi zdi, da je vse skupaj počasneje kot prej na IBM disku 40GB. Naj omenim da sta oba diska 7200rpm, Maxtor 2M ram za IBM ne vem, je star skoraj dve leti, vendar sem takrat želel hiter disk ko sem kupoval in to sem menda dobil (sestavil ga je prijatelj, ki dela v firmi z računalniki) Nimam več idej, kaj bi bilo, oziroma kako naj naredim, da bi se disk 80GB in Win98se ujela. Nameravam poskusiti spet postaviti sistem na IBM disk 40GB, da vidim če bo razlika. Oba diska sta na istem kablu in cd rom pogona (pekač in dvd) na drugem kablu.
Če ima kdo kakšen predlog da me reši iz težav bi prosil zanj. Če manjka še kakšna informacija jo lahko napišem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2003 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reber,
OS ter velikost diska običajno nimata dosti skupnega. Sam imam v domači mašini dva diska 80 ter 40G večjega razkosanega na 4 manjšega na 3 particije. V mašini imam tudi disk selector "made in heme" - iz elektorja opisan tudi tukaj na forumu. Na enem disku imam WIN98 na drugem pa Linux. OS izbiram z omenjenim preklopnikom - če prav ima Linux "lilo" ki omogoča sofwerski izbor OS sem se v morem primeru zaradi fizično dveh diskov odločil za preklopnik. Tema je malo zašla... da preidem v prvotno.
Vzrok za tvojo težavo je lahko sledeči: osnovna plošča ne podpira takega diska; druga najbolj vrjetna varianta je Fdisk le ta do verzije W98 se ne podpira diskov večjih od 63G. Na MS strani najdeš "upgrade" ... preberi še TALE post mogoče izluščiš kaj uporabnega.
lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2003 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako naj preverim, če osnovna podpira disk ? v biosu ? kje?
Sistem sicer dela na videz normalno, mogoče celo dela normalno, vendar se mi zdi da ne. Torej to, da se mi zdi, ni nobeno merilo ker se lahko krepko motim.
Kaj pa če postavim sistem na 40GB disk, ki bo master, in 80GB disk razkosan na dve particiji postavim kot slave, ali bo kaj boljše kar se tiče OS win98se ? Glede matične pa najbrž nima veze, če slučajno ne podpira.
Zakaj sem sploh dokupil disk ? zaradi backupa podatkov, da so pomembnejši podatki na obeh diskih, da mi ni potrebno delati backup na cd tako pogosto. in zaradi količine podatkov (filmi, mp3, ...) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2003 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti setup disk spozna takšen kot je resnici potem je kar se hardwera tiče vse ok. Vprašanje pa je kako je disk formatiran - glede na to, da si particije vrjetno delal z "Fdiskom" kateri pa ni podpiral tako velikega diska ? Kako imaš diska priključena - vsakega na svojem kablu ali oba na enem ? Kam imaš dan CD ? Imaš jumper-je na diskih MA /SL glede na to kje so priključeni pravilno nastavljene ?
lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2003 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že takoj na začetku opisal, na kakšne načine sem formatiral. na koncu samo z maxblastom, diska sta na istem kablu. Bom pogledal v bios kaj mi kaže, diska pa sta v biosu nastavljena na AUTO
Evo BIOS:
standard CMOS features
IDE HDD auto detection
Maxtor 6Y080L0
IDE Primary master auto
Access mode auto
Capacity 81GB
Cylinder 39236
Head 16
Precomp 0
Landing zone 39235
Sector 255
Pa še nekaj je: ali je zelo narobe, če sem odklopil slave disk samo napajanje, podatkovni kabel pa sem pustil gor in tako formatiral in inštaliral windows ? Slave disk sem moral odklopiti, ker je bil na njemu sistem in so ga windowsi ob setupu zaznali in javili napako, tako da se je inštalacija prekinila. Brez slave diska je inštalacija potekala brez javljanja napak ali karkoli sumljivega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2003 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Občasno mi v windowsih javlja tole napako na modrem ekranu:
Na voljo ni prostih strani za sklad. Povečajte vrednost >>MinSPs<< v SYSTEM.INI če želite preprečiti napake v skladu. Trenutno število strani dodeljenih skladu je 5.
Kaj je to za ena zadeva ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2003 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Change the Number of Spare Stack Pages (Windows 95/98/Me)
Category: Home > Tips and Tricks > Configuration Files > SYSTEM.INI
Download: WinGuides Tweak Manager
Windows sets aside a number of extra memory pages (spare stack pages) to be used temporarily to prevent a system "crash" due to a stack overflow condition. Sometimes all the spare pages can be used, and an error message is shown, this tweak allows you to increase the number available.
If you receive the following error message, it means Windows has detected that it has run out of spare stack pages. Windows should continue to operate normally unless a device driver encounters a stack overflow condition when there are no free spare stack pages.
Error: There are no spare stack pages. It may be necessary to increase the setting named 'MinSPs' in System.ini to prevent possible stack faults. There are currently [xxx] SPs allocated.
To increase the number of available spare pages follow these instructions:
Open the file SYSTEM.INI located in your Windows directory (usually C:\WINDOWS\SYSTEM.INI) using a text editor (e.g. Notepad).
Add the following line to the [386Enh] section of the file and then restart your computer:
MinSPs=4
If the problem persists, increase the number of spare stack pages in increments of 4 (for example: 8, 12, 16). Each spare stack page requires 4 kilobytes of memory. |
Več pa najdeš v datoteki, ki je pripeta tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2003 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto vrstico sem dodal v system.ini , bom videl kaj bo.
Še ena stvar se dogaja:
Ko zaženem kakšen program, npr P-CAD, kazaa, ... se pokaže ob miškinem kazalcu peščena ura in traja 5, 10, včasih tudi dobrih 15 sekund, da se sploh kaj zgodi. Včasih (preden sem prestavil sistem) se je okno željenega programa odprlo takoj in v nekaj sekundah je program bil pripravljen za delo. Sedaj pa traja da se sploh odpre okno. Kaj pa bi to bilo ? Pri teh zadevah sem pa čisto brez idej in imam občutek da nimam čisto nič pojma (no, saj ga res nimam veliko, kar se računalništva tiče) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sob Dec 06, 2003 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
vzrok za počasno zaganjanje programov je bil antivirusni program, le tega sem ob ponovni namestitvi menjal. Torej, inštaliral sem komplet softwer enak kot prej razen antivirusa. prej sem imel pc cillin2000 sedaj pa e trust promo antivirus. Očitno je slednji zelo požrešen, čeprav se mi zdi da je bolj zanesljiv. Odstranil sem antivirus in sedaj je računalnik spet hiter. Sem pa zaenkrat dal nazaj pc cillin2000. Toliko zaenkrat. Kaj vse se živemu človeku zgodi... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Jun 03, 2004 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom kar v tej debati napisal, da ne odpiram nove. Kupil sem disk maxtor 120G. Jumperji so pravilno nastavljeni, zazna mi ga v biosu normalno (120G), vidim ga v upravljitelju naprav, samo ne vidim ga pa nikjer drugje (raziskovale, wincmd...). Imam win XP. Zanima me če moram vse skupaj formatirat ali obstaja kaka druga rešitev? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vizzzi Član

Pridružen-a: Tor 29 Apr 2003 14:37 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.19 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jun 04, 2004 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Nastavitve za disk imaš na:
My Computer > Desni gumb miške > Manage > Disk Managment
Tukaj ga formatiraš, razdeliš na particije,...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne tudi tam ga ni. Torej mi verjetno ostane še formatiranje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
ostane ti formatiranje?
težko ga boš sformatiral če ti ga ni dobilo v disk managment-u
mogoče če daš cd od win XP noter in greš kot bi ponovno naložil windows
tam pa ko te vpraša kam ga sparticiraš in nato še formatiraš windowsov pa ne naložiš znova |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vizzzi Član

Pridružen-a: Tor 29 Apr 2003 14:37 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.19 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Jun 07, 2004 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da greš v My Computer > Desni gumb miške > Manage > Disk Managment, nato pa v meniju klikneš na ikono Refresh in bi se ti moral prikazat. Potem ga lahko formatiraš.
Če pa to ne deluje, pa uporabi Partition Magic za formatiranje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni