|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rimci Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01 Prispevkov: 461 Aktiv.: 1.94 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 12:45 pm Naslov sporočila: TV Silva CKZ-9825 |
|
|
Pozdravljeni
Ker ne najdem načrta za omenjeni televizor bom kar opisal kakšna napaka se pojavlja in verjetno bo kdo vedel pomagat.
Ko televizor prižgem je slika snežna in brez barv ter v zgornji polovici ekrana je po horizontali čez cel ekran vidna črta. Ko se televizor segreje (cca 2min.) je slika lepa pojavijo se tudi barve, črta pa še vedno ostaja in ne izgine. Jest mislim da je nekaj narobe z vertikalo, vendar ne najdem napake. Naj povem da je kot verikalni izhodni ojačevalnik uporabljen TDA 1170.
Prosil bi za pomoč.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Jun 06, 2004 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektrolite okoli tega TDAja kar menjaj, poglej tudi zaradi bruma iz swičerja.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Tor Jun 08, 2004 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem zamenjal elekrolite okrog tega cipa pa tudi pregledal ce bi se bil kaksen v defektu pa nisem nic nasel. Se vedno je crta v zgornji polovici ekrana. A je mozno da je sam cip? Pa se to kako lahko izmerim sam brum v napajalniku ce seveda je?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Tor Jun 08, 2004 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na izhodu čipa imaš niskoomski upor -0,8 do 1,5 oma , verjetno je on spremenil vrednost , lahko pa je v težavah dioda v napajalnem delu čipa. sam integrirc je lahko tudi defekten , vendar prej sprobaj navedeno, saj je menjava integrirca , kaj zahtevno opravilo (dober spajkalnik).
Je pa to lahko precej zakomplicirana napaka . _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Sre Jun 09, 2004 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je pa to lahko precej zakomplicirana napaka
Si me pa potolazil
Bom se malo probal naprej poiskati napako. Cip se tudi narocil, pa ce ne bom nic nasel bom tudi njega zamenjal. A ima mogoce kdo nacrt od tega televizorja
Hvala
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2004 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
No sem naredil kot sta mi svetovala satelitko in iskra. Pregledal sem elemente okrog omenjenega cipa pa je napaka se vedno bila ista. Koncno sem dobil cip in tudi njega sem zamenjal in moram reci da crte v zgornji polovici ekrana ni vec. Je pa zdgoraj in spodaj na sliki priblizno 2cm roba in slike ne morem "razvlec".Prav tako je slika po horizontali nekoliko "razvlecena". Sicer nimam nacrta vendar na tiskanem vezju je oznacena napetost ki gre na vertikalni trafo 180V. Jaz pa izmerim samo 120V. Bi lahko bil to vzrok? Ali bi lahko bili krivi gladilni kondenzatorji ki so na tej napetosti? Sicer bi jih probal menjat pa nimam kondenzatorjev za take napetosti.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2004 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo težav je s tem , kaj je vertikalen in horizontalen odklon , Če nimaš prave napetosti iz napajalnika , bi res lahko to bila krivda za premajhno sliko po vertikali in preveliko po horizontali . Tista napetost 180 V je verjetno za napajanje video dela , poglej napetost ki gre na tranzistor (BU) ki je ob VN trafotu. Ta bi morala biti okrog 120- 150 V . Probaj malo regulirati napetost napajalnika samo previdno in opazuj spremembo geometrije slike -- morala bi se ti zožiti in povečati . Samo to se običajno dela s testnim signalom , drugače bo malo težje.
Veliko sreče  _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pon Jun 14, 2004 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
rimci je napisal/a: |
Sicer bi jih probal menjat pa nimam kondenzatorjev za take napetosti.
LP |
Jebi ga, probaj zatlačit kako poleno!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Tor Jun 15, 2004 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za predloge in namige iskra.
Satelitko, bom rajsi zatlacil dve poleni, da bo bolj drzalo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni