|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BostjanPerdan Član

Pridružen-a: Ned 06 Avg 2006 12:49 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.18 Kraj: Šenčur, EU
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2007 1:40 am Naslov sporočila: Združevanje particij |
|
|
Zdravo!
Zanima me, če se da združiti dve particiji diska, pri čemer imam na eni od teh naložen opearcijski sistem? Kako?
Zadeva je taka, da sem imel do nedavnega en sam disk razdeljen na dve particiji - ena je bila za programe, druga pa za podatke. Ker mi za programe zmanjkuje prostora, poleg tega pa sem računalnik nadgradil z dodatnim (precej večjim) diskom, bi rad particiji starega diska združil v eno in ga uporabljal izključno za programe.
V Computer managementu sem že poskušal, pa mi ni uspelo ... _________________ LP,
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2007 7:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Symantec - Partition Magic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2007 9:48 am Naslov sporočila: |
|
|
tonko je napisal/a: |
Točno tako. Ampak najprej. Arhiviraj podatke, kajti občasno mu ne rata  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanPerdan Član

|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2007 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
tonko je napisal/a: |
Točno tako. Ampak najprej. Arhiviraj podatke, kajti občasno mu ne rata  |
Ampak ... na C-ju imam jaz ves sistem?
Hvala za odgovore in opozorilo! _________________ LP,
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2007 11:44 am Naslov sporočila: Re: Združevanje particij |
|
|
BostjanPerdan je napisal/a: |
Ker mi za programe zmanjkuje prostora, poleg tega pa sem računalnik nadgradil z dodatnim (precej večjim) diskom, bi rad particiji starega diska združil v eno in ga uporabljal izključno za programe. |
Citiram: |
Ampak ... na C-ju imam jaz ves sistem? |
Izklopi mali disk iz računalnika.
Instaliraj sistem na Velikem disku - eden od korakov je dodeljevanje particij in odslej bo C: na velikem disku. Pa D:, E:,... tudi.
Ko vse naložiš, priklopiš mali disk in formatiraš "bivšo" C: particijo. Nato s Partition Magic-om združiš prticije na malem disku.
Predhodno Arhiviranje VSEH uporabnih podatkov (bolje več, kakor premalo - prečeši ves mali C: disk in mali D: disk) je OBVEZNO.
Velik disk bo odslej MASTER - prestavi "jumperje" in "flat" kabel. Mali bo pa SLAVE.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanPerdan Član

|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 12:00 am Naslov sporočila: |
|
|
A obstaja kaka bolj enostavna varianta? Inštalacija sistema mi ne diši ravno najbolj. Poleg tega mi čisto odgovarja, da imam programe na malem disku, na velikem pa ostalo "šaro" ... _________________ LP,
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej kloniraj drugo particijo na veliki disk. Potem pa pobriši drugo particjo na malem disku in razširi prvo.
To je najenostavnejši način.
Aja uporabljam Partition magic in Ghost .... že velikokrat naredil kaj takega če ni delovalo, sem bil kriv jaz  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 12:15 am Naslov sporočila: |
|
|
BostjanPerdan je napisal/a: |
A obstaja kaka bolj enostavna varianta? Inštalacija sistema mi ne diši ravno najbolj. Poleg tega mi čisto odgovarja, da imam programe na malem disku, na velikem pa ostalo "šaro" ... |
In KJE nameravaš imeti sistem?
Če ga boš obdržal na malem disku, je povsem vseeno, če disk Ostane razdeljen na dve particiji. Saj boš menda tudi velik disk razdelil na particije, kajne?
Če boš imel sistem na Novi C: particiji od velikega diska, pa pomeni, da se nameščanju sistema itak ne boš mogel izogniti.
Mali disk
C: Sistem , D: Programi
Veliki disk
E: , F: , G: ...
LP,
igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2007 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
... Če boš imel sistem na Novi C: particiji od velikega diska, pa pomeni, da se nameščanju sistema itak ne boš mogel izogniti. ... |
Tole ne drži čisto ... Kot je napisal @bungee, če naredi Ghost Image starega C diska ga lahko s tem imidžem brez problemov "skopira" na C novega diska in bo takoj deloval. Ghost bo celo vprašal, če naredi velikost C diska enako ali večjo, kot prej. Novi disk bo tako takoj pripravljen kot boot.
Boštjan, vstavi nov disk kot slave in s PM naredi vsaj dve particiji. Potem z Ghostom naredi image C particije (sistema) na drugo particijo velikega diska (verjetno bo to F, če bodo na vsakem disku od začetka 2 particiji).
Ko bo to narejeno zamenjaj jumperje, da bo novi disk master, stari pa slave. Nato z Ghostom iz diska D (prej je bil F) iz imidža povrneš sistem na novi C disk. Ko je to narejeno imaš stari sistem na E-ju in ga lahko pobrišeš, podatke backupiraš in brez skrbi združiš particiji E in F (obe na starem disku).
Kasneje na podoben način lahko združiš še particiji C in D tako, da imaš na vsakem disku samo po eno particijo.
Mogoče je slišat zapleteno, ampak je to najhitrejša izvedba tvoje želje ... max. 2 ure. Če boš na novo postavljal WINe, driverje in še kakšne povezave, certifikate, gesla, itd. bo gotovo trajalo 3x dlje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanPerdan Član

|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
O hudiča, sedaj sem pa čisto zmeden ...
Torej, še enkrat:
Do nedavenga sem imel v računalniku en sam disk razdeljen na dve partciji. Na C sem imel vse programe, na D pa datoteke.
Ker sem nedavno dokupil še en večji disk za datoteke, sistem pa mi javlja, da imam C poln, sem celotno vsebino D-ja skopiral na novi disk in particijo formatiral.
Sedaj bi rad obe particiji združil v eno, pri čemer bi rad na C ohranil sistem in vse programe. Kako to storim čim bolj enostavno? _________________ LP,
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi kak program za prepisovanje particij. GHost naprimer.
1.Dodaj nov disk
2.Preveri particije. C je stara C, D je nov disk, E je stari D.
3.Kopiraj iz primarnega diska ( C ) na disk D tako da na D narediš novo paricijo enake velikosti.
4.Kopiraj iz primarnega diska particijo s podatki ( stari D) na nov disk tako da narediš še eno enako veliko particijo. ( če podatkov na starm disku D ne potrebuješ to stopnjo preskočiš)
----------- V tem trenutku imaš vse potrebne podatke na novem in starem disku ----------
5.Kopiraj z novega diska staro particijo C na star disk tako, da jo razširiš čez celoten disk. S tem boš zbrisal podatke na starem disku!!
V tem trenutku je v primeru, da podatkov s starega diska ne potrebuješ tvoje delo takorekoč končano. Preostane ti le še da na novem disku pobrišeš kar je ostalo in ga ponovno sformatiraš in kreiraš paricijo.
Če pa podatke s starega diska potrebuješ potem nadaljuj tule.
6. Restartaj računalnik in poglej, če stvari delujejo.
7. Zbriši particijo, ki je kopja starega C na novem disku
8. Razširi particijo z podatki čez celoten novi disk. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisP Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2005 20:52 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.36 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja še ena varianta z nortonovim Ghostom:
1. Priklopiš nov disk
2. Zaženeš norton ghost
3. Se prepričaš kateri disk je izvorni in kateri ciljni
4. Izbereš copy -> disk to disk, kjer te vpraša vedno, kadar niso particije enake, kako boš razdelil particije. Nastaviš velikost particije na ciljnem disku in prekopiraš celoten disk
5. Počakaš par ur...
Tako imaš na novem disku, novo velikost particije.
LP
BorisP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kopiranje sistema na drug disk pri oknih XP povzroči, da moramo ponovno opraviti aktivacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisP Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2005 20:52 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.36 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Kopiranje sistema na drug disk pri oknih XP povzroči, da moramo ponovno opraviti aktivacijo. |
Sicer to ne drži pri tistih ta prvih XP-jih (beri: kopija beta verzija), na original XP-jih pa še nisem preiskušal... Je pa res če pa ta disk vstaviš v nov hardware potem pa znajo biti problemi.
Lahko pa prekopiraš cel disk nazaj. (Edino kar popraviš je velikost particije)
LP
BorisP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponovna aktivacija je potrebna pri vseh XP-jih razen XP Pro Corporate, ki aktivacije nimajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni