|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 9:55 am Naslov sporočila: Debelina kablov hišne inštalacije |
|
|
Zanima me debelina kablov in sicer:
Dovodni, od zunanje omarice do razdelilne (3*40A)
Ozemljitveni, ki se priklopi na valjanec
Ozemljitvena povezava od skupne ozemljitvene točke do zemlje v razdelilni omarici
Je dovolj 6mm2? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.86 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 10:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Debelina kablov se daje vsaj takšna, kakršna je predpisana po projektni dokumentaciji!
V zunanjo omarico za izenačitev potencialov pride lahko že sam valjanec, od te omarice pa gre 16mm2 žica za zemljo do notranjih ozemljitvenih doz za izenačitev potencialov, od tam pa 6mm2 do posameznih kovinskih delov in naprav.
lp _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Upoštevaj projektno dokumentacijo, oziroma maksimalno priklopno moč. Za 40A bi bilo treba vsaj 5mm2, v redu bo 10mm2, ne bo pa škodilo 16mm2, vendar ni potrebno. Jaz imam za 3x25A varovalke od zunanje omarice, kjer je števec in tarifni odklopnik, žice 6mm2, kar je dovolj za tistih nekaj manj kot 10m razdalje do notranje omarice z varovalkami. V mojem primeru bi zadostovalo 4mm2, ampak pri teh zadevah je pametno malce predimenzionirat. Ozemljitev in ničla je lahko za eno dimenzijo debelejša, če slučajno varčujemo pri faznih vodnikih. Inštalacija od varovalk naprej pa vse 1,5mm2 če gre za varovalke do 16A, oziroma več, če je potrebna večja priključna moč, kjer stalno teče večji tok: štedilnik, bojler, ... tam pa se uporabi 2,5mm2 čeprav je tok manjši od 16A, je pa zelo blizu. Tudi pralni stroj za svojih cca 10A lahko priklopimo na 2,5mm2 čeprav je dovolj 1,5mm2 če je sam. Vtičnice, za katere je predvideno, da bo nanjo priključen večji porabnik, je priporočljivo povezati z 2,5mm2 vse ostalo je dovolj 1,5mm2
Za razne ozemljitvene prevezeve in povezave pa je mislim da minimalno 6mm2 to velja za povezave kovinskih delov vodovoda in centralne kurjave, peči in podobno.
Držati se je potrebno projektne dokumentacije ali pa naj inštalacijo naredi človek, ki to zares zna. Razni kvazimojstri in stručnjaci niso primerni za tako delo. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Za 40A bi bilo treba vsaj 5mm2, v redu bo 10mm2, ne bo pa škodilo 16mm2, vendar ni potrebno. Jaz imam za 3x25A varovalke od zunanje omarice, kjer je števec in tarifni odklopnik, žice 6mm2, kar je dovolj za tistih nekaj manj kot 10m razdalje do notranje omarice z varovalkami. V mojem primeru bi zadostovalo 4mm2, ampak pri teh zadevah je pametno malce predimenzionirat. |
Pri meni (3x25A varovalke) hoče Elektro od zunanje omarice s števcem do notranje omarice z vsemi varovalkami, 10mm2 žice. Razdalja je nekje 13m max. Tako da tvojih 4mm2 ne bi zadostovalo. Težko se je bosti z Elektrom!  _________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2007 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem hotel dati 10mm2, pa me je en stari štromar v trgovini prepričeval, da res ne rabim pa to, tako da sem na koncu dal 6mm2, vsaj mislim da je toliko, da nisem dal 10mm2, ali pa bo najbolje da grem preverit
Elektro omarico sem tudi zunaj zvezal sam, tudi števec in uro, elektro je prišel priklopit samo zemeljski kabel in zaprl omarico, niso komplicirali, ker si nismo ravno tujci, tako da tudi pogledal ni če je prav zvezano. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2007 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej, za 3*25A na razdalji 5m je dovolj 6mm2?
Ok, elektro hoče kakor pačhoče, vendar me zanima, po kakšnih tabelah se določijo preseki kablov (oz. kakšne uporablja, oz.zahteva elektro). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
domobranko Član

Pridružen-a: Pet 03 Mar 2006 17:55 Prispevkov: 35 Aktiv.: 0.15 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sob Mar 10, 2007 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
poule: ja,je dovolj
reber: za 2,5mm2 žico se uporablja 16 oz. 20A(npr.štedilnik) varovalke, za 1,5mm2 pa 10A |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni