www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

IPA in plastika, ne ne ne

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ogblaz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2016 12:08
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 18, 2024 9:39 pm    Naslov sporočila:  IPA in plastika, ne ne ne Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

Je mogoče še kdo opazil kako IPA slabo vpliva na plastiko?
Imam Fluke termometer kateri je imel malo razpoko na plastični zaščiti ekrana. Ko sem ga čistil sem ga obrisal s krpo in potem še po ekranu iz izopropanolom.
Razpoka se je po tem povečala za 5mm ... mislil sem, da je ohišje preveč zategnejno in je ta sila povečala razpoko.
Dobil sem UV lepilo, da bi to razpoko zalepil.
Iz ženinega avta sem spotoma vzel še zadnjo luč, katera je imela 2cm razpoko, da zapelim še to spotoma.

Luč sem po razpoki očistil iz IPO, da bo imelo lepilo čisto površino.
Ko sem jo spet pogledal je bila razpoka dvakrat daljša ....

Ali IPA škodi tem plastikam? Do danes tega nisem še nikjer prebral!

Srečno, Blaž

Nazadnje urejal/a ogblaz Ned Maj 19, 2024 11:57 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 18, 2024 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Luči so zaščitene s lakom , če tega laka ni ali je poškodovan do plastike bo v stiku s alkoholi in bencini enostavno počila zaradi notranjih napetosti.

Mimogrede to je tudi eden izmed testov avtomobilskih luči . Če plastika ni prav temperirana po brizganju in pravilno prelakirana bo po po premazu s bencinom počila. Poči pa skoraj tako kot varnostno steklo v kvadratke.
https://www.researchgate.net/publication/223750250_Environmental_stress_cracking_resistance_Behaviour_of_polycarbonate_in_different_chemicals_by_determination_of_the_time-dependence_of_stress_at_constant_strains

Notranje napetosti lahko vidiš s polarizacijskim steklom

Pred precej leti sem delal okrogle izreze s laserjem na pleksiju -PMMA ( ne polikarbonatu -PC !) debeline 5mm . Ko sem leče hotel očistit s IPA so mi po celem robu naokrog popokale v obliki črke L.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2024 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med epidemijo sem se naučil, da so plastike večinoma bolj združljive z IPA, kot pa z etanolom. Od Keysight-a sem dobil tabelo združljivosti posameznih delov instrumentov.

Združljivost plastik in gum z različnimi kemikalijami:
https://www.plasticsintl.com/chemical-resistance-chart
(ethanol tukaj najdemo kot Alcohols, Aliphatic)
https://mykin.com/rubber-chemical-resistance-chart
https://rubber-group.com/wp-content/uploads/2018/01/Chemical-Compatibility.pdf

Etanol, ki ni namenjen pitju je denaturiran in zato brez trošarine (13,60 € / l čistega etanola). V Evropi je standardno dodanih nekaj % izopropanola (IPA) in nekaj % metil etilnega ketona (MEK) (Butanon) ter 10 ppm Bitrex-a. Butanon se uporablja tudi za varjenje plastike...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 19, 2024 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

take tabele imajo vsi večji proizvajalci tehničnih plastik kot vodilo konstruktorjem o izbiri materialov za dizajn orodja/stroja/emblaže ,...

Zakomplicira se ko je potrebno izbrati nekompatibilen material zaradi drugih mogoče važnejših lastnostih . Tu potem pridejo v poštev razne high tech površinske zaščite , o katerih se včasih ve zelo malo ali nič ker so know- how

recimo imam nalogo kako iz sendviča različnih plastik na nedestruktiven način najdem napake pri spajanju teh plastik

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni