www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ogenj doma na vrtu
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.53

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2024 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
Mimogrede veje do cca 4 cm odlično melje tudi najcenejši drobilec vej iz Hofer-ja. Finančni atentatorji na lastne denarnice pa naj kar kupujejo krepko precenjene Husqvarne, Stihle & Co.

Kako se pa lotiš tesarskega posla (npr. postavljanje brajdnikov) ali pa spravila drv za krušno peč in podobno... z "najcenejšim drobilcem vej iz Hofer-ja" ?

airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.68
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2024 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne gre z takim.
Tisto je dobro za drobljenje vejic (že kaj bolj konkretnega se mu zatakne)

Za začetek je dobro vzeti kakšno Husqvarna ali Stihl motorko.

Za drobljenje pa je dobro imeti pošten mulčer oz drobilnik, ker vse ostalo je mučenje.

hudamravljica
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22
Aktiv.: 4.92
Kraj: LUCIJA

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2024 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:

Mimogrede veje do cca 4 cm odlično melje tudi najcenejši drobilec vej iz Hofer-ja. Finančni atentatorji na lastne denarnice pa naj kar kupujejo krepko precenjene Husqvarne, Stihle & Co.

Še vedno je doma Lidlov drobilec, smo se matrali z njim +10 let. 3-4cm veje ga ustavijo, moreš biti zraven in ročno potiskat not, zelo počasen in hudo glasen. Vsekakor zgrešen nakup. Stihla sem našel na Bolhi, samo stestiranega. Tip ima zelo velik sadovnjak in mu je bil prepočasen. Odločil se je za nakup benzinskega. Tega mi je prodal precej bolj ugodno kot je na spletu nov. Že na original računu je bil 20% popust.
Moja žena ni ravno navdušena nad orodji, ki jih kupujem. Stihl-a in Makitine baterijske žage pa ne more prehvaliti, čeprav je na začetku vihala nos.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2024 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@mosqito eno je motorna žaga, drugo pa drobilec vej.

Pri motornih žagah prisegam na bencinske, ker vse ostalo so samo drage igrače. Mogoče uporabno znotraj zaprtih prostorov, da se ne zapliniš a to je tudi vse.

Pri čiščenju/obrezovanju sadovnjaka debelejše veje skurimo v peči, tanjše ki ostanejo pa brez problema prežveči Hoferjev drobilec. Nič ni potrebno potiskati, debelejše veje celo bolje grize, kot pa kakšne ultra tanke.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2024 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:

Pri motornih žagah prisegam na bencinske, ker vse ostalo so samo drage igrače. Mogoče uporabno znotraj zaprtih prostorov, da se ne zapliniš a to je tudi vse.

In pa za imeti v prtljažniku od 4x4 vozila vsakič ko greš kam dlje, brez da cel avto smrdi po bencinu.

PPartner
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42
Aktiv.: 1.29
Kraj: okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2024 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok_S je napisal/a:
Mosquito si me kar nasmejal še posebej, če se spomniš kaj sem povedal glede tega na pikniku.

Da izkoristim temo.
Včeraj sem gledal motorne žage. Na vrtu imam podrto jablano, ki jo moram razrezat. Letos zgradim peč za peko. Rabil bom drva, zato bom v bližnjem gozdu počistil podrto bukev, ki že drugo leto leži preko poti.

Sedaj pa glede izbire. Potrebujem bencinsko zaradi občasne uporabe v gozdu, z mečem 38cm in temu primerno moč. Svetovana mi je bila Stihl žaga z mečem 38cm. Cene za MS212 so od 300€ dalje. Ker nisem profesionalec sem gledal tudi veliko cenejše Ramde, čeprav raje dam duplo več za Stihl. Stihlove ne znam izbrat, ker je preveč ponudbe modelov in potem hitro priplezaš do profi žage.

Ramda YS-4116F... 40ccm, 1,6kW (2,2HP), meč 40cm, 5,3kg, cena 125€. Zdi se mi pretirano poceni, zato toliko dvomov o kvaliteti.
Za 125-150 euriča pa dobiš že 50-55ccm, 1,6-2,5kW (2,2-3,4HP) meč 45cm, 5,3-7,1kg

Kaj uporabljaš ti in kaj mi priporočaš?

Stihl glejte do modela MS261 oz 262 za hobi uporabo. Kakšne MS170 ali 180 so super, dosti se uporabljajo za obžagovanje in kleščenje ker so lahke.
Husqvarna pa do modela 450.

Ali pa jonsered, praktično husqvarna. Makita je tudi imela dobre zadeve (bivši dolmar).

Ostalo je pa riziko, lokalni servis ima za poservisirat raznih ramda, iskra... motork čuda. Še nesejo na odpad, pa ljudje prinesejo nazaj če bi lahko probali malo poštimat. Pa še neke čudne korake in mere mečev imajo, da težko najdeš pravo verigo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2024 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Če kurim veje, jih zmečem v 200 litrski sod, ki je pripravljen za kurjenje, spodaj luknje za zrak, dodane ima tudi 3 noge, da ne stoji na tleh
a si poskusil tudi z luknjami nad materialom ki izgoreva - sekundarni zrak? Saj ne da se kaj dosti spoznam na to, a v grobih obrisih: ko žerjavica doseže 600°C (zrak pod rešetko, primarni), začne iz goriva izhajati lesni plin, ki ga vžgeš z dovajanjem zraka nad rešetko - sekundarni
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2024 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne na dnu, spodaj ob strani ene 10cm nad dnom, sem nerodno napisal. Višje gor jih nisem delal, ker dobro gori tako. Prejšnji sod je imel več lukenj še višje, pa se mi zdi da ni bilo kaj drugače, samo še prej ga je prežgalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2024 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rocket stowe

https://www.youtube.com/results?search_query=rocket+stowe

https://www.youtube.com/watch?v=bX9vL6iFQX8

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2024 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rocket stove dela, s kolegom sva naredila za hec, občasno ga uporablja za hitro ogrevanje prostora zunaj ob lopi, kjer občasno posedamo tudi v hladnem vremenu... potem pa gor skuha še kofe ali čaj... kuhano vino... ampak to ni za vejevje, morajo biti že malce debelejše vejice, ne drobiž.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 04, 2024 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPartner je napisal/a:
Iztok_S je napisal/a:

Ramda YS-4116F... 40ccm, 1,6kW (2,2HP), meč 40cm, 5,3kg, cena 125€. Zdi se mi pretirano poceni, zato toliko dvomov o kvaliteti.
Za 125-150 euriča pa dobiš že 50-55ccm, 1,6-2,5kW (2,2-3,4HP) meč 45cm, 5,3-7,1kg

Kaj uporabljaš ti in kaj mi priporočaš?

Stihl glejte do modela MS261 oz 262 za hobi uporabo. Kakšne MS170 ali 180 so super, dosti se uporabljajo za obžagovanje in kleščenje ker so lahke.
Husqvarna pa do modela 450.

Ali pa jonsered, praktično husqvarna. Makita je tudi imela dobre zadeve (bivši dolmar).

Ostalo je pa riziko, lokalni servis ima za poservisirat raznih ramda, iskra... motork čuda. Še nesejo na odpad, pa ljudje prinesejo nazaj če bi lahko probali malo poštimat. Pa še neke čudne korake in mere mečev imajo, da težko najdeš pravo verigo.

Jaz imam eno tako poceni doma. Kakšen krat celo bolje deluje kot Stihl 180. Dva trije problemi so se pa res pojavili skozi leta. Filter zraka je treba očistiti po vsakem delu, ker filtracija ni tako dobra kot pri Husqvarna žagah, menjati sem moral stikalo za zaustavitev žage in zavoro verige. Drugo deluje vredu, staro verigo prinesem v kmetijsko trgovino in mi iz koluta zneta novo tako, da se o merah sploh ne sprašujem.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni