|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BorisK Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 23:43 Prispevkov: 278 Aktiv.: 1.33 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 01, 2024 10:18 pm Naslov sporočila: RS232 komunikacija |
|
|
Imam lastno vezje z RS232 komunikacijo, ki ga povežem na PC. Na tiskanem vezju imam povezane signale RX, TX in GND (pini 2,3,5). Ostali so v zraku.
Če za povezavo na PC uporabim kabel s samo temi tremi povezavami, vse deluje brezhibno. Če pa uporabim kabel, ki ima povezanih vseh 9 pinov 1 na 1, v PC aplikaciji dobivam občasne napake. Sklepam, da je vsaj en od preostalih signalov na PC strani visokohmski vhod, v katerem se nekaj inducira (ja, lahko bi tudi podrobno naštudiral protokol).
Vprašanje: Kateri signal bi na svojem vezju moral vezati na fiksen potencial in kakšen naj ta bo (ali pa kateri pin na katerega), da bo vse nedvoumno in pravilno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.54
|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Če nimaš uporabljenih linij za nadzor prenosa (RTS/CTS), ni potrebno nikamor vezat nobene dodatne linije. Tudi če bi imel to v uporabi in narobe zvezano, prenos sploh nebi delal. Morda je težava v samih napetostih na linijah rx/tx. A lahko preveriš z osciloskopom, kakšni so signali?
Za začetek si naloži Bray terminal in poglej, če se ti kaj čudnega dogaja na handshake linijah (desno zgoraj imaš kontrolo izhodov in indikacijo vhodov na strani PC), pa se malo poigraj s tem, če bo kaj bolje.
V skrajnem primeru bi lahko dal na eni in na drugi strani RS485 pretvornik in Rx/Tx linije peljal po parici, če seveda to tvoj primer dopušča. Taka izvedba je bistveno bolj robustna.
_________________ Always going the extra mile.
Nazadnje urejal/a mosqito Tor Jul 02, 2024 8:01 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Izbrskal sem, da bi bilo mogoče dobro paroma povezat pine 1-4 in 6-8. Kar bom tudi preizkusil.
Je to dobra (odrešilna) ideja?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Nivo signalov je pravi. Sem pogledal in primerjal na osciloskopu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1972 Aktiv.: 12.88 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi povezal pine 7-8 in 1-4-6 na obeh straneh D9 konektorja ali vsaj na eni strani, če na lastnem vezju teh pinov niti nimaš predvidenih za komunikacijo.
Vir slike:
http://wearcam.org/seatsale/programs/www.beyondlogic.org/serial/serial.htm
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
14.35 KB |
Pogledana: |
1675 krat |

|
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Popoldne bom preizkusil obe varianti in poročam. Hvala za sugestijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brusli Član

Pridružen-a: Tor 24 Nov 2020 12:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 3.36 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
BorisK je napisal/a: |
sugestijo |
Nasvet.
Mislim, od kdaj je pa tole v SSKJ? Meni se je slišalo čisto ameriško.
Nazadnje urejal/a Brusli Tor Jul 02, 2024 2:54 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brusli je napisal/a: |
sugestijo |
Nasvet.
Administrator, imamo novega kandidata za "Slovenščina je zame španska vas."
Živjo,
Trenutno nadgrajujem svojo elektro delovno mizo in rabim kup vtičnic, fiksnih razdelilcev in nekaj LED razsvetljave na različnih koncih in krajih. To seveda pomeni, da bo vsaka stvar imela tudi svoj kabel, ki naj bi na drugem koncu bil speljan v skupno razvodnico oz. mini razdelilno omaro. Ima kdo kakšen predlog kaj naj uporabim za razcep 3-žilnih 1.5 do 2.5 mm² mehkih kablov na 6 ali več koncev? V trgovinah sem našel razne sponke, kot so WAGO in podobno, vendar pa imajo te maksimalno 5 lukenj. To pa pomeni dovodni kabel in štirje porabniki. Potreboval bi nekoliko večje število npr. 6 porabnikov + dovodni kabel = 7 lukenj. Sicer ne bom napajal nevem kako močnih naprav, saj gre za klasično laboratorijsko opremo... osciloskop, DC napajalnik, frekvenčni generator, dva namizna DMM, programabilno DC breme, prenosnik, monitor, zvočniki, nekaj LED razsvetljave, LAN switch, tiskalnik, itd. Dovodni kabel je 2,5mm².
Moja trenutna ideja je prikazana na sliki.
|
Mislim... da se ti da.
rabim -> potrebujem
nevem -> ne vem
predlog kaj naj -> predlog, kaj naj
Pa lep dan tebi in vsem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Tor Jul 02, 2024 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dušanova rešitev je tista prava, ki mi odpravi težave.
Hvala vsem!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bubm7 Član

Pridružen-a: Pon 29 Okt 2012 18:10 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2024 2:03 pm Naslov sporočila: Re: RS232 komunikacija |
|
|
Če za povezavo na PC uporabim kabel s samo temi tremi povezavami, vse deluje brezhibno. Če pa uporabim kabel, ki ima povezanih vseh 9 pinov 1 na 1, v PC aplikaciji dobivam občasne napake. |
Kaj si mislil z 1:1? Tako kot morata biti "prekrižana" RX - TX, morata biti tudi DSR - DTR ter RTS - CTS. CD je lahko vezan na lokalni DSR.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2024 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena na ena pomeni, da gre pin 1 na pin 1, pin 2 na pin 2 itd. Pomerjeno z ohmmetrom. Če so pini 2-3, 4-6 itd. paroma prekrižani, govorimo o null-modem kablu. Mar ni tako?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.33 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Čet Jul 04, 2024 5:48 pm Naslov sporočila: Re: RS232 komunikacija |
|
|
bubm7 je napisal/a: |
... Tako kot morata biti "prekrižana" RX - TX, morata biti tudi DSR - DTR ter RTS - CTS. CD je lahko vezan na lokalni DSR. |
To drži v primeru, ko med sabo povežeš dve napravi tipa "DTE", npr. dva PC računalnika. Za povezavo, kjer je ena naprava tipa "DTE", druga pa "DCE", se uporabi "raven" kabel, oz. kot je napisal Boris, "1:1". Ta ima na enem koncu "moški", na drugem pa "ženski" konektor.
https://www.ni.com/docs/en-US/bundle/ni-serial/page/rs-232-dte-versus-dce.html
https://en.wikipedia.org/wiki/RS-232
Ali je naprava DTE ali DCE najlažje vidiš po tipu konektorja (F/M, pod predpostavko, da se je proizvajalec naprave držal standarda).
_________________ 73 de s56al |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bubm7 Član

Pridružen-a: Pon 29 Okt 2012 18:10 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.15 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 05, 2024 9:26 am Naslov sporočila: Re: RS232 komunikacija |
|
|
s56al je napisal/a: |
bubm7 je napisal/a: |
... Tako kot morata biti "prekrižana" RX - TX, morata biti tudi DSR - DTR ter RTS - CTS. CD je lahko vezan na lokalni DSR. |
To drži v primeru, ko med sabo povežeš dve napravi tipa "DTE", npr. dva PC računalnika. Za povezavo, kjer je ena naprava tipa "DTE", druga pa "DCE", se uporabi "raven" kabel, oz. kot je napisal Boris, "1:1". Ta ima na enem koncu "moški", na drugem pa "ženski" konektor.
https://www.ni.com/docs/en-US/bundle/ni-serial/page/rs-232-dte-versus-dce.html
https://en.wikipedia.org/wiki/RS-232
Ali je naprava DTE ali DCE najlažje vidiš po tipu konektorja (F/M, pod predpostavko, da se je proizvajalec naprave držal standarda). |
Drži ja, in glede na to da mu z 1:1 kablom RX-TX (večinoma) dela pravilno, je potem pinout res DCE-DTE povezava, sicer ne bi prišlo skozi nič.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BorisK Član

|
Objavljeno: Sob Okt 12, 2024 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet sem pri tej temi, čeprav raje ne bi bil.
Da povzamem. Ker sem v RS232 komunikaciji med PC aplikacijo, napisano v VB6 in zunanjo napravo (moje izdelave) dobival občasne napake, sem v svoji napravi na DSUB 9 konektorju skupaj povezal še pine: 7-8 in 1-4-6. Uporabljal sem MŽ kabel, ki vseh 9 pinov soležno poveže skupaj (1 na 1, 2 na 2....). Da se izognem USB-COM konverterju, sem začel uporabljat miniPC s COM vrati. Zadeva je začela delovati brezhibno in bil sem res vesel.
Zdaj pa!! Uporaba 9 žilnega kabla mi spet sproža napake. Če uporabim kabel, ki ima povezane samo tri signale (2-2, 3-3, 5-5), pa deluje brezhibno.
Edina razlika je, da imam drug miniPC, ki je sicer enakega tipa. Tiste prejšnje sem dal ven in do njih nimam dostopa, da bi še enkrat preveril, kaj se dogaja. Ampak vsakič vse skupaj precej temeljito preverim in bi bilo čudno, da bi se mi ta napaka skrila.... ni pa pač čisto nemogoče.
Torej moram naročiti še en miniPC, kar pa traja dva tedna, preden ga dobim.
V vsakem primeru pa se kaže, da bi bila ultimativna rešitev eliminacija vpliva vseh ostalih signalov (RTS, CTS itd.). Mislil sem, da sem s prevezavo pinov to rešil enkrat za vselej, ampak očitno ne.
Gledam nastavitve VB6 MSComm kontrole in karkoli poskušam, je brez uspeha.... DTREnable, RTSEnable, Handshaking... veliko kombinacij sem poskusil.
Ali pa je nekaj narobe s tokratnim miniPCjem? Ne vem... Za driverje pravi, da so posodobljeni itd... Vsakič so nameščeni Windows 10.
No, pravkar poteka še druga faza posodabljanja Windows 10. Če bo ravno to pomagalo, bom pa res presenečen.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
34.13 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni