www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

žice za UTP POE
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
spart
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Avg 2014 10:55
Aktiv.: 0.95

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2024 10:25 am    Naslov sporočila:  žice za UTP POE Odgovori s citatom

V izogib štemanju za dodatni UTP kabel me zanima če lahko uporabim kar obstoječe žice v steni (premer 0,5 mm) in se jim na koncih s kleščami stisne konektor za POE.

DSC03808.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  97.24 KB
 Pogledana:  2 krat

DSC03808.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2024 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vemo kaj bi rad dosegel s to izvedbo? tako da je odgovor lahko da ali ne, odvisno...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2024 12:59 pm    Naslov sporočila:  Re: žice za UTP POE Odgovori s citatom

spart je napisal/a:
V izogib štemanju za dodatni UTP kabel me zanima če lahko uporabim kar obstoječe žice v steni (premer 0,5 mm) in se jim na koncih s kleščami stisne konektor za POE.
https://ibb.co/q9Nxnbz
Če imaš staro telefonsko žico, 2x twisted pair bi lahko uporabil za 100mbps link.
Če ni twisted pair, je potem verjetno bolje da daš Ethernet over Powerline

spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2024 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprašujem ker bi rad notranjo enoto videofona povezal z drugo stranjo.
Namesto da bi moral štemat za UTP kabel (ta vsebuje 8 žic) ki se ga na drugi strani priklopi na POE bi rad uporabil obstoječe pred par desetletji v steno napeljane žice od prvega domofona.

Poleg tega me zanima tudi koliko je vseh žic ki jih ta videofon potrebuje za povezavo notranje enote z ostalim če uporabim UTP (8 žic) .....da bom v dozi preveril če jih je dovolj.
https://www.ezviz.com/product/HP7/46757
2-Wire Installation (Also compatible with 4-wire systems)
Kot je bilo nekje rečeno so 2 žice sta za bus sistem , 4 žice pa za navadni sistem 2x napajanje 2x signal. Kaj to pomeni ne vem in mi ni treba razlagat ker nisem štromar.

Na koncu me zanima še če ta videofon omogoča odpiranje ključavnice z motorčkom iz notranje enote domofona (rele) in tudi to upoštevaj pri skupnem številu žic ki jih mora biti v steni.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2024 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ti sploh veš kaj je POE?
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

Kakšen konektor pa je za POE? jaz poznam RJ45 ki se stisne na UTP kabel za ethernet povezavo. POE je samo način uporabe žic, da se poleg komunikacijskih signalov do naprave dostavi še napajanje.

Za ta domofon iz povezave je omenjen kabel 2x0,75mm2, to je čisto navaden kabel recimo za nočno lučko in podobno, male kuhinjske aparate, ... in na 2 žični priklop deluje.
Priklopi ta tvoj domofon in probaj kako deluje, za kratke razdalje parica ni potrebna.

Pogosto so domofoni namerno narejeni tako, da ne zahtevajo specialnih kablov, čeprav UTP to niti ni, ga pa marsikdo v inštalaciji nima in je fajn da dela na navadne žice prav iz razloga, da ni potrebno vlečt posebnega kabla.

.

Nazadnje urejal/a v.j. Čet Avg 08, 2024 8:03 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2024 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
... Za ta domofon iz povezave je omenjen kabel 2,75mm2, to je čisto navaden kabel recimo za nočno lučko in podobno, male kuhinjske aparate, ....

Gotovo si mislil 2 x 0,75 mm2?

spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2024 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj pravim da nisem iz elektro foha.

Bistveno je število žic ki jih potrebujem.
Ko odprem dozo bom preveril kakšno je število žic ki so na voljo.

Predvsem me zanima kolk žic potrebujem:
- UTP kabel ima 8 žic .....to je vse kar vem
- zanima me še število ostalih žic in opis za katere stvari se nucajo.

Žice v dozi so debeline 0,5mm (0,2mm2) Če vežem dve žici bi morda zadostovalo ker je razdalja samo 8 metrov.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2024 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UTP ima 8 žic.
Ampak kar je res pomembno je da ima 4 pare po 2prepleteni žici(zavite)

Je možnost da uporabiš obstoječi kabel, da potegneš Ethernet kabel?
Od tega kabla lahko za domofon uporabiš samo 2 parici in ostale 4 žice ti ostanejo če rabiš dodatne signale.

v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2024 8:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
v.j. je napisal/a:
... Za ta domofon iz povezave je omenjen kabel 2,75mm2, to je čisto navaden kabel recimo za nočno lučko in podobno, male kuhinjske aparate, ....

Gotovo si mislil 2 x 0,75 mm2?

Res je, hvala za opozorilo, sem popravil.

Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.21
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2024 8:11 am    Naslov sporočila:  Re: žice za UTP POE Odgovori s citatom

spart je napisal/a:
https://ibb.co/q9Nxnbz

Ne bo šlo, napelji nov BAKREN kabel UTP.
Nazaj na vrh
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2024 9:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V dozi je kabel z 22 žilami (0.5mm = 0.2mm2 ) , nič drugega.
Zaradi ovinka v steni se kabla ne bi dalo zamenjat z drugim.

Se danes še dobi videofon ki bi bil zadovoljen z obstoječimi žicami kot je bil ta zadnji kupljen pred 10 leti?
Razdalja med notranjo enoto in ostalim je 6 metrov.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2024 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

spart je napisal/a:
Saj pravim da nisem iz elektro foha.

Nič hudega ...
Videti je, da si pismen, torej lahko kar poskusiš če dela tako kot je navedeno v navodilih in ...
v.j. je napisal/a:
Za ta domofon iz povezave je omenjen kabel 2x0,75mm2, to je čisto navaden kabel recimo za nočno lučko in podobno, male kuhinjske aparate, ... in na 2 žični priklop deluje.
Priklopi ta tvoj domofon in probaj kako deluje, za kratke razdalje parica ni potrebna.

Pogosto so domofoni namerno narejeni tako, da ne zahtevajo specialnih kablov, čeprav UTP to niti ni, ga pa marsikdo v inštalaciji nima in je fajn da dela na navadne žice prav iz razloga, da ni potrebno vlečt posebnega kabla.

.

Nazaj na vrh
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2024 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko bom kupil bo že prepozno zato iščem videofon ki bo deloval s temi žicami v steni.
Ker pa nisem iz elektro foha rabim pomoč. Pismenost žal ne zadošča.

Kot tudi električarju ne zadošča če nima izkušenj z videofoni. Se pa zna vmes najti kakšen ki jih ima in bo vedel...
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 09, 2024 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priloži navodila domofona, ki si ga imel/ga imaš namen kupit, bomo pogledali.

Če je to tisti iz linka, piše da dela na 2 žilni kabel (navaden), nikjer ni omenjena parica, na kratke razdalje, če so napetostni nivoji dovolj visoki, ni potrebe po parici ali coax, motnje ne pridejo do živega.

Domofoni so narejeni tako (še 1x pišem, ker očitno ne bereš pozorno), da delujejo z navadnimi povezavami, ne zahtevajo specialnih kablov, ker to montirajo električarji, ki običajno nimajo pojma o šibkih signalih in komunikaciji. Če je naprava sposobna delat na navadne kable je bolj prijazna uporabniku, nenazadnje je pogosto problem ravno to, da povezave obstajajo, niso pa UTP ali kaj podobnega. Kdo bo kupil domofon za katerega bo moral vlečt in še prej štemat, polagat kanalčke, za nove kable Rolling Eyes

.

Nazaj na vrh
spart
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 09, 2024 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Priloži navodila domofona, ki si ga imel/ga imaš namen kupit, bomo pogledali.

Če je to tisti iz linka, piše da dela na 2 žilni kabel (navaden), nikjer ni omenjena parica, na kratke razdalje, če so napetostni nivoji dovolj visoki, ni potrebe po parici ali coax, motnje ne pridejo do živega.

Domofoni so narejeni tako (še 1x pišem, ker očitno ne bereš pozorno), da delujejo z navadnimi povezavami, ne zahtevajo specialnih kablov, ker to montirajo električarji, ki običajno nimajo pojma o šibkih signalih in komunikaciji. Če je naprava sposobna delat na navadne kable je bolj prijazna uporabniku, nenazadnje je pogosto problem ravno to, da povezave obstajajo, niso pa UTP ali kaj podobnega. Kdo bo kupil domofon za katerega bo moral vlečt in še prej štemat, polagat kanalčke, za nove kable Rolling Eyes

.

Ti praviš da bi šlo, malo više pa nekdo pravi: "Ne bo šlo, napelji nov BAKREN kabel UTP." Think

2-Wire Installation (Also compatible with 4-wire systems)
Mimogrede...naj mi kdo v kmečkem jeziku razloži kdaj se uporabi 2 žilna (so to skupno 4 žice?), kdaj 4 žilna (je to skupno 8 žic?) in čemu služi UTP?
Je UTP samo drugo ime za omenjeni 4 žilni sistem?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni