|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MH Član

Pridružen-a: Pet 20 Jan 2023 14:11 Prispevkov: 57 Aktiv.: 1.94 Kraj: SLO
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Vem, skoraj 10 let stara tema, ampak če še komu pride prav: tej zadevi se reče "vrtalni luknjač" oz. "schraublocher" oz. "screw hole punch". Sem se precej namučil, da sem našel izraz, potem pa je bilo orodje naročeno v parih minutah Imajo ga vodovodarji.
Verjetno najlažji način, kako narediti luknjo v inox. Pred tem zvrtaš z ustreznim (kakovostnim) svedrom. Pa še to je lahko kar zalogaj, če je debelejši inox, npr. kako kakovostno pomivalno korito. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tlogar Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57 Prispevkov: 255 Aktiv.: 2.05
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 6:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo ročno hidravlično prešo za izdelovanje takih lukenj. Gre tudi v inox debeline kakšne 3mm. Eno imamo tudi baterijsko, kar pride zelo prav, če imaš za naredit res veliko lukenj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 590 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj univerzalno orodije za luknje v pločevino do premera 50mm je stopničasti sveder v obliki stožca.
Drugače pa tudi navadna okrogla / polokrogla pila ali pa majhen brus na električni vrtalki dela čudeže če imaš malo potrpežljivosti in vztrajnosti. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sg1 Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28 Prispevkov: 233 Aktiv.: 1.62 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
S stopničastim svedrom sem jaz samo enkrat poskusil naredit luknjo za pipo v nerjaveče kuhinjsko korito.
Kljub temu, da je bil sveder kvaliteten sem ga poškodoval. Luknjo sem potem uspešno dokončal z brusom vpetim v vrtalni stroj, sem pa za to porabil vsaj pol ure. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stopničasti svedri niso najprimernejši za to.
Precej dobro se pa za takšne luknje v inox (ob omenjenem schraublocherju) obnesejo krone za kovino.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam s frenkijem.
V službi imam od Bosch-a, imel tudi od Makite. Kvaliteta podobna. Ozdrezal sem že več kot 30 lukenj, in je še nepoškodovana. Cena je bila okrog 15eur z nosilcem vred. ( fi22)
Lp _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi med "smrekicami" je OGROMNA razlika v kvaliteti.
Imamo eno od Milwaukee za PG luknje, je prerezala ze ohoho in reze se vedno relativno super. Neka baubau varianta ... Pustmo stat ... _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MH Član

|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je dober inox in večji primer, je stopničasti sveder tako-tako. Priznam, nisem imel kakovostnega svedra, ampak že za malo povečat obstoječo luknjo sem ga frderbal.
S krono niti pod razno ne bi upal vrtat v inox korito, vredno 800 eur. Enkrat zdrsne in je fertik.
Z vrtalnim luknjačem pa je šlo kot po maslu. Tako da za večje premere, to je to.
Intermezzo, uničil sem tudi najdražje svedre, ki sem jih dobil v Merkurju (HSS-Cobalt, za nekih 20 € po komadu), ko sem želel povrtati 4-5 mm debel inox na 10 mm premera. Sem šel počasi, nizki vrtljaji, ohlajal sveder, uporabil mazalno olje ... pa je vseeno sveder šel v franže  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6733 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
MH je napisal/a: |
S krono niti pod razno ne bi upal vrtat v inox korito, vredno 800 eur. Enkrat zdrsne in je fertik. |
Ni ravno primer uporabe s pregrešno dragimi koriti ... ampak ... ob pravilni uporabi ne bi smelo zdrset.
... uničil sem tudi najdražje svedre, ki sem jih dobil v Merkurju ... |
Merkur je mogoče lahko referenca za najdražje ... zagotovo pa ne za kvalitetne ... Res čisto zadnji trgovec, kamor bi šel sveder kupit ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 590 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 17, 2025 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Intermezzo, uničil sem tudi najdražje svedre, ki sem jih dobil v Merkurju (HSS-Cobalt, za nekih 20 € po komadu), ko sem želel povrtati 4-5 mm debel inox na 10 mm premera. Sem šel počasi, nizki vrtljaji, ohlajal sveder, uporabil mazalno olje ... pa je vseeno sveder šel v franže  |
Ja, kakšen inox je pa potem to bil?
Da ni bila slučajno klina za oblič / skobeljnik, ker običajno inox pločevino kupljeno pri MDM sem vrtal s čisto navadnimi svedri za železo, črne barve. Res da sem moral po nekaj luknjah popraviti ostrino svedra na brusilnem kamnu, ampak daleč od tega da bi uporabljal hudo počasne obrate, kakršno koli hlajenje ali mazalno olje. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MH Član

|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2025 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
jozkoc je napisal/a: |
Ja, kakšen inox je pa potem to bil? |
Pojma nimam. En kos dobrega železja iz Kamma, z že narejeno luknjo in sem bil prepričan, da bo z dobrim svedrom šala mala povečat luknjo za par mm. Aha
Sicer me je tudi inox korito od firme Blanco pošteno presenetilo, ampak tam sem bil že pripravljen z orodjem in luknjačem
frenki je napisal/a: |
Merkur je mogoče lahko referenca za najdražje ... zagotovo pa ne za kvalitetne ... Res čisto zadnji trgovec, kamor bi šel sveder kupit ... |
Kaj čmo, sila je bila, nič drugega odprto v soboto popoldan, pa sem mislil, da bo Boschev HSS-Cobalt zlahka opravil svoje delo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2025 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole. Prava hitrost in mazanje. Skoraj ni materiala, da ne bi prevrtal. Brez težav sem nredil 18mm luknjo v inox debeline 4mm.
Uničili so mi enega večjega, katerega sem posodil. Vrtali so z ročnim vrtalnim strojem (brez mazanja in prevelika hitrost) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Ned Maj 18, 2025 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
ni problem vrtat v debel pleh kot je 4 mm , težava je vrtanje v tanko zelo trdo pločevino .
PS : tudi vodilni sveder mora biti dovolj kakovosten če hočeš prebije in da korona dela prav. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni