www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ali ste pripravljeni pogovarjati se o TABU temi, umiranju?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.53
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2025 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najboljše zdravilo za odganjanje črnih misli je druženje s prijatelji.
Lani smo bili na pikniku pri Komarju in počutil sem se fantastično. Upam da se še kaj srečamo.

Pred kratkim sem izgubil nekaj let mlajšega prijatelja starega 54 let. Še danes ne dojemam kako se je preslišan stavek (Predvčerajšnjim me je nekaj v nogi trgalo. V ponedeljek grem na pregled.)... medtem, ko sva uživala ob pivu lani na sončen aprilski petek popoldan po službi spremenil v moro. Ni mi več nikoli dvignil telefona. Nikoli, ga nisem več videl niti spregovoril besede z njim.
Ufff ni mi vseeno. Po več klicih se mi je na njegov telefon oglasila njegova žena, izvedel sem, da ima raka v zadnjem stadiju. Po slabih dveh mesecih, ga ni bilo več med nami.
Še danes pa me žre zakaj se ni hotel posloviti od mene, zakaj ni vsaj odgovoril na moja dva SMSa. Predzadnji dan sem čutil, da se nekaj dogaja in da se bliža konec ter mu poslal zadnji SMS. Naslednji dan dopoldan je umrl.
Družinski člani, čeprav so dobro vedeli, da sva bila dobra prijatelja, se srečevala vsaj enkrat tedensko, da smo se na dopustu srečevali... pa me niso obvestili ne o smrti ne o pogrebu?
Grob sem poiskal sam, da sem se šel posloviti.
Kasneje sem izvedel, da so bili najožji družinski člani do vseh zelo čudni in da so ga pokopali celo brez prisotnosti njegovih staršev!??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2025 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MH; Hvala za dokument .pdf v slovenščini. Sem ga na hitro pregledal, a zahteva za prabrat več časa. Marsičem v tem dokumentu je podobnega z mojimi mislimi. Za odgovor potrebujem več časa, nisem hiter kot nekoč.
LP

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2025 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

13 let nazaj, ko smo pokopali starega očeta (star 88 let, vsi smo se osredotočali na srce, obenem pa spregledali zahrbtnega raka na želodcu, ki se je v 3 tednih razširil in je bilo konec vsega), takrat na novo zakupljeni parceli pokopališča - on je bil namreč prvi pokopan v tej fari in je bilo treba postaviti nov grob in spomenik za začetek.
Z očetom sva izbrala spomenik in vse ostalo. Ob tem me je spreletel en čuden/hecen občutek, glede na to da bom najverjetneje tudi jaz pokopan tukaj, da sem si pravzaprav že izbral svoj grob - tudi po mojem okusu in izgledu. Silenced Eh? No ja, vsaj grozd je na njem. Whistle
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2025 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, popolnoma se strinjam s tvojim začetnim postom.
Ja, kot si napisal, dostojno (mirno) umreti.
Medicina je dejansko za starostnike izredno nehumana, saj podaljšujejo življenje, ko bi brez njih že zdavnaj odšel, tako si pa v breme vsem, ki te imajo radi, sam si pa dejansko nesposoben,
da bi karkoli storil, da bi skrajšal muke sebi in svojim bližnjim!
Težko je biti pameten, če nisi na tem.
Tudi pisanje in razmišljanje o tem se meni osebno zdi brezpredmetno, vsaj zdaj pri 68ih.

In tako kot je napisal Mare!

MH
Član
Član

Pridružen-a: Pet 20 Jan 2023 14:11
Aktiv.: 1.94
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2025 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekako spada v to temo, ampak velja predvsem za tiste, ki še imate starše, stare starše, ipd.

Skrbno si shranite kakšen video od njih, ali pa vsaj zvočni posnetek. Še kako pride prav, ko po dolgem času zaslišiš njihov glas. Ali pa npr. najljubši recepti, ki jih je pripravljala babica in potem vsake toliko narediš tisto jed, čeprav ni nikdar tako dobra, kot je bila izpod njenih rok.

@sebaveh, morda imaš res že izbrano "parcelo", razen, če se odločiš za ultimativno svobodo: raztros pepela, po možnosti v morje, v naravo, v hribe.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2025 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj aktualnega.

https://val202.rtvslo.si/podkast/aktualno-202/173251477/175140122
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2025 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MH je napisal/a:
... razen, če se odločiš za ultimativno svobodo: raztros pepela, po možnosti v morje, v naravo, v hribe.

Joooj, ne me spominjat ... Smo par let nazaj delali ene orgle na Svedskem, cerkev sredi nicesar, edino pokopalisce okoli in eno krasno drevo ... Ko je bila sila, smo seveda sli tja namesto dobrih 500 m pes po snegu in mrazu v farovz ... Zadnji dan smo izvedeli, da je to drevo namenjeno, da tam razstresajo pepel pokojnikov ...

Ne vem, a se to samo nam dogaja gor pogosto, ampak ob drugi priliki smo delali v eni precej zrihtani cerkvi in za ponk uporabili pokrit klavir, ki je bil pac tam zraven in res prirocen ... Spet dan ali dva pred odhodom so imeli en koncert in smo ugotovili, da ze dober teden zagamo kanale na koncertnem Stainwayu ... Ups ... Very Happy

Evo, da malo razbijem resnost teme pa brez zamere!

G

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2025 11:45 am    Naslov sporočila:  Odgovor za Krampusa Odgovori s citatom

Sočustvujem za tvojo situacijo. In ravno to situacijo bi rad prihranil mojim otrokom.

Moj odgovor na tvoje vprašanje je NE!
Čeprav ti bo mučno gledati ljubo mater, se zavedaj, da ona ne bo trpela. Trpel boš ti in tvoja družina. Vse kar lahko narediš je, da materi priskrbiš ustrezno nego.
Tvoja mati je zamudila, podobno kot bomo zamudili mi, da bi vzela tabletko po svoji svobodni volji. Če ji boš tabletko priskrbel ti, boš dolgo trpel slabo vest, in si očital, da si ubil mater. In da ne rečem, da se bo nate spravila vsa okolica in te morda celo spravila v zapor.

Rad pa bi, da bi mi, ki smo ostali, imeli dostop do svobodnega odločanja o svoji smrti.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni