|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2025 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
| Win posodobitve se včasih namestijo kar samodejno. Ni ravno namerno maslo je pa malomarnost.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 2093 Aktiv.: 12.82 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2025 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Iztok_S je napisal/a: |
Danes se mi je sesul še TRETJI PC! Torej že tretji v zgolj mesecu dni!?
Tokrat domači notesnik HP ProBook 470 G4 z i5 procesorjem!?? Vsi so med seboj različni. Po starosti si med seboj sledijo na 4-5 let. Ta zadnji je najnovejši od teh in je star približno 6-7 let. Vsi so HPji!!
Ko sem šel danes od doma sem opazil, da se je notesnik ob izklopu nadgrajeval. Ko sem prišel domov sem prižgal notesnik. Opazil sem, da je začetna Windows stran bila spremenjena. Spominjala me je na WIN11, če jo primerjam z enim od PCjev, ki ima že naložene Win11.
Računalnik je deloval strašansko počasi. Celo večnost je trajalo, da so se ikone na domači strani pokazale po vrsti, da ne omenjam opravilne vrstice... Firefox se je odpiral 4 minute in vsaka stran po 2-3 minute. Praktično ni bilo možno pisati, ker se je črka pokazala na zaslonu s približno 5 sekundno zakasnitvijo.
Ker sem bil prepričan, da je na prejšnjih dveh PCjih za težave bil kriv BIOS sem šel takoj v akcijo in ga nadgradil z veliko muko in sila počasi. Najprej sem moral naložiti HP Asistant. Še prej pa mi je ChatGPT pomagal poiskati command ukaze za preverjanje verzije BIOSA. BIOS sem uspešno nadgradil in TAKOJ PO PONOVNEM ZAGONU PO NAMESTITVI NOVEGA BIOSA je notebook začel delovati BP in hitro tako kot je treba. Ob zagonu se mi je tokrat pokazala moja stara stran za zagon WIN10.
Torej sedaj sem 100% prepričan, da je to NAMERNO MASLO MIcrosofta, ki nas hoče s tem prepričati v nakup novejših mašin in migraciji na Win11.
DušanK prosim te za pomoč, kako sedaj popolnoma preprečiti avtomatsko nadgradnjo še posebej tako, ki posega v BIOS, kajti v nastavitvah imam namreč izklopljeno avtomatsko posodabljanje oziroma nastavljeno na ročno in vse izklopljeno. |
Za blokiranje Windows posodobitev (WUP) ni kake pametne rešitve (ali pač kaka telovadba v registru), ker se mi zdi, da se sčasoma spet vklopi nazaj ampak zgolj lahko posodobitev prestavljaš na kasnejše tedne.
V nadzorni plošči (Start, Nastavitve, Posodobitev in varnost) imaš opcijo "Ustavi prejemanje posodobitev" in klikaš dokler se datum na vrhu pri "Posodobitve so začasno ustavljene" ne ustavi in se ne spreminja več. Pri meni (Win10 22H2) se lahko zamaknejo za dober mesec. Seveda je potrebno imeti izklopljeno tudi "Pridobite najnovejše posodobitve takoj ko so na voljo".
Še upanje, da bo WUP začasno onesposobljen s tem posegom v register.
Tale tekst:
Windows Registry Editor Version 5.00
; Onemogoči samodejno posodabljanje (NoAutoUpdate)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU]
"NoAutoUpdate"=dword:00000001
; Izklopi samodejno preverjanje (Scheduled Install)
"AUOptions"=dword:00000001
; Izklopi možnost "Preveri, ali so na voljo posodobitve"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
"SetAutoRestartNotificationDisable"=dword:00000001
"DisableOSUpgrade"=dword:00000001
"ExcludeWUDriversInQualityUpdate"=dword:00000001
skopiraj v beležnico in jo shrani npr. kot WUP_DIS.reg. Dvoklikni in restartaj sistem.
Če zdaj ponoviš: Start, Nastavitve, Posodobitev in varnost naj bi dobil obvestilo, da nekatere nastavitve upravlja vaša org.-skrbnik). Slika 2 v prilogi.
Še .reg datoteka, če bi WUP želel vklopiti nazaj, vsebino shraniš kot npr. WUP_EN.reg
Vsebina:
Windows Registry Editor Version 5.00
; Omogoči samodejno posodabljanje
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU]
"NoAutoUpdate"=-
"AUOptions"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate]
"SetAutoRestartNotificationDisable"=-
"DisableOSUpgrade"=-
"ExcludeWUDriversInQualityUpdate"=-
Ko spet vklopiš WUP se ponastavi slika 1 v prilogi.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
214.97 KB |
| Pogledana: |
1 krat |

|
_________________ Največji čar - električar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2025 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče za kdaj naslednjič. Zamenjava licence za Windows 11 Enterprise ltsc, če uspeš kje najti sliko in ugodno licenco. Je malo bolj prijazen glede nastavljanja in osebne prilagoditve.
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2025 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
| DusanK je napisal/a: |
Bootaj sistem z USB ključka, ko se pojavi izbor jezika vse izberi SLO, ...
|
Bi dodal vprašanje na temo jezika...
Zakaj SLO??? OK, razumem, da to nekdo stori, če želi imeti SLO windowse, kaj pa če tega nočem pod nobenim pogojem, če ne želim imeti tudi besedice v slovenskem jeziku, da absolutno vztrajam pri original, osnovni jezik, angleščina, kakršna koli že je? Na živce mi gredo tudi spletne strani, ki me posiljujejo s slovenskim jezikom na podlagi IP ali na podlagi lokacijskih nastavitev PC ali izbora tipkovnice, verjetno fingerprint in podobno. Spletne strani in installerji vohljajo marsikaj, ker želijo biti uporabniku prijazni in ga posilijo z jezikom, za katerega mislijo da je pravi
Kako in kje določit, da brezpogojno želim English in da naj mi ne ponuja slovenščine?
Kar se pa tiče windows update, nimam težav, sem izklopil vse možno, kar sem našel in je mir, seveda sem še na 7 in še na enem na XP, dodatno pa sem na linux, en PC imam z 10 in en z 11, da sploh nekako znam uporabljat nekaj ki je bolj s časom in iskreno menim, da je vedno slabše tole z u$
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2025 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tem primeru bi se dalo pri sveži inštalacijo oz. obnovi Windovsa v regionalnih nastavitvah nastaviti na "world" vsaj za 10 in 11 naj bi bilo tako. Tam potem lahko izbereš tudi anglaščino. So pa nekateri jamrali, da so potem imeli probleme z licenco.
_________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni