|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
PatrikMedo Neznanec

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2023 15:04 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Pet Avg 01, 2025 2:39 pm Naslov sporočila: Feritna tuljava Minerve Minx 553W |
|
|
Pozdravljeni,
sem mladi zbiratelj in popravljalec radijev (če temu lahko tako rečem) in sem v zadnjem primeru naletel na vellllik problem.
Med nastavljanjem UKV dela v omenjenem radiu je prišlo do zapleta. Ferit nisem sploh silil, pa je kar padel skozi ohišje. Prej je delalo, sedaj pa noče oscilirati, ker se je navitje odvilo.
To imam danes namen zaviti nazaj, vendar me zanima, koliko je takole narejen oscilator z ECC85 občutljiv na mogoče premajhno ali prenizko induktivnost?
Vem, da znajo biti bčutljivi, me zanima, toliko da vem ali deluje ali ne, kar bom napravil.
Lep pozdrav,
Patrik S57AP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 02, 2025 9:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na opis in starost radia predvidevam da se je razpadel tuljavnik / tulec na katerem je navita tuljava, in bo sedaj ponovno navita na drug nadomestni tuljavnik.
Če bo vse narejeno približno enako kot na prvotni tuljavi ne bi smelo biti težav.
Slika tuljave, stare in nove, bi bila zaželjena. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PatrikMedo Neznanec

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2023 15:04 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Sob Avg 02, 2025 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
hvala ta odgovor.
Med vrtenjem se je tuljavnik zavrtel pred jedrom, kar je povzročilo, da je tuljavnik skupaj s tuljavo padel v UKV škatlico, zaradi starosti voska se pa je odlomil in spustil, da se je žica odvila.
To sem uspel nazaj naviti, radio dela.
Zmeril sem induktivnost 9.5uh.
Očitno ne vpliva toliko, sem zelo vesel, da mi je to uspelo izvesti.
Moja 2 najhujša sovražnika; take tuljave in vrvica za postaje.
Lep pozdrav,
Patrik S57AP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni