www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prenosni zvočnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TODJO
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Mar 2005 12:10
Aktiv.: 0.11
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2025 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj ste me malo zmedli. Bo kaj narobe, če uporabim nadomestni usmernik brez G in R pinov?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.82
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2025 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kdo je bolj zmeden. Smile
Mogoče bi vsi boljše razumeli, če bi pojasnil ali razložil svojo poved:"Zvočnik dela, če ga priklopim direktno na vezje na 12V"!

Torej kam si priklopil +12V? Na 4 pinski konektor na robu glavne plošče kjer piše 15V-GND-DET-GND, torej na pin 1-2 (15V-GND)? Tako sem jaz razumel in če ti je zvočnik začel delovati potem R in G signala nimata vloge pri tem ali za vklop potrebuje še kak pogoj.
Morebitnega akumulatorja/baterije nisi nič omenil, skratka si zelo škrt z informacijami.

Lahko bi tudi napisal točen model tega zvočniškega sistema npr.:Medion Soundbox MD 43438, Philco Pht3000, Pht2500, Pht1500, Pht5000, Acústica PCX1000, PCX4000...
Sicer pa, si pogledal varovalko F1 (1,6A) na začetku napajalnga dela, če je dobra/zanič?
Odgovori in razpiši se.

baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.78
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2025 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@DusanK.Vsaka ti čast, ogromno prispevaš kvaliteii tega foruma. Kapo dol. mislim da si ogromnokrat pomagal ljudem na tem forumu in pomagal da je forum to kar je.
Moje mnenje je pa da pri vsaki temi hočeš biti perfekcionist, kar v osnovi mislim da si, ampak glede odgovorov in pomoči, večji učinek pomoči dosežeš če nekako ugotoviš nivo znanja člana foruma s področja elektronike.
V prvem postu je @TODJO lepo napisal da išče nadomestek. Prepričani sem da človek rabi enostavno pomoč. ne pa da meri NPN i PNP tranzistorje. Domnevam da če bi človek to obvaladal, dvomim da bi nas na forumu spraševal.
Tako jaz razumem forum, pa brez zamere.

TODJO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 21, 2025 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se oproščam zaradi premalo informacij ampak na zvočniku ni nobene oznake modela, nalepka kjer je verjetno to pisalo je že odpadla, prilagam pa slike in pa link do strani. Priklopil pa sem na pine na glavni plošči na pina 1in 2. Ima pa zvočnik tudi Pb akumulator. ki pa je bil izpraznjen do konca in je po moje zanič. Rad bi ga usposobil toliko, da dela na 220v. Hvala
link [/url]

1000034468.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.96 MB
 Pogledana:  7 krat

1000034468.jpg

1000034467.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.1 MB
 Pogledana:  9 krat

1000034467.jpg

Nazaj na vrh
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 10.01
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2025 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na omembo, da je akumulator bil prazen oziroma tudi pod mejo normalne izpraznjenosti je bil napajalnik verjetno preobremenjen. Hkrati ni zmogel polniti akumulator in še napajati vso preostalo elektroniko med delovanjem. Jaz bi vsaj osnovno preveril stanje varovalke F1 ovita v črni skrčljivi božirki,kot smo ti že predlagali in še nekaj osnovnih elementov, diodni mostič in mosfet tranzistor in po potrebi naprej.
Če je samo varovalka,jo zamenjaš,akumulator odklopiš/odstraniš in bo (normalno) delovalo s sedanjim napajalnikom. Lahko se bo dogajalo,da bo pri večji glasnosti prihajalo do avtomatskega izklopa,konice običajno pokriva akumulator.

jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.90
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2025 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

prel1 je napisal/a:
Če je samo varovalka,jo zamenjaš,akumulator odklopiš/odstraniš in bo (normalno) delovalo s sedanjim napajalnikom.

Ker ima napajalnik na izhodu tokovno omejitev mu zanič akumulator ne bi smel škodovati, in ja, če je zanič akumulator še vedno priklopljen ga izklopi in bo mogoče začelo delati.

prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 10.01
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2025 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja,se strinjam s tem kar je jozkoc napisal,tako da po zasnovi delovanja napajalnika je ta lahko še delujoč. Brez priklopljenega dobrega in napolnjenega akumulatorja pa kot sem omenil lahko prihaja do samodejnih izklopov. Rdeča ledica običajno prične predhodno opozorilno utripati.
TODJO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2025 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem dobil nadomestno varovalko, jo zamenjal, pa je takoj odletela. Da bi iskal po plošči kaj je še v okvari pa nimam znanja. Bom počakal na naročeni napajalnik, pa bomo videli.
Nazaj na vrh
TODJO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2025 9:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Včeraj sem dobil in zmontiral nov napajalnik, zvočnik deluje normalno tudi brez priklopljenih žičk G in R.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
TODJO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2025 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa hvala vsem za pomoč.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni