|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
benc Član

Pridružen-a: Sre 14 Jun 2006 21:41 Prispevkov: 136 Aktiv.: 0.56 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2025 7:49 pm Naslov sporočila: Električni pastir Gallagher M80 |
|
|
Meni je pa električni pastir odpovedal.
Izgleda kot da deluje ampak ne trese. Lučka za sunek sicer posveti ampak nic ne fa od sebe.
Pomeril sem kondenzatorje in eden največji 6mf 1200v je samo slabih 3mf.
Malo sem iskal po netu pa nisem našel nič podobnega kje pri nas. Še na aliju nisem dobil.
Kako bi bilo če bi vezal dva 6mf 450v ali pa tri zaporedno da bi dobil višjo voltazo?
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
magma Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2012 18:59 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.87 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2025 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če vežeš 2 enaka kondenzatorja zaporedno bo kapaciteta polovična, v tvojem primeru 3uF. Originalne kondenzatorje lahko naročiš tukaj, le cena je nekoliko visoka. Lažje boš dobil kondenzatorje 3uF ali 3,3uF 1200V, takšni so pogosto v indukcijskih ploščah. 2 vežeš vzporedno pa dobiš željenih 6 - 6,6 uF 1200V. Mogoče bi zadeva delovala celo z motorskim kondenzatorjem 6uF 450V AC, saj tak kondenzator vzdrži precej višjo DC napetost, v tvoji aplikaciji pa se mi zdi nazivna napetost kondenzatorja 1200V rahlo pretiravanje.
_________________ l.p. Dušan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 163 Aktiv.: 1.31
|
Objavljeno: Ned Avg 17, 2025 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ima kondenzator samo še slabih 3 µF pomeni, da bi bil sunek na izhodu pastirja šibkejši, ne pa popolnoma izginil.
Ker pastir sploh ne “trese”, je skoraj gotovo okvara še kje drugje. Zelo verjetno je v okvari transformator.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.78 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2025 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Če ima kondenzator polovično kapaciteto, še ne pomeni, da je le ta realna in pravilno izmerjena. Zelo pomembno je, na kakšen način je bilo izmerjeno, je to en ceneni LCR meter ali kaj boljšega, nenezadnje se lahko v nekaterih primerih zmoti tudi profi LCR. Za zanesljivo meritev bi moral meriti tudi energijsko.
Možnosti sta vsaj dve:
- lahko je kapaciteta izgubljena na polovico, vendar tokovne zmogljivosti za energijski impulz vseeno nima
- lahko je kondenzator v okvari tako, da sicer meritev pokaže neko kapaciteto, ampak je skoraj prekinjen za praktično uporabo
Napetost 1200V v pastirju ni nič neobičajnega, kondenzatorji 850V so dokaj pogosti, tudi več in tudi polnjenje kondenzatorja na 800VDC ni nič neobičajnega.
Ja, večinoma se res polnijo 12V verzije na nekje 300-500V in 230V verzije na 600V+, ampak to ni pravilo. Višja napetost, višja energija, ker se v izračunu (in tudi v praksi) napetost kvadrira in pomnoži s kapaciteto.
Trditev, da je kondenzator s tako visoko napetostjo nepotreben in da je pretiravanje, NE DRŽI.
Za test uporabi 2 kondenzatorja 450VAC 12,5uF in ju veži zaporedno, da dobiš dobrih 6uF, da lahko z zagostovostjo ugotoviš kje je problem. Če se kondenzator napolni na dovolj visoko napetost potem je energija shranjena. Pomembna je napetost v trenutku tik pred impulzom.
Če napetost je, kondenzator pa dober, tiristor normalno sklene, da energija iz kondenzatorja useka v primar VN transformatorja, potem bi na izhodu moral dobiti dovolj visoko napetost, da preskoči iskra vsaj 1mm, običajno je to 2mm+
Če iskre ni, je lahko v mednavojnem stiku VN navitje.
Trafo lahko preizkusiš tudi tako, da napolniš zanesljivo dober kondenzator znane kapacitete in ga direktno z žicami priključiš na VN transformator. Seveda se bo zaiskrilo, tok bo stekel, na izhodu mora usekati iskra... pripraviš si iskrišče, dve žici fiksiraš na razdaljo 1-2mm narazen.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benc Član

|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2025 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja merjeno je le z enim navadnim inštrumentom tako, da lahko je slaba meritev.
Hvala za izčrpne odgovore. Bom preizkusil vse namige in vidimo.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
magma Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2012 18:59 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.87 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2025 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. da bi mogoče zadostoval kondenzator z nazivno napetostjo 450V AC sem napisal zato, ker sem na yt pogledal, kako izgleda notranjost. Na tiskanini ni videti, da bi imel kak oscilator s transformatorčkom za dvig napetosti za polnjenje kondenzatorja. Kaže, da kondenzator polni kar iz 230V omrežja. Je pa možno, da ima napetostni množilnik, je par diod in kondenzatorjev na ploščici. V tem primeru pa je napetost na kondenzatorju res lahko višja. Lahko bi za preizkus odstranil tiristor in meril, na kakšno napetost se napolni kondenzator. Aja, pa po yt filmčkih sodeč se ta kondenzator kar pogosto kvari.
_________________ l.p. Dušan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.78 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Pon Avg 18, 2025 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je, ta kondenzator, ki je shramba za energijo, je potrošni material.
Če je napajanje 230V in je samo preprost dvojilnik napetosti z 2 diodama, potem je 450VAC dovolj... če se polni višje, bo v najslabšem primeru prebilo kondenzator, kar pa dodatne okvare praviloma ne povzroči, saj je efekt enak, kot če prebije tiristor in se kondenzator zato ne more napolniti.
Obstajajo tudi verzije, ki še dodatno, kaskadno viša napetost, ampak to ni prav pogost primer, večinoma še vedno ostajajo na ne preveč zakompliciranih rešitvah.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benc Član

|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2025 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem dal dva 8uf 400v iz ene stare indukcijske v zaporedno vezavo in je veliko bolje.
Najbrz bo res le ta kondenzator.
Bom videl koliko bosta ta dva zdrzala.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
3.01 MB |
| Pogledana: |
15 krat |

|
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
3.31 MB |
| Pogledana: |
9 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 233 dni